mariuszalex Posted October 10, 2010 Share Posted October 10, 2010 Witam serdecznie wszystkich odwiedzających. Mam pewien problem z moim 50l akwarium. Kupiłem sobie test na ph wody i się okazało że moje ph w akwarium wynosi 5, a powinno około 6,5. Przeczytałem, że na podwyższenie poziomu ph wody można zastosować sodę oczyszczoną, więc stopniowo jej dodałem. Kiedy poziom wzrósł do 7 ph zaprzestałem dodawać sody. Jednak po następnych paru dniach gdy zmierzyłem poziom ph okazało się, że znowu moja woda miała odczyn około 5,5 ph. Więc znowu zacząłem dodawać sody, aż do 7 ph. Po kolejnych pięciu dniach, sytuacja się powtórzyła i ph w moim akwarium wynosiło 5.0 ph. Zakupiłem aqualkala na podwyższenie poziomu ph. Czy jest on bezpieczny dla ryb? Co może być przyczyną tak szybkiego spadku ph w akwarium? Proszę o pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elunia233 Posted October 10, 2010 Share Posted October 10, 2010 Powiedz czy dawałeś torf no filtra i jakie parametry ma twoja kranówka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariuszalex Posted October 10, 2010 Author Share Posted October 10, 2010 Nie dodałem torfu do filtra, a powinienem? Moja kranówka ma około 7 ph. Właśnie zmierzyłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted October 10, 2010 Share Posted October 10, 2010 Masz w akwarium korzeń, szyszki olchy, podłoże utrzymujące jednolite pH Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariuszalex Posted October 10, 2010 Author Share Posted October 10, 2010 Nie mam żadnych korzeni ani szyszek. Podłoże mam już dość długo. Wziąłem go z przedsiębiorstwa kruszyw. Oni wydobywają żwir z wody i go kruszą. Więc są to kamyczki wielkości ziaren pszenicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuczan Posted October 10, 2010 Share Posted October 10, 2010 Jakimi testami mierzysz PH, bo dla mnie coś nie gra z tymi testami, przede wszystkim napisz jakie masz podłoże, dekoracje,obsadę itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted October 10, 2010 Share Posted October 10, 2010 Podaj przynajmniej jakie masz Kh bo to wodorowęglany buforują jony kwasowe H+ i czy podajesz CO2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariuszalex Posted October 10, 2010 Author Share Posted October 10, 2010 O jejku, nie mierzyłem kh, dwutlenku węgla też im nie podaję. Test jest z tropicala, można nim mierzyć wartości od 4,5 do 9,5 ph. W akwarium mam kilka mikrozorium oskrzydlonego i jedną żabienicę. Ten żwirek to taka mieszanka, są tam kamyczki koloru białego, szarego, brązowego, czarnego itp. To są takie drobinki różnych kamieni. O obsadzie ryb nawet mi nie mów! Mam 2 małe glonojady. Chciałem kilka rybek no i sprzedawca mi doradził, że niech mnie... Po długotrwałych poszukiwaniach mojego gatunku rybek okazało się, że kupiłem 6 piranii pacu mierzą około 5cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariuszalex Posted November 5, 2010 Author Share Posted November 5, 2010 Chciałbym bardzo wszystkim podziękować za wypowiedzi. Miło wiedzieć, że jest tu tylu chętnych do pomocy. Powodem gwałtownego spadku ph w moim akwarium był nieodpowiedni żwirek. W bardzo szybkim czasie zakwaszał wodę. Teraz zakupiłem nowy i jest już wszystko ok. Pozdrowienia dla Kuczana, to dzięki niemu doszedłem do tej przyczyny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts