bigkris Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 kupilem w poniedzialek nowa grzalke hagen elite 100 i po przyjsciu do domu i zamontowaniu, oraz zalaniu zbiornika wlaczylem grzalke, ustawiajac ja na 26 stopni. na drugi dzien, woda wywala mi sie zimna, wiec sprawdzilem jaka miala temperature. okazalo sie ze marne 23 stopnie. czy mozna ta grzalke ustawic do pionu, czy oddac na gwarancje? poki co obszedlem to regulatorem temperatury zewnetrznym ktory mialem. tzn grzalka na max i regulator ustawiony na 26 stopni. poki co grzeje dobrze i temperatura sie juz podnosi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekd72 Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 a jaki masz litraż? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigkris Posted January 20, 2009 Author Share Posted January 20, 2009 75 litrow jest zalanego akwaria tzn wody Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekd72 Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 to jak mierzyłeś temperaturę?nie masz termometru w akwa?jak jest to gdzie jest zainstalowany? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigkris Posted January 20, 2009 Author Share Posted January 20, 2009 termometr mam, plywa sobie po wodzie, z reguly po 2 stronie akwaria. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekd72 Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 przytwierdż go po przeciwnej stronie grzałki i poczekaj ,cierpliwści Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigkris Posted January 21, 2009 Author Share Posted January 21, 2009 nic to nie daje. grzalka ustawiona na 28 stopni nawet nie wyciagnie mi temperatury 25 stopni, wylacza sie za wczesnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz1973mw Posted January 28, 2009 Share Posted January 28, 2009 Przyczyna może być taka że, masz po prostu za mały obieg wody. Woda przy grzałce nagrzewa się do ustawionej przez Ciebie temperatury a z powodu słabego opływu wody na grzałke nie napływa chłodniejsza woda więc grzałka się wyłącza bo temperatura wokół niej jest taka jak nastawiłeś. Jednym słowem musi być prąd wody żeby zabierał ogrzaną wode a "przyganiał" chłodną w rejon grzałki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigkris Posted January 28, 2009 Author Share Posted January 28, 2009 grzalka jest zaraz obok filtra wiec obieg jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz1973mw Posted January 28, 2009 Share Posted January 28, 2009 JA mam Tetre. Żeby temperatura w akwa była 25 stopni,regulator ustawiłem na 23 stopnie.Więc mi się wydaje że te regulatory nie są precyzyjne.Trzeba indywidualnie dla każdej grzałki ustawić regulator aż trafisz przy jakim ustawieniu będziesz miał porządaną temperature. Tetra tec HT 150,akwa 200litrów, 22 stopnie w pokoju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigkris Posted January 28, 2009 Author Share Posted January 28, 2009 no moja to inny przypadek. podejrzewam uszkodzenie a nie chce mi sie jezdzic do sosnowca znow Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts