paula04 Posted October 10, 2010 Share Posted October 10, 2010 Mam pytanie z jakimi rybkami mogę trzymać Bojownika ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gelo2241 Posted October 10, 2010 Share Posted October 10, 2010 a jaki litraż? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted October 10, 2010 Share Posted October 10, 2010 Z małymi, nie jaskrawo ubarwionymi i nie zaczepnymi. Zresztą wszystko zależy od litrażu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paula04 Posted October 11, 2010 Author Share Posted October 11, 2010 ja mam 60l akwarium 2xglonojad 3xdanio (nieznam gatunku) 1xkrewetka filtrująca 8xneonki mogę trzymać z nimi parkę bojowników? Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted October 11, 2010 Share Posted October 11, 2010 ja mam 60l akwarium 2xglonojad 3xdanio (nieznam gatunku) 1xkrewetka filtrująca 8xneonki mogę trzymać z nimi parkę bojowników? Nie. Obsada do zmiany, wszystkie ryby out i wtedy możesz mieć dopiero harem Bojownika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted October 11, 2010 Share Posted October 11, 2010 ja mam 60l akwarium 2xglonojad 3xdanio (nieznam gatunku) 1xkrewetka filtrująca 8xneonki mogę trzymać z nimi parkę bojowników? Do wywalenia danio i "glonojady", dokup jeszcze z 5 neonów i wtedy możesz dołożyć harem bojownika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted October 11, 2010 Share Posted October 11, 2010 Właśnie danio nie wiadomo jaki gatunek. Może to być pospolity Danio rerio, który się oczywiście nie nadaję lub Danio choprai, które się nadaję więc niech autor da pierw zdjęcie Oczywiście też do oddania krewetka filtrująca. P.S. to akwarium ma pewnie 54 litry Link to comment Share on other sites More sharing options...
paula04 Posted October 11, 2010 Author Share Posted October 11, 2010 akwarium ma 60l na 100% I jest to danio pręgowany Mogę trzymać z nimi parkę bojowników ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted October 11, 2010 Share Posted October 11, 2010 Nie bo danio mają inne wymagania co do wody, są stadne i ruchliwe co bojowniki denerwuje. BTW. Bojowników nie hoduje się parach tylko w haremach jeśli już. czyli 1 samiec i kilka samic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paula04 Posted October 11, 2010 Author Share Posted October 11, 2010 A jeśli bym oddała danio to bym mogła dać bojownika? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted October 11, 2010 Share Posted October 11, 2010 Poda wymiary akwarium. Jeśli oddasz danio, oraz zbrojnika i krewetką to możesz dać nawet harem bojka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cisiu1996 Posted October 14, 2010 Share Posted October 14, 2010 tak ale to juz właśnie bez danio bo jeśli jest to danio pregowany to może być z nim źle bo bojownik jak sama nazwa mowi jest bojowo nastawiony Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ktoś Posted October 14, 2010 Share Posted October 14, 2010 Może się mylę, ale danio jest za ruchliwe na 60l więc i tak powinno wypaść z tego baniaka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemok96 Posted October 14, 2010 Share Posted October 14, 2010 Tak, te glonojady to pewnie zbrojnik niebieski też do oddania Na jego miejsce możesz kupić 6 otosków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paula04 Posted October 15, 2010 Author Share Posted October 15, 2010 Czytałam że danio pręgowany może być od minimum 53l A glonojadów nie oddam bo się już do nich przywiązałam Link to comment Share on other sites More sharing options...
noovaa Posted October 15, 2010 Share Posted October 15, 2010 A glonojadów nie oddam bo się już do nich przywiązałam Co to za moda... :/ "Przywiązałam się do zwierzęcia więc musi cierpieć..." Zawsze mi się wydawało, że jak ktoś się do czegoś przywiązuje, to znaczy że to "lubi"... a jak lubi, to chce temu jak najlepiej... ale nie, bo w akwarystyce jest tak że jak się przywiązałam to skażę swoje ryby na cierpienie, stres, choroby, ból... bo ładnie wyglądają w moim za małym, nie odpowiednim akwarium .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
paula04 Posted October 15, 2010 Author Share Posted October 15, 2010 Czemu miałby cierpieć ma dużo skrytek ,wystarczającą ilość jedzenia ,kolegę i jeszcze nie był chory a mam go już 2 lata Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted October 15, 2010 Share Posted October 15, 2010 Bo to za małe akwarium dla niego. Zbrojniki wymagają dużej powierzchni dana, bo na małych karłowacieją a to nie jest przyjemny proces... Link to comment Share on other sites More sharing options...
noovaa Posted October 15, 2010 Share Posted October 15, 2010 nie jest przyjemny proces...wręcz bolesny ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted October 16, 2010 Share Posted October 16, 2010 Czy ona cię w ogóle obchodzi. Skoro kochasz rybkę to po co ją męczysz. Kiedyś (dawno, dawno temu) też miałam parek zbrojników w 60l . I były na 1/3 akwarium po jakimś czasie. Przy karłowaceniu narządy ryby po prostu z niej wyrastają przez co ryba cierpi a na koniec zdycha. Tego chcesz dla nich? Tak bardzo je "lubisz"? Drugim rozwiązaniem jest kupno większego zbiornika (112l i w górę). Link to comment Share on other sites More sharing options...
paula04 Posted October 17, 2010 Author Share Posted October 17, 2010 Postaram się je zwrócić Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted October 17, 2010 Share Posted October 17, 2010 Jeśli nie uda Ci się ich zwrócić to wystaw ofertę na forum w dziale giełda może akurat trafi się ktoś chętny Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad1379 Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Bojowniki możesz hodować z rozborami, kiryskami panda, neonami. Możesz je hodować z większością małych, niezbyt ruchliwych i nie obgryzających płetw rybkami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 Bojowniki możesz hodować z rozborami, kiryskami panda, neonami. Możesz je hodować z większością małych, niezbyt ruchliwych i nie obgryzających płetw rybkami.Tu się do końca nie zgodzę, neony są bardzo ruchliwymi rybami, i czytałem nawet gdzieś tu na forum, że nie poleca się trzymania bojowników z neonami. Niestety nie poprę tego własnym doświadczeniem, bo nigdy nie miałem takiego połączenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tibr Posted October 18, 2010 Share Posted October 18, 2010 tak ale to juz właśnie bez danio bo jeśli jest to danio pregowany to może być z nim źle bo bojownik jak sama nazwa mowi jest bojowo nastawiony Często to tylko nazwa jeżeli chodzi o charakter tego gatunku Jeżeli nawet na początku goni ryby to potem siedzi sobie spokojnie w jakieś "dziurze" całymi godzinami wypływając tylko zaczerpnąć powietrza, nawet jeżeli zrobi gniazdo to broni i przegania ryby które się do tegoż gniazda zbliżą. Najbardziej niebezpieczny bojownik bywa dla samic swojego gatunku które potrafi zamęczyć, choć bywa że któraś samica jest na tyle dominująca, że słabego samca może pozbawić jego pięknego ogona. Częściej dla bojownika okazują się niebezpieczne inne gatunki ryb które mogą go podskubywać np. z wymienionych gatunków miałem sytuację w której samczyk neona inesa podskubywał ogon bojownikowi, a bojownik próbował się bronić i go złapać ale był jednak za wolny dla niego (takie gonitwy które trwają zbyt długo dla bojownika są niebezpieczne szybko traci siły i wpływa to fatalnie na jego kondycję taka ryba może nawet paść zamęczona). Na ten litraż dałbym Harem z jakimiś rybami dennymi może kiryski pandy z 6 szt. Jeżeli zdecydujesz się na samego samca to bezkonfliktowo koegzystują ze sobą: bojownik i Rasbora klinowa lub galaxy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts