Jump to content

zdychające rybki

Recommended Posts

Witam. Mam problem z rybkami, w jedną noc padły mi 3 neonki, 1 mandi mały, 3 krewetki filtrujące i 5 amano. Stało się to dzisiejszej nocy. Około godziny 22:00 nic się nie działo, rybki pływały całkiem normalnie, ale dzisiaj rano jak wstałem zobaczyłem pogrom... Nie wiem czy to od tego zależy ale dzień wcześniej podmieniałem 10% wody w akwarium (mam 240L).

Oczywiście dolałem preparatu "Tetra: Aqua Safe" i "Sera: Filter Biostart", temp. w akwarium to 26C. Mój filtr to "CristalProfi 900". Nie stosowałem napowietrzania. Jak sądzicie co się stało i jak temu zaradzić?

Prawdopodobnie zaszkodził ]Sera Filter Biostart

Kliknij

1. Czy miałeś brudną wodę?

2. Jaka była temperatura o 22:00?

3. Podaj parametry

3.

w takim litrażu powinno sie podmieniac 1/3 akwa srednio co 3-4 tygodnie. a nic nie dzialo sie z filtrem ?

Kolego, mylisz się. Powinno podmieniać się wodę co 2 tygodnie ( czy w 500l, czy w 50l ). Nie wprowadzaj początkujących w błąd.

Atreyu: Czerwona czcionka jest zarezerwowana dla moderacji.

Po pierwsze to Filter Biostarter nie ma tu nic do rzeczy.Ten preparat leje się bezpośrednio do filtra.Poza tym to jest pożywka dla bakterii,a nie bakterie.

Po drugie to twój filtr jest na styk do tego litrażu.Lepiej by było gdyby był mocniejszy (taki to ja mam w 126l)

Po trzecie to podmiana 10% niewiele daje.Ja podmieniam 20-30% co tydzień.

W tej chwili najlepiej zrób testy wody i podmień około 40% wody.Ewentualnie możesz dodać do baniaka jakiś mały filtr wewnętrzny dla wzmocnienia filtracji.

Takie jest moje zdanie.

ta 900'cetka ma znamionową wydajność do 300l a więc teoretycznie ma zapas.

dziwi mnie to, że przez miesiąc jest ok. a w 1 noc taka masakra... wydaje mi się, że jakby to była głównie wina filtra to rybki i krewetki schodziłyby cyklicznie a nie w 1 rzucie.

Co do twojej masakry czy przypadkiem nie wyłączyłeś filtra na jakiś dłuższy czas lub nie grzebałeś w podłożu? bo to mogło by mieć znaczący wpływ na to co ci się stało z rybkami. Kilka lat temu jak miałem akwarium to wszystko było fajnie przez kilka miesięcy a potem w 1dzień siekło mi prawie połowę obsady. Do dziś nie wiem co to mogło być ;/

Ja wiem jaka jest moc znamionowa tego filtra,bo go mam.Od tej mocy trzeba odjąć około 20% i masz stan faktyczny.Wiesz mimo,że jestem kobietą to mam trochę pojęcia.Poza tym trudno zgadywać,bo niewiele wiadomo o twoim baniaku.Napisz jaką masz dokładnie obsadę,jakie parametry wody i wtedy będzie łatwiej coś zaradzić.

Tak to wygląda że przez te preparaty co dolałeś "załatwiłeś filtr",który zatruł Ci faunę.

-nigdy nie wyłączam filtrów zewnętrznych podczas podmian wody,wyłączenie takiego 7l filtra na 30 min to kilkanaście litrów trującego syfu po ponownym uruchomieniu.

-nie czyszczę filtra przy podmianie,chyba że mam dwa w zbiorniku to jeden można wypłukać.

-nie dolewam preparatów do ustabilizowanych zbiorników.( nie stosuję ich wcale)

-częstość podmian jest uzależniona i % ilość jest uzależniona od typu zbiornika ,obsady,dodawanej chemii w postaci nawozów (przy pędzeniu roślin przynajmniej raz w tygodniu 30%)

-jak Ci doradza AgaAga dodatkowy nawet nie duży filtr wewnętrzny służący w miarę potrzeby do napowietrzania jak najbardziej wskazany,zwłaszcza jak robimy podmiany bezpośrednio kranówką .

Tak teraz zauważyłem, że głównymi ofiarami były moje najstarsze rybki (+krewetki).

Cała reszta, czyli to co pojawiło się w zbiorniku po przesiadce z 50l przeżyła.

Piszę o tym, bo być może to ma jakieś znaczenie...

Najstarsze czy nie,ale padły.Ja bym tu dalej obstawała przy ciut za słabej filtracji,a co za tym idzie zachwianych parametrach.Zakup podstawowe testy i zrób je.Przede wszystkim chodzi o NO2 i NO3,czyli związki zatruwające ryby.

Share

• Create New...