Lukas Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 Wczoraj zauważyłem jedną małą molinezję w akwa i odłowiłem ją do kotnika. Dzisiaj rano była martwa. Wróciłem ze szkoły i zobaczyłem znowu 2 małe, i nie wiem czy je odławiać czy nie. Nie chcę żeby zdechły.../ Poradźcie co robić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evelyn Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 Ja bym je odłowiła. Jak ty ich nie odłowisz to inne rybki mogą je zjeść (chyba, że masz dużo roślin w akwa). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted January 14, 2009 Author Share Posted January 14, 2009 one się chowają a największą rybką w moim akwarium jest mieczyk więc nie wiem czy jest sens odławiać. A czy samica może rodzić kilka i po jakimś czasie znowu kilka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evelyn Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 Może po prostu długo rodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zu12la Posted January 14, 2009 Share Posted January 14, 2009 Ja bym jednak odłowiła te małe rybki, wydaje mi się że tak będzie dla nich bezpieczniej. Chyba że ci na nich za bardzo nie zależy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted January 15, 2009 Author Share Posted January 15, 2009 Wsadziłęm je do kotnika są dwie zobaczymy czy przeżyją:" Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted January 15, 2009 Share Posted January 15, 2009 no a co dajesz im jesc?? daj im płatki drobnozmielone ich brzuszek jest pusty o 20 minutach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted January 15, 2009 Author Share Posted January 15, 2009 Tak daję im drobniutkie płatki.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiwus Posted January 19, 2009 Share Posted January 19, 2009 ja rowniez hoduje molinezje. porod moze trwac nawet kilkanascie godzin. Ja nie odlawiam. Mam duzo roslin. tam male sie chowaja i skubia sobie glony z roslinek, po kilku dniach przyjmuja juz pokarm platkowany jednak mocno rozdrobniony rosna jak na drozdzach. Polecam pokarm platkowany roslinny dla molinezji to najlepszy pokarm Link to comment Share on other sites More sharing options...
hannnaz512 Posted January 22, 2009 Share Posted January 22, 2009 czy w kotniku jest przepływ wody? Polecam do akwarium moczarkę, możesz ją zasadzić w żwirze, ale równie dobrze może służyć jako roślina pływająca - idealna dla narybku. Wiem z doświadczenia . Możliwe, że tych poprzednich rybek po prostu nie zauważyłeś. Jest to Black Molly czy słoneczna? Ah, jeszcze jedno, mieczyki wyjątkowo szybko wyłapują narybek - to smutna prawda. :) Odławiaj, odławiaj. Małe rybki przeżyją w akwarium dopiero kiedy osiągną min. 1,5 cm. Wydaje się mało, ale jeżeli zauważę jakąś małą rybkę takiego rozmiaru w akwarium (jak to do tego czasu uda jej się przeżyć) to zazwyczaj rośnie sobie w spokoju. A co do rozmnażania molinezji - uważaj, ja zaczęłam odławiać ciężarne samiczki do kotnika i w krótkim czasie zgromadziłam 300 sztuk i dwa dodatkowe akwaria Dobrze, że pani z zoologicznego zgodziła się je przyjąć (nie wszystkie, między niektórymi było kilka miesięcy różnicy. W każdym razie - jeżeli odłowisz większą ilość molinezji to licz się z tym, że zanim osiągną wielkość do sprzedaży (mi udaje się je sprzedawać od ok. 3-4 cm) będziesz musiał odchować je kilka miesięcy. Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts