misiamw Posted October 30, 2010 Share Posted October 30, 2010 Zastanawiam się jak filtry w dzbankach mają się do wody dla ryb. Czy taka woda przefiltrowana nadaje się do dolania do akwarium czy nie bardzo ?? Mam problem ponieważ moje 3 letnie dziecko ma obsesje na punkcie ciaplania się w wodzie i nie mogę upilnować wiaderek z wodą. Od pewnego czasu uzdatniam antychlorem i esklarinem ale wiem że chemia nie jest dobra. Może ktoś zna jeszcze jakiś inny sposób ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaszklimek Posted October 30, 2010 Share Posted October 30, 2010 Powiem tak, woda odstana to mit, bawiłem się tak 1,5 roku, baniaczki z piwnicy ustawianie w przedpokoju i tak dalej, żonę szlak trafiał. Kumpel lał prosto z kranu i nic się nie działo. Dałem sobie z tym spokój i teraz leje prosto z kranu. Nic się nie dzieje rybki zdrowe nic nie zdycha, rośliny rosną. Robię podmiany ok 80 litrów co dwa tygodnie w akwa 240 L. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted October 30, 2010 Share Posted October 30, 2010 Powiem tak, woda odstana to mit, bawiłem się tak 1,5 roku, baniaczki z piwnicy ustawianie w przedpokoju i tak dalej, żonę szlak trafiał. Kumpel lał prosto z kranu i nic się nie działo. Dałem sobie z tym spokój i teraz leje prosto z kranu. Nic się nie dzieje rybki zdrowe nic nie zdycha, rośliny rosną. Robię podmiany ok 80 litrów co dwa tygodnie w akwa 240 L.Skoro to mit to mit to pokaż to swoje "piękne i zdrowe akwarium", a po drugie nie wciskaj kitu niedoświadczonym akwarystom, że kranówa jest ok (wyjątek-woda bez chloru, ale istna rzadkość w Polsce). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcySko Posted October 30, 2010 Share Posted October 30, 2010 Jak masz wodę chlorowaną to musi odstać trochę żeby chlor wyparował czy coś takiego np. ja wlewam prosto z kranu bo mam to szczęście i mam wodę niechlorowaną tylko ze swojego ujęcia. A taki mój kumpel ma chlorowaną i zawsze odstawiał ale kiedyś się wkurzył i wlał chlorowaną prosto do akwa na drugi dzień w akwa były dwa trupy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiamw Posted October 30, 2010 Author Share Posted October 30, 2010 Wiem że nie można wlewać chlorowanej wody . No cóż jeśli nie ma innych sposobów to zostaje mi noszenie wiaderek do piwnicy albo garażu. Myślałam że domowe filtry pozbywają się też chloru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted October 30, 2010 Share Posted October 30, 2010 Jeżeli w domowym filtrze masz wkład z węgla aktywnego, to możesz śmiało lać do baniaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiamw Posted October 30, 2010 Author Share Posted October 30, 2010 Jest tam filtr z węgla aktywnego taki do dzbanka za 20zl na 100l. A ja wlewam do akwa 20l tygodniowo więc drogo by to nie wychodziło. Takiego filtra używam na co dzień do gotowania. Wolała bym kupować dwa takie filtry w miesiącu zamiast jednego i nie bawić się w wiadra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted October 30, 2010 Share Posted October 30, 2010 40PLN razy 12 miesięcy = 480PLN Filtr odwróconej osmozy - wersja profesjonalna 100GPD - 369 PLN W wersji podstawowej 75GPD - 169 PLN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaszklimek Posted November 1, 2010 Share Posted November 1, 2010 nyq20 nie zarzucaj mi wciskania kitu, pisze o swoim doświadczeniu akwarystycznym. Mam dwa akwaria jedno w domu drugie w pracy do obu leje wodę prosto z kranu w proporcji 1/3 i od 1,5 roku nic złego się nie dzieje. Kolega który zadał pytanie i prosi o rady zbiera opinie i zrobi co uważa za słuszne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HAL9001 Posted November 1, 2010 Share Posted November 1, 2010 nyq20 nie zarzucaj mi wciskania kitu, pisze o swoim doświadczeniu akwarystycznym. Mam dwa akwaria jedno w domu drugie w pracy do obu leje wodę prosto z kranu w proporcji 1/3 i od 1,5 roku nic złego się nie dzieje. Kolega który zadał pytanie i prosi o rady zbiera opinie i zrobi co uważa za słuszne.Może masz wodę z ujęcia a nie z oczyszczalni, woda wodzie nierówna. To że tym możesz lać to nie znaczy że wszyscy mogą. Ja nawet jak bym miał super czystą wodę z kranu to i tak nie lał bym jej bezpośrednio do zbiornika, bo ryby mogły bo doznać szoku jak by spadła im nagle temperatura o 5°C. Ja też mogę lać wodę prosto z kramu, mam filtr sznurkowy, węglowy, żywiczny do azotanów i żywiczny do wapnia i magnezu. Ale temperatura wody to 17°C a to zdecydowanie za nisko aby ją lać do baniaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pappa2 Posted November 2, 2010 Share Posted November 2, 2010 tak jak ktos wyzej napisal: woda wodzie nierowna. jedna jest bardziej chlorowana inna mniej. jedna jest twarda jedna mieka. duzo zalezy od tego w jakim rejonie mieszkamy i skad mamy wode (wodociagi czy np studnia glebinowa). w malej ilosci wedlug mnie nie zaszkodzi woda wodociagowo. oczywiscie najlepiej wcale jej nie wlewac przed spreparowaniem. autora tematu rozumiem. ciezko jest zrobic wode do akwarium jak np mieszka sie w bloku, ma male dziecko w szczegolnosi jak ma sie duzy baniak. przyklad: majac akwarium 60l do podmiany wystarczy 20l wody czyli wiaderko lub 4 butelki 5l itd. ale jak ktos ma 360l to potrzebuje 120l wody czyli 6 wiaderek wody lub 20 butelek 5l... mam nadzieje ze widac teraz roznice dlaczego ludzie uciekaja w uzdatniacze wody lub ryzykuja z woda z wodociagow. osobiscie polecam przegotowac wode i jak ostygnie wlewac do akwarium. rozwiazanie jest szybkie i bezpieczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiamw Posted November 2, 2010 Author Share Posted November 2, 2010 Ja mieszkam na wsi niby miejsca mam sporo ale przy 3 letnim chłopcu to ostatecznie wiaderka daje na szafę bo nigdy nic nie wiadomo. A z wodą z kranu uzdatniona przez filtr to faktycznie woda będzie za zimna. To może na bieżąco dogrzewać grzałką do odpowiedniej temp. Tylko ile grzało by się np 15l. Nie mogę sprawdzić bo nie mam grzałki bo u mnie woda ma stała temp 24-25C . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_gregor Posted November 7, 2010 Share Posted November 7, 2010 Ja mieszkam we Wrocku - woda paskudnie chlorowana. Przyznam, że z lenistwa od kilku tygodni leję prosto z kranu. Na razie wszystko ok. Ja bym zwrócił uwagę na jedną rzecz, mianowicie na proporcje. W 102l wymieniam 20% a w 200l 15% wody. To nie jest dużo wiec chlorowana woda jest mocno rozcieńczana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts