Przemek.Sz Posted October 21, 2010 Share Posted October 21, 2010 Witam, Założyłem dwa dni temu mcharium(docelowo będą tam krewetki) z następującymi roślinami: -Eleocharis Parvulus -Creeping moss -Flame moss -Phoenix moss -Spiky moss -Taiwan moss -Weeping moss Oświetlenie 15W x1 ( 12h dziennie) Mam włączony napowietrzacz/filtr cały czas i do tego stosuje easycarbo pro(2ml na dzień), Tetra PlantaMint (25ml/tydzien) Mam pytanie, czy dla lepszego i szybszego rozrostu roślin zwiększyć dawkowanie easy carbo i zostawić oświetlenie całą dobę. Chce aby roślinki szybko sie rozrosły i dopiero wtedy wsadzę krewetki. Jakieś pomysły? Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted October 21, 2010 Share Posted October 21, 2010 Wyłącz napowietrzanie, nie oświetlaj więcej niż 12h, Odstaw nawóz tetry i podaj zamiast niego sam potas. EC nie więcej niż 2ml/50l wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek.Sz Posted October 21, 2010 Author Share Posted October 21, 2010 I to się nazywa profesjonalna pomoc i forum:) Dziękuje Bardzo:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted October 21, 2010 Share Posted October 21, 2010 Jeszcze oprócz nawożenia jest coś takiego jak właściwe oświetlenie,o właściwej barwie i widmie światła. Jaki masz litraż tego akwarium. A co do potasu ,to proponuję troszeczkę uważać.Ja u siebie bardzo łatwo mogę zauważyć kiedy mam go za dużo w akwarium,obserwując mchy oczywiście. I jeszcze jedna rzecz o której nie można zapominać przy mchach,czyli właściwa kosmetyka ich i pielęgnacja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek.Sz Posted October 21, 2010 Author Share Posted October 21, 2010 Wym. 60x30x30 54L Świetlówka 15 Osram, standardowa jaka była przy pokrywie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted October 21, 2010 Share Posted October 21, 2010 Wym. 60x30x30 54L Świetlówka 15 Osram, standardowa jaka była przy pokrywie. No to przepraszam ,ale masz za słabe oświetlenie nawet jeśli chodzi o mchy.Dołóż jeszcze jedną świetlówkę 15W i będzie ok.Przy lepszym oświetleniu i cotygodniowej podcince mchy staja się gęstsze i bardzo dobrze rosną.Jeśli będziesz szukał świetlówek to ja polecam barwę dla nich 6500K oraz 8500K. Powodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwa1138 Posted October 21, 2010 Share Posted October 21, 2010 no raczej slabe oświetlenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek.Sz Posted October 21, 2010 Author Share Posted October 21, 2010 Faktycznie:/ 0,5w/L powinno być min. Ale coś wykombinuje:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted October 21, 2010 Share Posted October 21, 2010 Faktycznie:/ 0,5w/L powinno być min. Ale coś wykombinuje:)Spoko ,to wcale nie jest prawdą co piszesz.Do mchów aż tyle nie jest potrzebne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts