Jump to content

jak długo powinien chodzić filtr?

Recommended Posts

to żeś mnie załamała :zamieszany: on jest dość głośny, akwa stoi w pokoju, w którym śpię więc niezła masakra jak mam zasypiać przy tym uroczym chrobocie :cry: nie przestawię rybek do innego pokoju bo je kocham :mrgreen:

Dwa "myki" aby wyciszyć filtr wewnętrzny:

- rurka od napowietrzacza - odłącz, albo po prostu zanurz w wodzie. Po chwili filtr bardzo się wyciszy, a na natlenieniu nic nie stracisz.

- jeśli masz pokrywę, to filtr może ją wprawiać w delikatne, słyszalne wibracje. Wystarczy coś podłożyć.

Tym sposobem z traktora można uzyskać na tyle cichy filtr wewnętrzny że da się przy nim zasnąć.

Ojojoj ja na początku tez myślałem ze nie zasnę ale już następnej nocy chrapałem ino domem trzęsło ;) Teraz gdy ideę raz na jakiś czas myć filtr to jest dla mnie za cicho . No cóż przyzwyczaisz się. ;)

bardzo dzięki wszystkim za odp a w szczególności Atreyu za przeMEGAwyczesany sposób na wyciszenie gada :mrgreen:

zastosowałem się do porady, filtr ucichł, rybki mają powietrze, ja mam wieczorny spokój, wilk syty i owca cała :D

zanurzyłem ta rurkę w wodzie tylko teraz nie ma bąbelków wogóle, więc jak to 'woda nie traci na natlenieniu'? chyba jednak traci. Bo skąd teraz ma iść powietrze? nic nie kumam :oops:

To ruch tafli wody głównie natlenia wodę, a nie bąbelki które prawie się w niej nie rozpuszczają.

W filtrach kaskadowych/kubełkowych nie ma brzęczyków pompujących tlen, a woda jest napowietrzana. ;)

Napowietrzenie jest jakie było. ;)

Cześć

A nie wiecie ile danio pręgowane wytrzymają bez powietrza w 5l butli?(jak myję akwa, to na razie nie mam ich gdzie dawać :oops: , a trudno tam dać mój filtr z napowietrzaniem.

Człowieku co ty robisz to masakra!akwarium się nie myje pewnie wylewasz całą wodę i myjesz akwa i wlewasz kranówe???Jeśli tak robisz a raczej tak robisz bo sam tak mniej więcej napisałeś.Już nawet nie chce mi się pisać na ten temat ilu na tym forum jest ludzi co nie wiedzą co robią.

Dzięki szczupaku :zamieszany:

Człowieku co ty robisz to masakra!akwarium się nie myje pewnie wylewasz całą wodę i myjesz akwa i wlewasz kranówe???Jeśli tak robisz a raczej tak robisz bo sam tak mniej więcej napisałeś.Już nawet nie chce mi się pisać na ten temat ilu na tym forum jest ludzi co nie wiedzą co robią.

Do mamuta.Weź się nie wściekaj, tylko mi wytłumacz, co robię źle, wiesz dobre rady mile widziane :zamieszany: .

Pozdrawiam

Share

• Create New...