sebasz97 Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 Nie znam się na dobieraniu ryb. W akwarium mam takie: 2 skalary 4 brzanki 2 żałobniczki( tetra czarna) 2 danio (pręgowany 2 mieczyki 4 neonki 1 kirysek 1 glonojad Akwarium jest 60 litrowe. Nie widzę agresji ryb. Czy wskazana jest różnorodność ryb? Glonojada mam od niedawna i zauważyłem u niego dziwne zachowanie, a mianowicie gdy jest włączony filtr, przysysa się od spodu. Karmie je płatkami wieloskładnikowymi a także żywym pokarmem(ochotką) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ola821027 Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 Masz zupę rybną-mix gatunków.Zasadą powinno być mało gatunków-większa ilość ryb wśród gatunku.Masz ryby stadne trzymane w małej ilości sztuk,bardzo duzo gatunków tych ryb stadnych,część rośnie za duża do takiego akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 2 skalary 4 brzanki 2 żałobniczki( tetra czarna) 2 danio (pręgowany 2 mieczyki 4 neonki 1 kirysek 1 glonojad Jaki kirysek i neonek? Jak na razie wszystkie się nie nadają chyba że może kiryski i neonki ale napisz jaki to gatunek. Glonojada mam od niedawna i zauważyłem u niego dziwne zachowanie, a mianowicie gdy jest włączony filtr, przysysa się od spodu. Włączasz i wyłączasz filtr? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebasz97 Posted November 6, 2010 Author Share Posted November 6, 2010 kiedy daje im jeść wyłączam filtr, ponieważ w małym akwarium płatki szybko dostają się do filtra Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciambor Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 No niezły mix.. Skalary chyba za małe na taki zbiornik, neonki i danio to ryby stadne więc powinno ich być więcej - w Twoim przypadku zdecyduj się na jedno albo drugie. Z brzankami nie masz problemów? Nie atakują Ci innych ryb? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebasz97 Posted November 6, 2010 Author Share Posted November 6, 2010 nie. brzanki są nawet spokojne, jeśli atakują to same siebie . No więc dobrze, to co zrobić z rybami których chce się pozbyć?czy można bez problemu wymieniać ryby w sklepach zoologicznych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 Z wymienianiem to jest raczej bardzo ciężko, u mnie to nawet za darmo nie chcą przyjąć. Popytaj się u siebie w sklepach, to się dowiesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Essa Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 Powiem ci ze cudem jest, że rybki te Ci się jeszcze nie pozabijały Masz tam śliczną zupę rybna A więc tak, "glonojad" (czyt. zbrojnik) nie jest rybą na twój zbiornik, to samo tyczy się mieczyków, danio i skalarów. Dopisz jakie kiryski i neony posiadasz. Btw. Neon, kirysek i brzanka są rybami stadnymi. Min. 6 sztuk z każdego gatunku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciambor Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 Tak w ogóle to wrzuć zdjęcie swojego zbiornika Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 Tak w ogóle to wrzuć zdjęcie swojego zbiornika To nie galeria. Czy autor może w końcu napisać jakie ma kiryski i neonki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciambor Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 To nie galeria. Wiem że to nie galeria, i napisałem zdjęcie a nie zdjęcia! Chciałbym tylko zobaczyć to zagęszczenie rybek w tym akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebasz97 Posted November 6, 2010 Author Share Posted November 6, 2010 ryby są spokojne. no chyba że są głodne. miałem stadko danio i więcej neonów ale zdechły na ospe. reszta przeżyła gdy dawałem im preparaty Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebasz97 Posted November 6, 2010 Author Share Posted November 6, 2010 neonki innesa a kirys pstry Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebasz97 Posted November 6, 2010 Author Share Posted November 6, 2010 aha. thx za rady. pytałem się i wymienię danio na neonki, ponieważ są ładniejsze Link to comment Share on other sites More sharing options...
ola821027 Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 Nie ma czegoś takiego jak kirys pstry-kirysek pstry.Kirysy to całkowicie inne ryby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebasz97 Posted November 6, 2010 Author Share Posted November 6, 2010 http://www.superakwarium.pl/kirysek-pstry-id453.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts