vieri Posted October 12, 2010 Share Posted October 12, 2010 od paru dni zauważyłem niepokojące dziury w liściach, czym to może być spowodowane? O dziwo zbiegło się to z początkiem podawania nawozu o nazwie ,,złota symfonia''. Najwięcej poszkodowana jet ludwigia arcuata.Dodam że obecnie walczę z rybią ospą a więc temp. podniosłem do ok 30c, oświetlenie włączone na pół mocy tj. 0,32W, wyłączone co2.Czy przyczyna może być ten nawóz, czy walka z ospą. Proszę o pomoc. akwarium 140l oświetlenie 2x20w+ 2x24w nawożenie co2 z butli,symfonia złota kulki gliniano- torfowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozakpl Posted October 12, 2010 Share Posted October 12, 2010 być może po prostu roślinom brakuje czyt brakowało macro i mikro przez dłuższy czas, dlatego po jakimś czasie pojawiły Ci się dziury w liściach. Obserwuj w takim razie co będzie się działo z rośliną skoro już zaczałeś nawozić, a przede wszystkim jak wyglądają nowo wyrosłe liście roślin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vieri Posted October 12, 2010 Author Share Posted October 12, 2010 z tego co zauważyłem nowe listki są ładnie wybarwione i wyglądaja na zdrowe dopiero po kilku dniach zaczynają się dziurawić i odpadać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted October 12, 2010 Share Posted October 12, 2010 Sprawdź poziom żelaza i zacznij podawać potas. Ja wiem ,że w symfonii to wszystko jest,ale jednak wiem że za mało.A jeśli chodzi o światełko ,to to co masz teraz jest za słabe,uruchom wszystkie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vieri Posted October 12, 2010 Author Share Posted October 12, 2010 chciałbym przypomieć że jestem w trakcie likwidacji ospy. W sklepie gdzie kupowałem ICHTIO-tropical sprzedawca poradzil mi żebym ograniczył światło i podniósł temp do ok. 30c, tylko nie wiem czy dalej nawozić co2 i symfonią Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozakpl Posted October 12, 2010 Share Posted October 12, 2010 jak znam życie na swojej skórze to nawożenie i CO2 nie ma wielkiego wpływu na ospe więc raczej możez no i w przypadku Twojego problemu musisz nawozić. Temperatura ok - tak musi zostać przez jakiś czas tzn ja u siebie trzymałem tak trochę ponad 2 tygodnie dopóki objawy ospy nie ustapiły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted October 12, 2010 Share Posted October 12, 2010 " Najpierw trzeba wyleczyć ryby z ospy."Jeśli stosujesz preparaty lecznicze ,zaciemnienie,podniosłeś temperaturę do 30,na kulorzęska dolna granica to 31 stopni jeśli dobrze pamiętam,to dodatkowo powinieneś napowietrzać zbiornik,podawanie CO2 i nawozów przy tym nie ma sensu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts