cierockadorota Posted November 10, 2010 Share Posted November 10, 2010 Na poczatek podam kilka informacji o moim zbiorniku. Mam akwarium od trzech lat ,240 litrow filtr zewnętrzny fluwal 304 napowietrzacz temperatura wody 27 stopni i dwie świetlówki pokarm suchy tetra w płatkach obsadfa w akwarium to co pozostało to dwa skalary 6 brzanek trzy glonojady 8 neonkow .Problem mam taki ze od jakiegoś czasu padają mi rózne rybki gdzieś około trzech miesięcy mialam ospe w akwarium z ktorą sobie poradziłam ale po jakims czasie na neonkach zauważyłam białe kropeczki pojedyńcze na pyszczku a szczególnie na bokach ,prawie na wszystkich neonkach dziwne jest to że wszystkie maja te kropki w tym samym miejscu jakby po boku pyszczka i robi sie taka mala narosl biala a wyglada to jak kropeczka.Myślałam że to jakiis pasożyt wiec zaaplikowałam ichtio/c/mycin ale niepomogło,próbowalam tez z sola też nic ciagle zdychaja kolejne ale niewidac zadnych innych objawow tylko na neonkach .Bardzo prosze moze ktoś mi doradzi co robic bo boje sie ze wszystkie mi pozdychaja mam jeszcze takie fotki http://img94.imageshack.us/gal.php?g=img0216t.jpg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pb98 Posted November 11, 2010 Share Posted November 11, 2010 Dobra, miałem to samo. Wlewasz ICHTO ( z tropicala ) i robisz kąpiel długotrwałą ( wlewasz 10ml na 100l wody, mniej więcej 10 dni ). Temperatura 29C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cierockadorota Posted November 14, 2010 Author Share Posted November 14, 2010 Dzieki za podpowiedz mam nadzieje ze pomoze ,dam znac jakby cos zaczęło sie poprawiac.Wczoraj zdechła kolejna rybka i myśle że chyba maja cos z układem oddychania bo ta rybka miała otwarty pyszczek jak jeszcze żyła niemogła go zamknac ,a kolejna juz sie też chyba szykuje na tamten świat bo jest strasznie chuda i wyglada jakby miała sie zaraz rozpasc jakas biala miejscami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts