yage Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 Witam, zrobiłem całkowity restart w akwa. Teraz jest na metodzie low-tech, rośliny się przyjęły. Chcę też zmienić obsadę ryb, zostało mi teraz dosłownie kilka sztuk, trochę oddałem, trochę padło. Na chwilę obecną jest 1x Molinezja 1x Tetra 2x Razbora klinowa Chciałbym mieć Skalary i pomóżcie dobrać coś do nich. Myślałem o Platkch i może więcej Razbor. Doradzcie tak aby było kolorowo, nie zabijały się i nie objadały roślin Dodam że, oświtlenie 2x18W temp 26 stopni rośliny: egeria densa ludwigia arcuata i repens Hygrophila coymbosa vallisneria spiralis bacopa caroliana cryptocoryne wendtii green ceratopteris cornuta hydrocotyle leucocephala i jakaś podobna do jodełki, nie wiem jak się nazywa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil84 Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 na skalary akwa za małe standardowe 112 mają 40cm wysokości a skalary wymagają minimum 50 więc pomyśl nad inna obsadą pomożemy coś wybrać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yage Posted November 17, 2010 Author Share Posted November 17, 2010 Czytałem że i w takich trzymają, więc chciałem iść za ciosem A może jakieś Pielęgniczki? Przed rewolucją miałem glonojada, miał ok 14 cm (straszyłem małe dzieci że to smok i wierzyły , a teraz zastanawaim się czy nie lepiej 2 kosiarki i 2 kiryski? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lwica79 Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 Zarówno Kosiarki jak i Kiryski to rybki stadne więc nie trzyma się ich po dwie sztuki tylko minimum 6. Jednak na Kosiarki akwarium zdecydowanie za małe, gdyż one duże rosną i na dodatek są bardzo ruchliwe. Co do Skalarów- nie "idź za ciosem" , tylko kieruj się zdrowiem i dobrym samopoczuciem rybek. Razbory i Molinezje (co do Tetr to nie wiem) również są stadne więc zacznij od dokupienia im towarzyszy lub oddania komuś kto dla nich towarzystwo ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 Tetry też są stadne min 6szt A razbory są ławicowe najlepiej min 10szt ale 8 może być w ostateczności Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yage Posted November 17, 2010 Author Share Posted November 17, 2010 Bardziej mi chodzi o jakieś nowe gatunki, z obecnych to zostawiłbym jednie razbory. Co sądzicie o platkach, brzankach sumatrzańskich i jakiś pielęgniczkach np Ramireza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 Platki mogą być (2+4), a co myślisz o prętnikach karłowatych i stadku razbor? Może pokusisz się o biotop Azja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yage Posted November 17, 2010 Author Share Posted November 17, 2010 Prętnik bardzo ładny, a parka wystarczy czy więcej? czekam także na inne propozycje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 Prętnika też harem najlepiej 1+3 ale 2 też może być Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yage Posted November 17, 2010 Author Share Posted November 17, 2010 A może P. Kakadu lub Bojownik i ławica razbor? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 Zobacz w 1 z brzegu sklepie internetowym http://www.bajcik.pl/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted November 18, 2010 Share Posted November 18, 2010 Jak zostawiasz razbory to dokup do nich 13-14 kolegów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts