Jacuś Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 Witam! Mam w akwa 240 litrów oświetlenie 1 x 54W Aqua Medic T5 oraz 1 x 39W Sylvania T5. Obie z odbłyśnikami oraz cała pokrywa oklejona srebrna odbłyskowa taśmą. Moje pytanko to jaką swietlówkę jeszcze dołożyć, aha, i jak obliczyć jakie mam oświetlenie teraz na 1 litr wody...? Pozdrawiam! Ps. Pokrywa własnej roboty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 Obliczyć bardzo prosto: suma mocy świetlówek przez litraż. U ciebie jest teraz: 39w + 54w : 240l = 0,3875w/l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacuś Posted November 6, 2010 Author Share Posted November 6, 2010 a gdyby to policzyć na 200 litrów, 240 L odliczając podłoże i inne takie to wody bedzie ok 200 litrów, to będzie 0.465 w/l Tak?? To czy to będzie wystarczająco czy nie? dobrze czy żle myśle? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacuś Posted November 7, 2010 Author Share Posted November 7, 2010 No i jak, pomoże mi ktoś bardziej doświadczony z tym problemem oświetlenia? Ok, wiem, zapomniałem Edytować! Ostatni raz już Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 Obliczyć bardzo prosto: suma mocy świetlówek przez litraż. U ciebie jest teraz: 39w + 54w : 240l = 0,3875w/l No i jak, pomoże mi ktoś bardziej doświadczony z tym problemem oświetlenia? Ok, wiem, zapomniałem Edytować! Ostatni raz już A w czym ci tu jeszcze można pomóc. Napisz jakie roślinki chcesz uprawiać ,bo to jest bardzo ważne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacuś Posted November 7, 2010 Author Share Posted November 7, 2010 Z nazw to wiem że mam Hydrcotyle verticillata-Wakrotka , (chyba) Cryptocoryne taką z długimi liściami, moczarkę, i jeszcze inne, ale poszukam w necie nazwy to dopiszę, ale jedna czerwona, a raczej powinna być czerwona, wiem że też brakuje mi jakiegoś składnika bo liście mi się dziurawią, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts