error86 Posted October 26, 2010 Share Posted October 26, 2010 Witam mam zamiar zbudować baniak o dość kontrowersyjnych wymiarach bo 70x40x15 ta szerokość jest najbardziej dziwna ale jestem do tego "zmuszony" ilością wody...mam zakaz większego niż 50l (ostatnio ze starego akwarium wyleciało 230l to było delikatnie mówiąc żle) i teraz moje kilka pytań co da sie w czymś takim hodować? myślę nad 10szt neonek , 5 danio , 5 brzanek.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guliwer Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 Ubezpieczenie od takich sytuacji to ok 50 zł na rok . Np. w LeroyMerlin - acord ! I po bólu. Gost: A czy to jest odpowiedź na pytanie zadane przez error86? PS. Zły dział, przenoszę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 A jaką masz grubość szkła? Jak będzie mała to może Ci się znowu wylać. Przy 15 cm. szerokości danio i brzanki na pewno odpadają bo to strasznie ruchliwe ryby. Poz a tym na pewno nie większe niż 5 cm. Może neonki zielone? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 A jaką masz grubość szkła? Jak będzie mała to może Ci się znowu wylać. Przy 15 cm. szerokości danio i brzanki na pewno odpadają bo to strasznie ruchliwe ryby. Poz a tym na pewno nie większe niż 5 cm. Może neonki zielone? A skąd wiesz że 15cm to szerokość? Ja obstawiam wysokość Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 Właśnie też nie byłem do końca pewny... Z reguły jest tak że szerokość się piszę drugą ale tu jakoś 15 cm. i ta szerokość jest dziwna więc mnie to zmyliło. Jak tak to można trzymać większe ryby ale niech autor napisze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JCB Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 Jeżeli 15cm to wysokość - to taki jakby brodzik będzie To może do tego jakiś zółwik albo ropucha ? :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 Na żółwia za małe wymiary a na ropuchę to raczej terrarium. Nie bój się na pewno Ci forumowicze napiszą jakąś fajną obsadę Link to comment Share on other sites More sharing options...
lwica79 Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 Ja bym tam małe raczki pomarańczowe wpuściła- ze dwie samiczki i samca, albo inną karłowatą odmianę: chocolate lub texanus. a do tego kilkanaście mikrorasborek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad1379 Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 Tutaj nadają się również karliki szponiaste. Link to comment Share on other sites More sharing options...
error86 Posted October 27, 2010 Author Share Posted October 27, 2010 panowie 15cm to szerokość max 20cm ograniczenia ilość H2O oraz miejsce... jaka obsada to takiej balona? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 Jak 150x40x10 to proponuję: Neony zielone,albo gupiki V Link to comment Share on other sites More sharing options...
error86 Posted October 28, 2010 Author Share Posted October 28, 2010 panowie a jeśli by zmniejszyć szerokość baniaka do 10cm ale za to zrobić długi na ok 1,5m? obsada neon czerwony i zielony i co jeszcze się zda to takiej bańki która jest mikroskopijnej szerokości? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 Szerokość 10cm? To nawet neony zielone odpadają, nie mówiąc tu już o dużo większych czerwonych... Zrób sobie takie 20cm wysokości i szerokości - reszta na długość. Wtedy będzie jakieś pole do popisu, bo w baniaku o boku 10cm to chyba tylko drobniczki lub równie "wielkie" ryby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
error86 Posted October 30, 2010 Author Share Posted October 30, 2010 klamka zapadła baniak będzie 25(wys)20(szer)80(dł) jakiej grubości szkło powinno być aby bańka była bezpieczna 6mm 8mm czy grubiej? do takiego baniaka najlepsza obsada to?? moje wymagania to ryby łatwe w hodowli ze względu na moje małe doświadczenie z akwarystyka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
lordsamael Posted October 31, 2010 Share Posted October 31, 2010 Do tak "okazałego" zbiornika wystarczy 4,5, ale oczywiście rób z 6 - bezpieczeństwo przede wszystkim Tylko tak się zastanawiam... Jakie ty chcesz tam rośliny stawić? Pomijam przy tym, że przy 20 cm szerokości to nijak zrobić 3 plany. Mimo wszystko jestem zdania, że lepiej postarać się o to ubezpieczenie, niż postawić baniak, który da silne uczucie niedosytu Nie mniej jednak życzę powodzenia i mam cichą nadzieję, że niedługo będę zaskoczony zdjęciami w galerii (pozytywnie oczywiście). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio97 Posted October 31, 2010 Share Posted October 31, 2010 Mówisz, że maksymalnie możesz mieć 50 litrów. Ja ma akwarium o wymiarach 60cm x 25cm x 30cm(długość x szerokość x wysokość) Pojemność wynosi 45l i nie tak źle się prezentuje. Może takie rozwiązanie będzie ci pasowało Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts