titomax Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 Witam. Otóż mam takie pytanie . Mam nieduże akwarium (nie wiem dokładnie ile litrów) i mam w nim 2 skalary i neonke i bede kupowal jakies rybki i prosze mi doradzic jakie moglbym kupic , chcialbym jakies rybki ktore sie łatwo rozmnazaja . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 To podaj wymiary a my ci powiemy ile litrów masz ok Bo bez tego nie powiemy ci jakie ryby tam możesz dać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 Obliczenie pojemności akwarium nie jest trudne, podaj tylko wymiary. Bez znajomości litrażu/wymiarów nie jest możliwe dobranie obsady. Jeśli masz małe akwarium - to skalary pewnie do oddania. Wymagają sporych baniaków >180-200l. A neonki są stadne i nie powinno ich się trzymać w pojedynkę... Jeśli akwarium bardzo małe to możliwe że też się nie nadają. Chcesz rybki które łatwo się rozmnażają - oczywistym wyborem, dobrym dla początkującego są żyworódki. Jakie? To można powiedzieć dopiero jak podasz wymiary akwarium - to samo tyczy się tego czy obecne rybki nie są czasem do oddania... PS: Przeniosę do działu obsady jak poznam litraż. Link to comment Share on other sites More sharing options...
casti Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 Skoro chcesz wiedzieć jakie możesz mieć rybki weź metrówkę i sprawdź wymiary akwa: długość, wysokość i szerokość i oblicz ile masz litro np moje: 60*30*30=54000 i wynik dzielisz na 1000, czyli 54000/1000=54l Wtedy dopiero będziemy mogli tobie udzielić sensownej odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
titomax Posted November 7, 2010 Author Share Posted November 7, 2010 Wyszło mi że 22L A neonke mam sama bo mialem stado ale mi kilka zdechło jakis czas temu . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 Akwarium o wiele za małe na skalary... To samo tyczy się neonek które potrzebują przynajmniej standardowych 54l. Te ryby oddaj. Jak chcesz ryby nadające się do tego litrażu, kolorowe i łatwe w rozmnażaniu - to kup gupiki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 Czyli wszystkie ryby są do oddania które aktualnie masz a proponuję pomyśleć nad krewetkarium z np. gupikami endlera Link to comment Share on other sites More sharing options...
MatekxDx Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 Ja mam z 25l akwarium tarłowe dla danio i na co dzień mam w nim red cherry i balabuti radze ci zrób z tego krewetkarium i kup coś większzego np 112l albo na początek 54l Link to comment Share on other sites More sharing options...
titomax Posted November 7, 2010 Author Share Posted November 7, 2010 Z powiększeniem akwarium to wsumie byłby dobry pomysł ale nie teraz napewno , moze w przyszłym roku o tym pomyśle . Szkoda mi oddawac te ryby bo mam ju je przeszło rok . Oprocz głupików oraz danio to jakie jeszcze ryby sie beda nadawac ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 Jakie danio? On napisał że to akwarium tarłowe, a nie że je sobie tam je trzyma na co dzień. Szkoda oddawać? Mi tam szkoda tych ryb... skalary już pewnie skarłowaciały w takim akwarium... Ryby są do oddania, w takim akwarium tylko się męczą. Oprócz gupików: viewtopic.php?f=39&t=19607 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts