Rerik Posted October 24, 2010 Share Posted October 24, 2010 Filtr: Flitr 500 JUNIOR 450l/h Grzałka: 60V nie znam marki Preparaty: Tetra: Crystal Water AlguMin PlantaMin Easy Balance Tropical: FMC Esklarin Parametry: pH 7.0-7.5 Temp 26-28 stopni Flora: Anubias Bartera Anubias Nana Kabomba (na 60%) Fauna: 7x Mieczyk 1+1 Molinezja 7x Gupik 5x Bagr Kobaltowy 6x Kirys Spiżowy 1x Zbrojnik Niebieski Fauna która jest do oddania: 1x Skalar 1x Brzanka Neonowa 1x Danio Czerw. 1x Drobnoustek 1x Kirys Albinos 1+1x Kirys Pstry Zdjęcia: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rerik Posted October 26, 2010 Author Share Posted October 26, 2010 Kolejne zdjęcia: Mile widziana krytyka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaraMysz Posted October 26, 2010 Share Posted October 26, 2010 Hmmm, troszkę dziwna obsada. Brzanki, gupiki, molinezje, nie wiem co jeszcze... ryby maja ogonki? Brzanki to rybki agresywne w stosunku do reszty obsady, jeśli naruszone jest ich terytorium potrafią dać się we znaki. Nie bez powodu powstają dla nich osobne akwaria- brzankaria. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 26, 2010 Share Posted October 26, 2010 Krytyka - no ok. Większość tej chemii którą lejesz, albo szkodzi albo zaburza biologiczną równowagę akwarium. Takich preparatów w ogóle nie powinno się stosować. To taki wabik dla początkujących "lej x naszych preparatów - a stanie się i to i to" - to coś jak sterydy w sporcie, efekt chwilowy, a długofalowe skutki opłakane. Obsada... nie tylko to co chcesz oddać się nie nadaje. Powinieneś się jeszcze pozbyć bagrów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rerik Posted October 27, 2010 Author Share Posted October 27, 2010 Większość tych preparatów jest na wykończeniu. Obecnie używam tylko CMF ,AlguMin oraz CrystalWater Brzanki przecież mówię ,że oddaję. Bagry nie zdążą poczuć się źle w moim akwarium - za 3-4 miesiące kupuję akwarium 240l Pewnie też macie pretensję o dużą ilość żyworódek w moim akwarium. Nie martwcie się. taki był zamiar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 Większość tych preparatów jest na wykończeniu. Obecnie używam tylko CMF ,AlguMin oraz CrystalWater Aha. Ale to że są na wykończeniu nie zmienia faktu że szkodzą i pod żadnym pozorem nie powinno ich się lać do akwarium.W szczególności mam tu na myśli CMF. Nie jest to "preparat" a lek składający się z trzech składników, błękitu, zieleni i czegoś tam jeszcze. Wlewając to pogarszasz stan akwarium bo zabijasz bakterie nitryfikacyjne odpowiedzialne za cykl azotowy. Czyli to szkodzi a nie pomaga. AlguMin - środek na glony, ale działa też niekorzystnie na zwykłe rośliny i może być szkodliwy dla żywych organizmów. Kolejna niedobra chemia. Tego środka do krystalizacji wody też lać nie powinieneś. Prawdopodobnie zawiera błękit [patrz CMF]. Idealnie krystaliczną wodę można bez problemu uzyskać bez "dopalaczy". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 Poza tym, bagry świetnie odczują brak wolnego miejsca, i złe warunki. Stawiaj baniak dla nich i kropeczka, albo oddaj komuś, kto ma warunki. I jeszcze jedno, ryba jak ryba urośnie i wtedy zabraknie jej miejsca. Co do akwarium .... No może być, ale ta obsada ( no mam nadzieję, że tymczasowa...! ) Hm.... bez urazy, ale mnie osobiście się nie podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rerik Posted October 27, 2010 Author Share Posted October 27, 2010 Atreyu CMF nie leję cały czas. Używam go w wypadku chorób (między innymi teraz - rybia ospa) Bagry oddałbym tylko gdzie? Znam niewielu akwarystów w mojej wsi i ja mam największe akwarium wśród nich. Czemu masz nadzieję ,że tymczasowa?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rerik Posted October 27, 2010 Author Share Posted October 27, 2010 Już wkrótce idą z torbami następujące ryby: 4x Brzanka Sumatrzańska 1x Brzanka Neonowa 1x Drobnoustek 2x Kirys Pstry 1x Kirys Albinos 1x Danio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts