fafik Posted October 9, 2010 Share Posted October 9, 2010 Zbiornik: 80 l Pokrywa standardowa 2 świetlówki jedna PHILIPS 18W druga Aqua Glo 20 W + odbłyśniki Grzałka: aqael 100 W Filtr: Mini kani 120 Nawożenie- Co2 z butli wysokociśnieniowej ( 1 bąbel na 3s). Planta gainer do uzdatnienia osmozy TESTY: (NO2, GH, KH- tropi cala, PH Aquatest No2- 0,9 PH-6,8 GH-3/4 KH-3 OBSADA: ( 6 samców ) + kilkanaście młodych ok.15 tj narybek 9 neon czerwony 3 kirys panda 1 glonojady – weloniasto płetwe 3 kosiarki ROŚLINNOŚĆ: Ponikło, Nurzaniec spiralny, Moczarka kanadyjska, Żabienica wielka, Limnofilia maleńska, Kabomba, Mech jawajski, Mech Pawi, Zdrojek Rokietowy, Mech Płomienny, Mech Tajwański, Jakaś trawka NN PODŁOŻE: Żwirek, nawóz na dnie Tetra Plant CompleteSubstrate OZDOBY: Korzeń oraz gałąź, Łupki skalne porośnięte mchem, Żywe tło w trakcie porastania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Regus Posted October 9, 2010 Share Posted October 9, 2010 Baniaczek niczego sobie , ja dołożyłbym jeszcze parkę barwniaczków lub kakadu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted October 9, 2010 Share Posted October 9, 2010 Wystrój mi się podoba A obsada do poprawy: Dokup z 6 neonków i 3 kiryski pandy. Oddaj kosiarki bo za małe akwa. Jeśli zbiornik ma 80cm dł. to zbrojnik może zostać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted October 9, 2010 Share Posted October 9, 2010 Akwarium super ale daj więcej czerwonych roślinek i będzie git Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafcio Posted October 10, 2010 Share Posted October 10, 2010 Ładna oaza spokoju na wieczorne dni Co bym zmienił to podłoże. Pasowało by tutaj czarne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted October 10, 2010 Author Share Posted October 10, 2010 czerwone roślinki trzymają około 2-5 dni potem gubią liście coś im nie pasuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted October 10, 2010 Share Posted October 10, 2010 Na pewno obsadził bym korzeń z prawej strony,to na początek. Jeśli chodzi o czerwone roślinki,to trzeba by im dopomóc dokładając jeszcze jedną świetlówkę .Ta trawka nie znana to prawdopodobnie blyxa japonica. Co do samego akwarium to dosyć ładnie wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted January 1, 2011 Author Share Posted January 1, 2011 aktualizacja 1.1.2011 Zbiornik: 80 l Pokrywa standardowa 2 świetlówki jedna PHILIPS 18W druga standardowa 6000k 20 W + odbłyśniki Grzałka: aqael 100 W Filtr: Mini kani 120 Nawożenie- Co2 z butli wysokociśnieniowej ( 1/1s ). Ferro +, Planta gainer HYDRO MINERAL do uzdatnienia osmozy, Easy Carbo TESTY: (NO2, GH, KH- tropi cala, PH Aquatest No3- 40 PH-6,6 GH-3/4 KH-3 OBSADA: 4 gupik 15 neon czerwony 3 kirys panda 1 glonojady – weloniasto płetwe 7 otosków 6 krewetek amano ROŚLINNOŚĆ: Ponikło, Lilaeopsis brazilensis, Valiniseria giganteria, Moczarka kanadyjska, Żabienica wielka; Blachera, Limnofilia maleńska, Bacopa monnieri, Mech jawajski, Willow moss, Flamme moss, Mech Tajwański, Weeping moss, Wątrobowiec PODŁOŻE: Żwirek, nawóz na dnie TetraPlant CompleteSubstrate OZDOBY: Korzeń oraz gałąź, Łupki skalne porośnięte mchem, Żywe tło w trakcie porastania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted January 1, 2011 Author Share Posted January 1, 2011 a tak wygląda całóść Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted January 1, 2011 Share Posted January 1, 2011 No i super. Roślinki widzę ruszyły,dołożyłeś mech i pięknie się rozrasta,normalnie akwarium bardzo szybko zmienia swoje "oblicze". Bardzo efektownie wygląda u ciebie pistia. Jeśli chodzi o twoje parametry wody ,to masz troszkę za wysokie stężenie NO3,ja bym utrzymywał tak ---20---.No za nieskie masz KH za słaby bufor przy podawaniu co2. Ogólnie akwarium na duży plus. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinek8413 Posted January 1, 2011 Share Posted January 1, 2011 Akwarium bardzo fajne można na nie patrzyć godzinami obsada poprawiona jest ok dokup sobie jeszcze krewecie RC , jedno co bym zmienił to tło na czarne akwarium nabrało by głębi ja mam u siebie tło z czarnej bibuły na tekturze i wygląda fajnie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted April 1, 2011 Author Share Posted April 1, 2011 po kilki zmianach Zbiornik: 80 l Pokrywa standardowa 2 świetlówki jedna PHILIPS 18W 865K druga PHILIPS 18W 950K+ odbłyśniki Grzałka: aqael 100 W Filtr: Mini kani 120 Nawożenie- Co2 z butli wysokociśnieniowej ( 1/1s ) Planta gainer HYDRO MINERAL do uzdatnienia osmozy, Easy Carbo TESTY: nie robie OBSADA: 4 gupik 20 neon czerwony 3 kirys panda 7 otosków 6 krewetek amano ROŚLINNOŚĆ: Ponikło, Lilaeopsis brazilensis, Valiniseria giganteria, Moczarka kanadyjska, Żabienica wielka; Blachera, Limnofilia maleńska, Bacopa monnieri, Moss: Jawajski, Willow, ,Tajwan Weeping, Wątrobowiec PODŁOŻE: Żwirek, nawóz na dnie TetraPlant CompleteSubstrate OZDOBY: Korzeń oraz gałąź, Łupki skalne porośnięte mchem, Żywe tło w trakcie porastania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pemson3 Posted April 1, 2011 Share Posted April 1, 2011 Ale masz pięknie akwarium zarośnięte mchami.. Cud! Zauważyłem z 2 kardynałki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted June 2, 2011 Author Share Posted June 2, 2011 Nowa odsłona podłoże ADA Amazonia new nawożenie co2 z butli roślinność elocheris, rotala, mały Heniu, marsilla osbsada 15 neonów 1 bojownik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arrakis Posted June 2, 2011 Share Posted June 2, 2011 No ten korzen wymiata Czekam az zarośnie mchem. Zmiana pozytywna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted July 29, 2011 Author Share Posted July 29, 2011 Tak wygląda po niecałych 3 miesiącach od zalania Naożenie mikro i makro easy carbo oraz co2 z butki nie ogrzewane temperatura utrzymuje 25 C filtr Fluval 205 z wkładem Eheim lav roślinność: Mały heniu Kryptokoryna Ponikło Elocharis acicularis Rotala wallicha Valliniseria nano Heteranthera zosterifolia Rotala rotundifolia indica Microsorium Mchy: jawajski chrismass flamme phenix Mieszkańcy: neony Micro rozbora galaxy niepoliczalne krewetki white, blue, red cristal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asteroth Posted July 29, 2011 Share Posted July 29, 2011 Ja mam takie jedno pytania odnośnie akwarystyki. Oczywiście akwarium ładne ale czy nie uważacie, że grzebanie w nim i totalna zmiana wystroju, podłoża, roślin i obsady wpływa niekorzystnie na wszelkie żyjące tam organizmy? Tymczasem wielu "akwarystów" że się tak wyrażę co 2-3 miesiące pokazuje zdjęcia totalnie zmienionych akwariów. Przecież akwarystyka to nie zabawa, a akwarium to nie poligon doświadczalny i zabawka, którą można sobie dowolnie zmieniać, odmieniać, przemeblować, zmienić obsadę, roślinność i całą resztę. O ile mi wiadomo akwarystyka polega na stwarzaniu żywym organizmom jak najlepszych warunków do rozwoju, wzrostu, rozmnażania. Akwarystyka powinna opierać się przede wszystkim na dobru ryb i roślin, a nie na tworzeniu jakiejś "aranżacji" (cokolwiek to w ogóle znaczy) i zmianie jej co 2-3 miesiące bo się już znudziła. To jest pseudoakwarystyka i proszę nie nazywać tego inaczej bo to ujma dla prawdziwych pasjonatów którzy latami obserwują swoje okazy, wiedzą o nich wszystko i doczekali się 10 pokolenia młodych rybek (przy o dziwo tej samej "aranżacji" przez tyle lat);] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kharo Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Witam Jak rosną ci rotale i mały henio na tym podłożu mimo dość słabego oświetlenia 2x18w? Głównie chodzi mi o rotale wallichii ponieważ bardzo podoba mi się ta roślina a u mnie po prostu zgniła mimo nawożenia i oświetlenia 0,7w na litr. Wydaje mi się, że jest to wina podłoża bo jest nim zwykły żwirek i planuję zmianę na właśnie new adę amazonię. Byłbym wdzięczny za odpowiedź i opinię o tym podłożu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted August 1, 2011 Author Share Posted August 1, 2011 podłoże super w porównaniu do pierwszego wydania. Zalety: - szybko krystalizuje wodę bo już po 24H ( pragnę zaznaczyć iż załozyłem nowy filtr i nowe wkłady czyli obietnica producenta się sprawdza) - nie pyli się tak jak poprzednie wydanie - granulki wydaje się być mniejsze oraz przy sypaniu dużego spadu nie rozwalają się - stabilizują parametry wody nie wiem jak bardzo bo przestałem robić testy ale glonów na razie nie ma co do roślinki rotali walichi to rośnie sobie powoli ale rośnie jedynym minusem jest brak zaczerwienienia na czubku ale to wina małego oświetlenia, w akwarium małym które zlikwidowałem miałem 18w na 20L i była cała czerwona mały henio to ta odmiana cuba ostatnio się dowiedziałem i rośnie całkiem nie źle w porównaniu do małego henia którego kupiłem w koszyku w zoologu u siebie to totalnie bez porównania ten z zoologa zmarniał po 3 tyg i na dodatek pozostawił taki szlam na dnie. Cuba rośnie ładnie rozrasta się na boki a nie jak henio w górę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquaMario Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 faktycznie...korzeń wygląda niesamowicie! Można wiedzieć skąd taki nabytek? Kupiony? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted August 1, 2011 Author Share Posted August 1, 2011 Kupiony w zoologu ( za rok będzie pewnie na sprzedaż jak będę zmieniał wystrój) Tak wygląda po kilku miesiącach i wygranej walce z glonami. mieszkańcy 10 rasbora klinowa 10 promieniczek wernera xxx krewetek roslinność: mchy :java, christmas, trawka, microzorium różne rodzaje, dyzy heniek, hydrokortyla, watrobowiec oraz mini pelia, rotalla indica ( zrobiła sie zielona) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted November 26, 2011 Author Share Posted November 26, 2011 zdjęcia troszkę nie wyraźne ale to wynik braku zdolności fotograficznych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted November 26, 2011 Share Posted November 26, 2011 Piękne-pozazdrościć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted February 21, 2012 Author Share Posted February 21, 2012 kolejne zmiany sprzęt zmienił się następująco ? 4x 18w I aquarelle II 950 III, IV 865 co2 oraz nawożenie bez zmian Obsada 12 rasbora galaxy krewetki XXXX rośliny to większość z poprzednich fotek doszły tylko hydrokortylia sp. japan, aromatika i jakieś czerwone nazw niestety nie pamiętam lecz się dowiem i na pewno umieszczę. Z prawej strony mam dużego henia a za nim rotalę rudenfolia ( czy jakoś tak się nazywa) tylko po przycince i czekam na porost Trawniczek troszkę niechlujny ponieważ toczyłem wojnę z sinicami i chyba wygrałem odpukać w nie malowane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted February 21, 2012 Share Posted February 21, 2012 No fakt.Ale prócz niego to nie ma się do czego przyczepić No,ewentualnie próba z ciemnym tłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts