radik Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 Witam, na początek info, aby diagnoza była prostsza: litraż zbiornika: 126 l kiedy zbiornik został założony/czy dojrzewał 2-3 tygodnie bez ryb: tak, założony rok temu rodzaj/model filtra/czy jest włączony cały czas: wewnętrzny, Fan 3 Plus Aquael, właczony 24h gatunki i ilość ryb: Kirysek panda (Corydoras panda) – 5 Otosek (Otocinclus affinis) - 5 molinezaj żaglopłetwa - 1 (taki odkurzacz na glony) Krewetka "Amano" (Caridina japonica) - 10 (chyba) bojowniki - 3+1 neon czerwony- 15 inne sprzęty: co2, napowietrzanie, grzałka itp.: grzałka stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp.: 1 w miesiącu aquaflorin potassium (jak nie zapomnę), karmione raz dziennie zróżnicowanym pokarmem suchym, 1 w tygodniu mrożone robaczki (artemia/ochotka), raz w tygodniu 1 dzień głodówki parametry wody (no2, no3, ph, kh, gh, po4 itp.): w normie temperatura w zbiorniku: 26 jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra): co tydzień czyszczenie szyb z glonów, co 2 tygodnie wymiana ok 15 l, czyszczenie filtra w wodzie z akwarium, przycinka roślin, odmulanie dna problem jaki mamy z podopiecznymi (objawy, od kiedy zaobserwowane) Problem dotyczy neonów. Niektóre z nich mają na skórze białawe nieregularne zgrubienia, które wyglądają jak galareta/śluz. Nie jest to raczej ospa, bo z tego co udało mi się poczytać, nalot ospy jest mniejszy i nie sprawia wrażenia "galarety". Jest to chyba jakaś infekcja mieszana. Choroba utrzymuje się u rybek (nie wszystkich) już jakieś 4-6 tygodnie i poza objawami rybki sprawiają raczej wrażenie zdrowych - są ruchliwe, pobierają pokarm. Coraz więcej zaczyna jednak wykazywać objawy, o których piszę. Początkowo myślałem, że samo przejdzie. Nie chciałem lać chemii, bo nie mam możliwości zrobienia osobnego akwarium, a w zbiorniku poza rybkami mam jeszcze krewetki, które nie wiem jak zareagują. Teraz jednak chciałbym zadziałać. Moje pytania są następujące: 1. Czy kupić jakiś preparat SERA, czy wystarczy coś Zooleka? 2. Jeśli lać to ile i jak długo? 3. Co jeszcze należy zrobić (podwyższyć temperaturę)? zdjęcie chorej rybki z tym był problem, ze względu na powszechnie znaną ruchliwość neonów. Zamieszczam więc najlepsze, jakie udało mi się zrobić. Z góry dziękuję za wszelkie porady! Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaaC_2010 Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 Czy te neony nie mają takich "krostek" czy coś wyrastającego z boku? A tak poza tym to sprawdź dział "choroby" ;] pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
ola821027 Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 Może to wrzodienica albo sporoza. Robisz za małe podmiany i za rzadkie-raz w tygodniu po 30% jest ok.Po co Ci napowietrzacz?On wybija Ci co2 który odajesz do wody z butli-mija się to z celem-rośliny wyprodukują Ci tlen-niepotrzebny napowietrzacz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
radik Posted November 7, 2010 Author Share Posted November 7, 2010 Czy te neony nie mają takich "krostek" czy coś wyrastającego z boku? tak, niestety mają. Jest to jakby kropka otoczona kulką śluzu czy w związku z tym jest jakaś rada Edit: Może to wrzodienica albo sporoza. Robisz za małe podmiany i za rzadkie-raz w tygodniu po 30% jest ok.Po co Ci napowietrzacz?On wybija Ci co2 który odajesz do wody z butli-mija się to z celem-rośliny wyprodukują Ci tlen-niepotrzebny napowietrzacz. nie mam butli CO2 Atreyu: Edytuj posty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ola821027 Posted November 8, 2010 Share Posted November 8, 2010 inne sprzęty: co2, napowietrzanie, grzałka itp.: grzałka nie mam butli CO2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
radik Posted November 8, 2010 Author Share Posted November 8, 2010 inne sprzęty: co2, napowietrzanie, grzałka itp.: grzałka nie mam butli CO2 Po prostu napisałem post zgodnie z wytycznymi tego działu: viewtopic.php?f=6&t=14640 "inne sprzęty: co2, napowietrzanie, grzałka itp.:" to tylko jeden z punktów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts