majaluki Posted October 8, 2010 Share Posted October 8, 2010 Mam problem z kiryskami, długi czas miałem 5 kirysków panda, ok. 6-8 miesięcy, rosły itd. nagle wszystkie padły. Lubię kiryski, po jakimś czasie (myślałem, że to jakaś kiryskowa choroba) kupiłem 4 lamparcie i jeden już padł. Nie było żadnych bardzo widocznych objawów, może małe małe przebarwienia na boku bliżej skrzeli. Ale zachowanie to samo zarówno u pandy jak i lamparciego, czyli słanianie się po dnie, upadanie na bok, długie podpływanie do powierzchni wody i długie pobieranie powietrza. Utrata kontroli nad trakcją pływania (sorry nie wiem jak to opisać, zmęczenie). Tu jest moje akwa - http://www.superakwarium.pl/galeria/vie ... &sort=dete Większość rybek jest już bardzo długo (prętniki, danio, krewetki, platki) i mają się świetnie. Testy ok. PH - 6,5, twardość w stopniach niem. 14, NO2 i NO3 też ok, wkurzam się, bo nie wiem co jest grane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 8, 2010 Share Posted October 8, 2010 Przenoszę do działu choroby. A innym rybom nic nie jest? Podajesz może co2? Soli nie syp, kiryskom raczej zaszkodzi niż pomoże, szczególnie jeśli to ta niebieska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
majaluki Posted October 8, 2010 Author Share Posted October 8, 2010 To wiem, kiryski, zbrojniki i otoski nie przepadają za tym. Pozostałe rybki jak pisałem mam już dość długo. Tylko z kiryskami mam ten problem - zagadkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts