6max7 Posted November 8, 2010 Share Posted November 8, 2010 Witam Mam akwarium 63l obsada to: 4x otoski (nie wiem czemu, ale widuję max 3 i jest to rzadkość, a jak przeszukiwałem akwarium to żadnych "zwłok" niebyło) Parka Pretników karłowatych 8x neon innesa 1x Glonojad Syjamski (pomarańczowy taki)(być może niepasuje, ale mam już go 2 miesiące, nic nie wskazuje na to, żeby było z nim coś źle, doskonale czyści mi akwarium) Chciałbym się dowiedzieć czy do takiej obsady pasowałby Bojownik i to tyle Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted November 8, 2010 Share Posted November 8, 2010 Bojownik nie pasuje, bo będzie podgryzał prętniki. A tak na marginesie, oddaj tego biednego glonojada, litraż jest dla niego 3xza mały, prętniki trzyma się w haremach (dokup samiczkę) I dokup jeszcze ze 2 otoski Link to comment Share on other sites More sharing options...
6max7 Posted November 8, 2010 Author Share Posted November 8, 2010 no mam w planach jeszcze dokupić z 4 neonki i z 2 otoski oraz samice prętnika, ponieważ wiem o tym haremie a czy mogłaby być do tego jeszcze parka ramirez?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted November 8, 2010 Share Posted November 8, 2010 Niby: -prętniki przy tafli (najczęściej) -neonki w toni -otoski (są zaliczane do ryb dennych, ale nie wiem gdzie przebywają, bo nigdy ich nie miałem) -ramirezki przy dnie (najczęściej). Ale już bym ich tam nie wpychał Link to comment Share on other sites More sharing options...
6max7 Posted November 9, 2010 Author Share Posted November 9, 2010 no ale tak z 3 gatunkami to tak pusto wygląda mi w akwarium Myślałem o gupikach. Widziałem w sklepie takie inne, cudowne, nigdy tak ładnych niewidziałem. Ale jak pomyślę o tym, że to się ciągle mnoży, a poza tym krótko żyje, to mi się jakoś odechciewają Brdzo bym chciał kupić chociaż jedną rybę, tak by rzucała się w oczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 9, 2010 Share Posted November 9, 2010 no ale tak z 3 gatunkami to tak pusto wygląda mi w akwariumMałe akwarium = mało ryb. a poza tym krótko żyje, to mi się jakoś odechciewają2-3 lata, bojowniki nie są bardziej długowieczne... No więc tak: - glonojad syjamski - wiadomo do oddania. Dorasta do 25cm... nie ma co męczyć rybki. W dodatku jak podrośnie może stać się agresywny. - otoski - chcesz dokupić - ok. - neonki - jak chcesz kolejny gatunek to z ilością neonek bym nie przesadzał... - prętniki - ok. Ramirezki - nie bardzo widzę ich łączenie z labiryntowcami w tym litrażu przy sporej innej obsadzie. Prędzej pasowałby już ten harem gupika, albo zmienniaków plamistych. Z dużą ilością narybku przy prętnikach nie powinno być problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
6max7 Posted November 9, 2010 Author Share Posted November 9, 2010 a jakaś pojedyńcza ryba przychodzi Ci do głowy?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts