Jump to content

Ospa rybna

Recommended Posts

Witam, zauważyłem na moich neonkach małe białe kropeczki. Zidentyfikowałem tą chorobę jako ospę.

Posiadam preparat FMC firmy zoolek.

W 60l akwarium mam 10 neonek i 3 krewecie RC.

Czy ten preparat będzie dobry?? Jak tak to ile kropelek mam dać, żeby wyleczyć ospę i żeby nie zaszkodziło krewetkom??

(Na opakowaniu pisze 2 krople na 1l wody.)

Edit:

Podałem narazie 1ml mam podać kolejne 4??

:help: Pomoże mi ktoś??? :help:

Atreyu: Nie pisz posta pod postem.

Nie podawaj FMC tylko np. preparat Ichtio firmy Tropical, kosztuje kilka złotych więc nie jest to duży wydatek.

Temperaturę podniósłbym do 29 stopni.

FMC w bardzo wielu tematach jest odradzany przez wielu użytkowników. Robi więcej złego niż dobrego.

Ja walcze z rybią ospą już około tygodnia .

Wsypałem 1 dużą łyżke soli niejodowanej na 10l wody, temp wtedy wynosiła 26st. tak było przez 3 dni.

Potem podniosłem temperature do 32 st C. I tak było przez 3 dni. - Rybki zaczeły zdrowiec a kropki znikać ,ale tylko do pewnego stopnia. Poniewaz zostało jeszcze niektórym po troche kropek:(

dziś zrobiłem podmiane i zmniejszyłem temp do 29 st C. a Ryby znów zaczeły sie ocierać o rośliny i jakby wiecej tych kropek znów zaczęło wychodzic

Sprawa na dzień dzisiejszy wygląda tak że połowa obsady jest na bank znów chora, ma niewielką ilość kropek a czarne neony są całe obsypane:( Może ktoś coś poradzi

Share

• Create New...