rafelix3 Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 Witam! Mam zamiar w akwarium 30l urządzić mcharium. Problem tkwi w tym że mam słabe oświetlenie bo jest zwykła żarówka akurat teraz jest energooszczędna. I pytanie do was jest jak zamontować tam jakieś lepsze oświetlenie no i też żeby mnie to za dużo nie wyniosło?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 Może moduł 2x11w decolight, ale bardzo tanie to nie jest Ale wygodne w obsłudze Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafelix3 Posted November 6, 2010 Author Share Posted November 6, 2010 No właśnie znalazłem za 45zł 1x11w... Hm drogo trochę a jakieś inne propozycje? Chociaż najlepsze rozwiązanie ale może będzie jakieś inne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragon23 Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 jak masz lampkę do czytania (taka na biurko) to wkręć tam żarówkę 40w, i ustaw tak, aby jak najbardziej oświetlała akwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafelix3 Posted November 6, 2010 Author Share Posted November 6, 2010 to też mogę wkręcić żarówkę 40W tam do pokrywy ale znowu efektu nie ma..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 Mógłbyś sam coś zrobić jeśli umiesz, ale ja się na tym nie znam. Musiał byś kupić jakiś statecznik (odpowiedni do mocy świetlówki), oprawki bryzgoszczelne jakiś przewody, u nie wiem co jeszcze Myślę że do mcharium, wystarczyły by 2 świetlówki po 8w i chyba najlepiej 6500K. Ale jak już wcześniej powiedziałem ja się dobrze na tym nie znam A jaką masz tę żarówkę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafelix3 Posted November 6, 2010 Author Share Posted November 6, 2010 25w.... Też nad tym myślałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 To wcale nie jest takie słabe A jaką ma barwę światła? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafelix3 Posted November 6, 2010 Author Share Posted November 6, 2010 żółte... Mchy lepiej prezentują się w białej barwie Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 Ale mi chodzi o ilość kelwinów Poszukaj gdzieś żarówki 6500K (daylight) i będzie ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts