Jump to content

Gwałtowny wzrost ph wody, co robić?

mariuszalex
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich odwiedzających. Mam pewien problem z moim 50l akwarium. Kupiłem sobie test na ph wody i się okazało że moje ph w akwarium wynosi 5, a powinno około 6,5. Przeczytałem, że na podwyższenie poziomu ph wody można zastosować sodę oczyszczoną, więc stopniowo jej dodałem. Kiedy poziom wzrósł do 7 ph zaprzestałem dodawać sody. Jednak po następnych paru dniach gdy zmierzyłem poziom ph okazało się, że znowu moja woda miała odczyn około 5,5 ph. Więc znowu zacząłem dodawać sody, aż do 7 ph. Po kolejnych pięciu dniach, sytuacja się powtórzyła i ph w moim akwarium wynosiło 5.0 ph. Zakupiłem aqualkala na podwyższenie poziomu ph. Czy jest on bezpieczny dla ryb? Co może być przyczyną tak szybkiego spadku ph w akwarium? Proszę o pomoc

O jejku, nie mierzyłem kh, dwutlenku węgla też im nie podaję. Test jest z tropicala, można nim mierzyć wartości od 4,5 do 9,5 ph. W akwarium mam kilka mikrozorium oskrzydlonego i jedną żabienicę. Ten żwirek to taka mieszanka, są tam kamyczki koloru białego, szarego, brązowego, czarnego itp. To są takie drobinki różnych kamieni. O obsadzie ryb nawet mi nie mów! Mam 2 małe glonojady. Chciałem kilka rybek no i sprzedawca mi doradził, że niech mnie... Po długotrwałych poszukiwaniach mojego gatunku rybek okazało się, że kupiłem 6 piranii pacu mierzą około 5cm.

• 4 weeks later...

Chciałbym bardzo wszystkim podziękować za wypowiedzi. Miło wiedzieć, że jest tu tylu chętnych do pomocy. Powodem gwałtownego spadku ph w moim akwarium był nieodpowiedni żwirek. W bardzo szybkim czasie zakwaszał wodę. Teraz zakupiłem nowy i jest już wszystko ok.

Pozdrowienia dla Kuczana, to dzięki niemu doszedłem do tej przyczyny.