inka Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 Witam wszystkich serdecznie, chciałabym wam zaprezentować moje nowe akwarium: filtracja- filtr zewnetrzny FZN2 CO2-brak podloze- piasek rzeczny oswietlenie -swietlowka 15W ryby: tetraodon biocellatus rosliny: java moss kryptokoryny microsorium pteropus bacopa monnieri i jeszcze jakas Woda jest jeszcze słodka, ale już w krótce wezmę się za zasalanie...no i mysle nad jakims tłem... Akwarium na zdjeciu ma jakies 1,5miesiaca. Czekam na wasze opinie i konstruktywna krytyke, pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ola821027 Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 Po co będziesz je zasalać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaCo Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 Jak zasolisz akwarium to rosliny ci padna te rosliny sa słodko wodne, a nie słono wodne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inka Posted November 7, 2010 Author Share Posted November 7, 2010 Mam kolcobrzucha, który żyje w wodach estuariowych, wybrane przeze mnie rośliny, wg doświadczeń innych osób, dobrze sobie radzą przy zasoleniu do 1,010. W planach mam zwiększanie zasolenia o 0,01-0,02 co tydzień. edit: co by nie być gołosłowną: http://www.fishforums.net/index.php?showtopic=143235 Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apocalypt0 Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 Zaraz zaraz czegoś tu nie rozumiem... W jakim celu będzie to "zasalanie"?? Jesteś świadoma tego że ta czynność zabije rośliny w tym zbiorniku?? Aha i jeszcze jedno jeżeli chcesz już zasalać to jakiej soli do tego użyjesz?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek.Sz Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 Z tego co piszą na fishforums to rośliny przetrwają zasolenie o gęstości 1,005 i niższe, jednak mam mieszane uczucia, a co z doborem soli? Co z CO2?i oświetleniem? Z tego co wyczytałem potrzebujesz dobrego oświetlenia i stałego co2. Mimo wszystko jestem ciekaw co z tego wyjdzie:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HAL9001 Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 Zaraz zaraz czegoś tu nie rozumiem... W jakim celu będzie to "zasalanie"??Popatrz na obsadę do będziesz wiedział po co zasolenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 Akwarium morskiego z tego nie zrobisz i napisz dokładnie jakie ryby tam chcesz trzymać to my ci napiszemy czy rzeczywiście potrzebują słonawej wody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewoman Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 przecież wszystko jest napisane: tetraodon biocellatus a akwaria nie kończa się na słodkowodnych i morskich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inka Posted November 7, 2010 Author Share Posted November 7, 2010 jestem nieco zaskoczona wypowiedziami niektórych panów...zdaję sobie sprawe, że jestem nowa na forum, a także z tego ze codziennie trafia tu wielu niedoświadczonych akwarystow i ci doświadczni muszą ich odpowiednio szybko naprostować ale... Akwarium morskiego z tego nie zrobisz i napisz dokładnie jakie ryby tam chcesz trzymać to my ci napiszemy czy rzeczywiście potrzebują słonawej wody Na pewno nie mam doswiadczenia odnosnie CO2, nawożenia, rozmnażania i innych, po to tu wlasnie trafilam, zeby sie czegos nauczyć. A że moja ryba potrzebuje słonej wody...tego akurat jestem pewna. Odnośnie roślin, kiedy zwiększe zasolenie wody nie wykluczam zaopatrzenia sie w CO2/ lepsze oświetlenie; póki co swiatlo odbija się od piasku i nieźle daje po oczach . Więc jak wspomnialam zasalać będe 0,01-0,02 co tydzień i bede je uważnie obserwować. ze strony podnej wyżej: Java Fern - Up to 1.013 Java Moss - Up to 1.010 Cryptocoryne ciliata - Up to 1.009 Od paru miesięcy czytam i czytam zagraniczne fora i z tego co obserwuje to większości osób udaje się jednak utrzymać je w takiej wodzie, liczę się ze stratą, ale mam też wielkie nadzieje aaa...sól, zapewne morska, choć sporo osób poleca tez zwykłą niejodowaną...na razie sie dokształcam w tym kierunku. Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted November 7, 2010 Administrator Share Posted November 7, 2010 Akwarium morskiego z tego nie zrobisz i napisz dokładnie jakie ryby tam chcesz trzymać to my ci napiszemy czy rzeczywiście potrzebują słonawej wody No przecież napisała jakie ryby i nic nie było o akwarium morskim w temacie. Problemy ze wzrokiem czy: 5.2 g) tzw. Spam czyli: - pisane tylko po to by nabić sobie licznik. jestem nieco zaskoczona wypowiedziami niektórych panów... Ja nie. Wielu jest tutaj "znawców-gawędziarzy-teoretyków", poczekaj jak przyjdą tutaj "gwiazdy" . Pozdrawiam! Ja również i z zaciekawieniem czekam na c.d. projektu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 ahaed z tego co wiem to w tym dziale nie da się nabijać postów A co do reszty to nigdy się nie spotkałem ze słonawym akwarium więc dlatego jestem trochę zdziwiony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HAL9001 Posted November 8, 2010 Share Posted November 8, 2010 err są zwierzęta żyjące w wodach mieszanych, są to miejsca gdzie słodka woda z rzeki wlewa się do słonego morza. Raz jest słodko, a raz słono ale im to nie przeszkadza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted November 8, 2010 Administrator Share Posted November 8, 2010 ahaed z tego co wiem to w tym dziale nie da się nabijać postów Co nie zmienia faktu, że spam to spam. A co do reszty to nigdy się nie spotkałem ze słonawym akwarium więc dlatego jestem trochę zdziwiony Czyli pora na najpopularniejsze ostatnio emotki na forum : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katesh74 Posted November 8, 2010 Share Posted November 8, 2010 No ambitnie moze uda Ci się rozmnożyć Amano ( aczkolwiek nie wiem ile zasolenia wymagają maluchy... ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inka Posted November 8, 2010 Author Share Posted November 8, 2010 No ambitnie moze uda Ci się rozmnożyć Amano ( aczkolwiek nie wiem ile zasolenia wymagają maluchy... ) w to raczej watpie, chyba ze jako pokarm dla kolcucha . Mialam jednego ze starego akwarium i chcialam go wlozyc co by pomogl ogarnac plage glonow...wyjelam go prawie tak szybko jak wlozylam...kolcuch jakby skrzydel dostal tak go chcial zjesc; a ja jak w sumie zastanawialam sie nad karmieniem zywymi krewetkami, tak mi sie zal zrobilo... cale szczescie, ze je mrozonki W weekend mam zamiar sie wziac za solenie, jesli tylko czasu mi nie zbraknie na przypomnienie sobie tych wszystkich obliczen...no i sie musze zaopatrzyc w nowe, wielkie wiadro ps. wybaczcie za brak polskich liter, w pracy jestem i brak edit: przypomnialam sobie jak bylam nad morzem i dzieciaki lapaly cale wiadra amanek...szok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 8, 2010 Share Posted November 8, 2010 Zbiornik bardzo ciekawy. Ciekawy przede wszystkim dlatego że jest to chyba pierwsze akwarium "lekko posolone" na forum, bo 99% to zwykłe akwaria słodkowodne, 1% to solniczki - a takiego baniaka jeszcze nie było. Będę obserwował postępy. ps. wybaczcie za brak polskich liter, w pracy jestem i brak Są są, później jak będę miał chwilę to Ci na PW wyjaśnię jak je włączać, a później szybko zmieniać na obecny język. edit: przypomnialam sobie jak bylam nad morzem i dzieciaki lapaly cale wiadra amanek...szok Bywasz nad Japońskim morzem? Jeśli nie to nie były to Amano. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inka Posted November 8, 2010 Author Share Posted November 8, 2010 Bywasz nad Japońskim morzem? Jeśli nie to nie były to Amano. a wygladaly zupelnie jak one... jaki to wiec mogl byc gatunek? Są są, później jak będę miał chwilę to Ci na PW wyjaśnię jak je włączać, a później szybko zmieniać na obecny język.mam nadziej, ze na prawde szybko zastanawiam sie czy sie nie wkopalam...jak nie wyjdzie to wstyd bedzie , ale mam tez wieksza motywacje. Pozdrawiam! edit: nad Morzem Polnocnym bylam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts