jurex007 Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 witam -mam standartowe oswietlenie w 112l/profilowanym/akwarium-jakie oswietlenie miałbym zastosowac i gdzie mógłbym to kupic?Z góry dziękuję za pomoc-pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 jakie oświetlenie- to już zależy od Ciebie i od tego na co chcesz postawić w akwarium: czy na rośliny, czy na ładne wybarwienie rybek itd. Specjalistyczne świetlówki dostaniesz w sklepie akwarystycznym, allegro, czy akwarystycznych sklepach wysyłkowych. Poza tym dobrze by było zainwestować w dodatkową- 3 świetlówkę, gdyż standardowe 2x18W to mało. Do tego potrzebujesz statecznik, oprawki bryzgoszczelne, kable itd- to już sklep elektryczny. Jeżeli jednak nie znasz sie na tym, możesz zainwestować w osobny zasilacz do świetlówek, jednak jest to już większy wydatek: http://www.radar.pl/Produkt/2959586/Ogrod/Akwarystyka/Przenosny-Zasilacz-Swietlowki-T5-30cm.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 Tańsza opcja: http://allegro.pl/item526091822_oprawa_ ... _adma.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurex007 Posted January 21, 2009 Author Share Posted January 21, 2009 witam-a gdzie mam tą oprawę zamontowac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 jurex007 a chcesz dokładać świetlówke jeszcze jedną? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 Mój link dotyczy montażu 1 świetlówki dla osób, które nie chcą się bawić z samodzielnym montażem części i świetlówki Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurex007 Posted January 21, 2009 Author Share Posted January 21, 2009 jurex007 a chcesz dokładać świetlówke jeszcze jedną? nie mod: następnym razem używaj opcji cytuj, jeśli Twoja odpowiedź dotyczy postu, który nie był jako ostatni... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 pytasz się co masz zmienić w oświetleniu. Każdy pisze Ci że musisz dołożyć jeszcze jedną świetlówkę, a Ty odpowiadasz że i tak nie chcesz tego zrobić...Gdzie tu logika? Jeżeli nie chcesz dokładać świetlówki to zajmij się tymi które masz. Połączenie flora-glo i power-glo powinno dużo zmienić... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurex007 Posted January 23, 2009 Author Share Posted January 23, 2009 zdecyduje sie chyba jednak na phillipsa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brevis14 Posted January 31, 2009 Share Posted January 31, 2009 Ja mam akwarium o tych samych wymiarach ale mam tylko świetlówki 2x 8W i rośliny dobrałem mało wymagające światła i dobrze rosną. Moim zdaniem całe te przeliczanie watów na litry to błąd, takim liczeniem wychodzi na to że ta sama roślina wymaga więcej światła w 100 litrowym akwa niż w 40 litrowym. Nie należy zwracać szczególnej uwagi, ważniejsza jest barwa światła np. świetlówka 120cm OSRAM ("LUMILUX"-świetlówka dziennego światła, barwa światła 11) emituje strumień światła 3250lm(lumenów) podczas gdy tej samej długości lampa typu "Daylight 5000 de luxe" ( każda z nich ma 36W) o barwie 19 daje tylko 2000 lm. Większa uwagę przywiązuje się do barwy światła niż intensywnosci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts