przemok96 Posted November 11, 2010 Share Posted November 11, 2010 Witam, mam pare pytań n temat stateczników. Do mojego 60l baniaczka chcę dołożyć jeszcze jedną świetlówkę. Jaki byście mi polecili nie drogi, lecz dobry statecznik, który w castoramie czy podobnym sklepie. Jak go zabezpieczyć, żeby nie doszło do wypadku?? :help: Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwerty Posted November 14, 2010 Share Posted November 14, 2010 Mozesz wybrac statecznik magnetyczny lub elektroniczny. Elektronik chodz troche drozszy bedzie dla ciebie lepszy (mniejsze wymiary, nie grzeje sie itp) i obsuguje swietlowki 24W ktore bez problemu zmiescisz do takiej pokrywy. Sam statecznik na tyl obudowy i po sprawie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemok96 Posted November 15, 2010 Author Share Posted November 15, 2010 A trzeba go jakoś zabezpieczyć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kharo Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Zamiast dokupować statecznik na jedną świetlówkę kup sobie taki przeznaczony na 2x np. 15w. Zamontuj go zamiast tego na jedną świetlówkę który masz obecnie i problem z głowy. Jeśli chodzi o cenę to widziałem takie magnetyczne na 2 świetlówki po 10 zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemok96 Posted November 16, 2010 Author Share Posted November 16, 2010 No dobra, ale czy nie trzeba go jakoś zabezpieczyć, żeby woda nie dostała sie do środka??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
g_stanislaw Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Statecznik wywalasz na tył pokrywy i nie ma strachu. Chyba, że wrzucisz pokrywę do akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomilondyn Posted November 20, 2010 Share Posted November 20, 2010 podlacze sie pod temat zeby nie robic balaganu. mam statecznik elektroniczny plus kabelki rzecz jasna i teraz pytanie co do startera? czy on jest nadal wymagany? zamontowac go trzeba po stronie kabla idacego do swietlowki czy kabla z zasilania do statecznika, a moze jest zbedny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwerty Posted November 20, 2010 Share Posted November 20, 2010 jest zbedny Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomilondyn Posted November 20, 2010 Share Posted November 20, 2010 czyli bajer, kabel z gniazdka do statecznika i ze statecznika do świetlówki. chyba zrobię tak z drugą tez bo mam akurat statecznik na dwie świetlówki, wywalę tamte kable podłącze nowe i stare pod ten i czołem pieśni. do tego statecznik na bok tylnego tła i oszczędność miejsca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vieri Posted November 21, 2010 Share Posted November 21, 2010 podlacze sie pod temat zeby nie robic balaganu. mam statecznik elektroniczny plus kabelki rzecz jasna i teraz pytanie co do startera? czy on jest nadal wymagany? zamontowac go trzeba po stronie kabla idacego do swietlowki czy kabla z zasilania do statecznika, a moze jest zbedny? przy stateczniku elektronicznym starter jest nie potrzebny Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted November 22, 2010 Share Posted November 22, 2010 przemok96 Kup gotową oprawę ze świetlówką i starterem. W środku jest statecznik elektroniczny, a i montaż łatwiejszy. Nie musisz się bawić w elektryka, łączenie kabelków itp. Koszt ok 20zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemok96 Posted November 22, 2010 Author Share Posted November 22, 2010 A mógłbyś mi przesłać link z jakimś przykładowym?? Proszę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 22, 2010 Share Posted November 22, 2010 http://lmgtfy.com/?q=meblowa+oprawa+%C5 ... C3%B3wkowa Tylko nie jestem pewien czy takie tanie cuda mają elektroniczne stateczniki, bo te oprawy które ja mam się grzeją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomilondyn Posted November 22, 2010 Share Posted November 22, 2010 dzięki za rade ale mam akurat dwa stateczniki elektroniczne wiec tylko muszę kupić kabelki z oprawkami najlepiej przeciw bryzgowymi i czołem pieśni Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted November 23, 2010 Share Posted November 23, 2010 A mógłbyś mi przesłać link z jakimś przykładowym?? Proszę O coś takiego mi chodzi: link. Dobierz tylko moc do długości akwa, żeby się zmieściło. Atreyu tam na prawdę są stateczniki elektroniczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts