Jump to content

grzalka z regulacja - rozkalibrowana?

Recommended Posts

kupilem w poniedzialek nowa grzalke hagen elite 100 i po przyjsciu do domu i zamontowaniu, oraz zalaniu zbiornika wlaczylem grzalke, ustawiajac ja na 26 stopni. na drugi dzien, woda wywala mi sie zimna, wiec sprawdzilem jaka miala temperature. okazalo sie ze marne 23 stopnie. czy mozna ta grzalke ustawic do pionu, czy oddac na gwarancje? poki co obszedlem to regulatorem temperatury zewnetrznym ktory mialem. tzn grzalka na max i regulator ustawiony na 26 stopni. poki co grzeje dobrze i temperatura sie juz podnosi.

Przyczyna może być taka że, masz po prostu za mały obieg wody. Woda przy grzałce nagrzewa się do ustawionej przez Ciebie temperatury a z powodu słabego opływu wody na grzałke nie napływa chłodniejsza woda więc grzałka się wyłącza bo temperatura wokół niej jest taka jak nastawiłeś. Jednym słowem musi być prąd wody żeby zabierał ogrzaną wode a "przyganiał" chłodną w rejon grzałki. ;)

JA mam Tetre. Żeby temperatura w akwa była 25 stopni,regulator ustawiłem na 23 stopnie.Więc mi się wydaje że te regulatory nie są precyzyjne.Trzeba indywidualnie dla każdej grzałki ustawić regulator aż trafisz przy jakim ustawieniu będziesz miał porządaną temperature. Tetra tec HT 150,akwa 200litrów, 22 stopnie w pokoju. ;)

Share

• Create New...