sebasw22 Posted November 19, 2010 Share Posted November 19, 2010 Witam, jutro zamierzam wykorzystać wodę z RO w całym moim zbiorniku. Czym uzdatnić wodę w tym zbiorniku, czym pod rośliny, czym pod ryby? Pytam doświadczonych akwarystów związanych z RO. Wody z kranu wolałbym nie używać, ponieważ ma wysoką twardość, wysokie PH, zawartość NO2 i NO3 dosyć duze Więc czekam na konkretne odpowiedzi, jutro chciałbym zacząć wlewać wodę ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted November 19, 2010 Share Posted November 19, 2010 polecam aqua art hydro mineral Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raffy Posted November 19, 2010 Share Posted November 19, 2010 Ja mineral salt SERY. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebasw22 Posted November 20, 2010 Author Share Posted November 20, 2010 Ten mineral salt uzdatnia wodę dla ryb i dla roślinek ? : ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzechuz Posted November 20, 2010 Share Posted November 20, 2010 Ja używam aqua art hydro mineral przy paletach i jest OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebasw22 Posted November 23, 2010 Author Share Posted November 23, 2010 Mam mały problem: Mianowicie w zoologikach mówią mi, że nie mają takich preparatów bo nikt o to nie pyta i nie sprowadzają tego, a one wszystkie maja określoną datę ważności. Pozostaje mi tylko allegro ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted November 23, 2010 Share Posted November 23, 2010 Nie rozumiem w ogóle po co lać te uzdatniacze do wody? Czysta chemia, którą można zastąpić regularnym odmulaniem dna i podmianami wody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebasw22 Posted November 23, 2010 Author Share Posted November 23, 2010 Czysta woda z RO sama się uzdatni ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebasw22 Posted November 24, 2010 Author Share Posted November 24, 2010 Podpowie ktos ? : > @gost pisał, że można to zastąpić, ale w przypadku wody z ro tak samo ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
goooliat Posted November 24, 2010 Share Posted November 24, 2010 Też przyznam że nie do końca rozumiem obawy sebasw22, co do twardości i pH się zgodzę, bo kranówka w różnych miastach jest różna, ale skąd niby NO2 i NO3 miałyby się w niej wziąć. Przeca podmiany robimy między innymi po to żeby obniżyć azotany i azotyny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebasw22 Posted November 25, 2010 Author Share Posted November 25, 2010 Ja nie mieszkam w mieście i nie mam wody wodociągowej i w mojej wodzie mogą znajdować się tam jakieś ilości związków w wodzie. Co robić ? Lać czyste ro i nie uzdatniać na razie niczym? Może zamówić na allegro uzdatnia a woda poczeka ? Czy ona sama się wzbogaci w jakiś sposób w te związki, jeżeli tak to jaki? Podpowiedzcie W końcu tu piszą ludzie co akwaria nie mają od wczoraj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted November 25, 2010 Share Posted November 25, 2010 Woda z RO to czyste H2O. Potrzebujesz do tego jeszcze minerałów i pierwiastków śladowych. Zamów sobie Mineral RO np niebieski z akwanawozy (http://akwanawozy.republika.pl), resztę pierwiastków jak mikroelementy i azot oraz fosfor uzupełnij nawozami mikro i makroelementowymi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebasw22 Posted November 25, 2010 Author Share Posted November 25, 2010 Jak już mam takie coś zamówić, to nie lepiej sera mineral salt albo ten drugi środek ? Może wymieszam tą wodę z RO z kranówką, w stosunku np RO 5:1 Kranówka i nie trzeba będzie na początku nic uzdatniać, jak myślicie ? Edit: Ok. Udało mi się zdobyć aqua art hydro mineral. Czym należy tą wodę jeszcze wzbogacać i w jakim celu? Będzie to akwarium Low-Tech. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted November 25, 2010 Share Posted November 25, 2010 Jeśli masz zamiar mieć low-techa to w zasadzie nic nie szkodzi mieć tam twardą wodę. Trochę NO3 i NO2 w kranie też nie przeszkadza bo w LT dość rzadko podmienia się wodę i w małych ilościach więc rośliny to od razu przerobią na masę. Jeśli jednak wolisz RO+uzdatniacz to wystarczy dodawać tylko hydro mineral. Reszta powinna znaleźć się w podłożu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebasw22 Posted November 25, 2010 Author Share Posted November 25, 2010 Dobra, jedno pytanie jeszcze, obwód akwarium żwirem, do środka ziemię. I teraz na to dać moskitierkę, czy nie. W przyszłości umozliwila by ona latwiejsze oddzielenie ziemi od żwiru, roślinki również sobie poradzą z zakorzenieniem, ale jak chciałbym wpuścić ślimaki świderki to chyba by nie dały sobie z nią rady prawda (w celu zniwelowania stref beztlenowych) ? A może wtedy jak zaistnieje taka potrzeba to jakoś pozbędę się tej siatki, albo ją jakoś podziurawię, żeby ślimaki mogły się dostać wgłąb Podpowiedzcie, Woda z RO mi powoli kapie Już mam pełne pierwsze wiadro, a nie mam ich raczej wiele, więc chciałbym przelewać powoli do akwa tą wodę Moskitierkę można w każdej chwili wyrzucić : ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts