Wapjir Posted October 8, 2010 Share Posted October 8, 2010 Witam. Wiem , że było już wiele takich tematów na forum jednak postanowiłem napisać . Posiadam akwarium od dłuższego czasu , jednak niezbyt obchodziłem się tym co w nim żyje . Postanowiłem coś z tym zrobić i bardziej zainteresować się akwarystyką . W moim akwa była totalna zupa rybna jednak rybki oddałem już w lepsze warunki ( zostały jeszcze tylko dwie ) . A więc chciałbym założyć akwarium jeszcze raz ale tym razem właściwie . Chciałbym prosić was o pomoc w doborze rybek Więc tak : akwarium 63 l ( 60x30x35 ) pokrywa 1x15W filtr : Aquael Fan Mini Plus grzałka : Elite 50w temperatura : 24 - 26 W mojej miejscowości jest tylko jeden sklep akwarystyczny , poniżej wypisze jakie są dostępne tam ryby na dzień dzisiejszy : -gupiki pawie oczko -kiryski spiżowe -kosiarki -molinezje żaglopłetwe/ostroustne -danio lamparci/tęczowy/( taki czerwony ale nie wiem jak się nazywa ) -labeo ( zwykłe lub albinosy ) -ramirezy ( zwykłe lub złote ) -bojowniki syjamskie ( w kubeczkach :/ ) -neonki innesa/czerwone -razbory klinowe -barwieniec czarny/czerwony -zbrojnik niebieski -glonojad syjamski -brzanka rekinia/różowa -welonki -mieczyki -skalary -gurami dwuplamiste -pielęgnice papuzie -prętniki karłowate/trójbarwne -zwinnik czerwonusty -ziemniak plamisty -pielęgnica zebra -zwinnik jarzeniec -bocja wspaniała -szczupieńczyk ( niestety nie wiem jaki ) -tęczanka ( z takim ciemnym paskiem przez środek ) -kasatka (?) - bystrzyk parański -żałobniczki -pyszczaki ( żółte i niebieskie ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati22s Posted October 8, 2010 Share Posted October 8, 2010 Twój post opisuje sklep akwarystyczny nie zadałeś zadnego pytania to jak ci mamy pomóc napisz jakie rybki cię interesują itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wapjir Posted October 8, 2010 Author Share Posted October 8, 2010 Chciałbym prosić was o pomoc w doborze rybek Pytania nie ma lecz jest za to prośba Myślałem nad układem Ramirezy 1+1 razbora klinowa x 15 i jakieś krewecie Ale nie wiem czy taki układ może być Da się jeszcze jakieś kombinacje stworzyć z wypisanych wyżej rybek ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati22s Posted October 8, 2010 Share Posted October 8, 2010 Układ może być razbory może lepiej ze 12, przydały by się jeszcze kiryski pandy x 6 ale widzę ze ich tu nie ma Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wapjir Posted October 8, 2010 Author Share Posted October 8, 2010 A czy mógłbym do takiego zestawienia dodać harem prętników lub gupików czy raczej nie ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati22s Posted October 8, 2010 Share Posted October 8, 2010 Albo ramirezy albo prętniki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted October 8, 2010 Share Posted October 8, 2010 I Ramizerki trzyma się w parach anie w haremach Na klinowe akwarium za małe lepiej albo Espei albo Hengela Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati22s Posted October 8, 2010 Share Posted October 8, 2010 No napisał przecież ze 1+1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pytajnik Posted October 8, 2010 Share Posted October 8, 2010 masz bardzo słabą filtrację, pomyśl nad tym Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati22s Posted October 8, 2010 Share Posted October 8, 2010 Nie przesadzasz? taka filtracja wystarczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted October 8, 2010 Share Posted October 8, 2010 No napisał przecież ze 1+1 A no fakt sory myślałem ze chodzi o Ramizerki a ty prętniki Nie przesadzasz? taka filtracja wystarczy I tu sie z tobą nie zgodzę... Ten filtr nie dość ze szybko się psuję to jeszcze ma tylko gąbkę. Już kaskada np. FZN-2 ma więcej miejsca na wkłady filtracyjne i można wysypać ceramikę i jak tak właśnie też zrobię Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati22s Posted October 8, 2010 Share Posted October 8, 2010 no to teraz ja sorry pomyliło mi sie z FZN 2 własnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wapjir Posted October 8, 2010 Author Share Posted October 8, 2010 A może zamiast razbor dać neonki ?? Mam jeszcze takie pytanko jakiego litrażu wymaga zwinnik jarzeniec i zwinnik czerwonousty ??? A jeżeli chodzi o filtr to jeśli odłożę trochę kasy to napewno kupie lepszy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 8, 2010 Share Posted October 8, 2010 A jeżeli chodzi o filtr to jeśli odłożę trochę kasy to na pewno kupie lepszy Powinno to wyglądać tak -> najpierw filtr -> później ryby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wapjir Posted October 8, 2010 Author Share Posted October 8, 2010 Powinno to wyglądać tak -> najpierw filtr -> później ryby. No właśnie chce tak zrobić , najpierw sprzęt a potem rybki . Pytam się o rybki ponieważ chciałbym zrobić akwa przystosowane właśnie pod dane ryby Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted October 8, 2010 Share Posted October 8, 2010 Mogą być neonki ale albo Innesa albo zielone Co masz na myśli o przystosowywaniu akwa pod nie Chodzi Ci o parametry itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wapjir Posted October 8, 2010 Author Share Posted October 8, 2010 Tak chodzi mi o parametry , temperatura , wystrój itp. Macie jeszcze jakieś inne propozycje co do obsady ?? ( Podobają mi się również bojowniki ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted October 9, 2010 Share Posted October 9, 2010 Przeważnie neony żyją w wodach gdzie jest ciut bardziej miększa i kwaśna woda lecz może żyć w takiej samej jak np. dla razbór więc nie ma różnicy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nuna Posted October 10, 2010 Share Posted October 10, 2010 Jakie z wymienionych ryb (w jakiej ilości jakie stada) mogłabym mieć w zbiorniku około 60L? Do kompletowania grupy (grup może byc kilka): bocje wspaniałe kiryski Welonki gupiki dania pręgowane krewetki red cherry gurami mozaikowe brzanka sumatrzańska paletki ------------------------------------------------------------------------------------------ Te co sa wytłuszczone to wyjątkowo mi sie podobają Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 10, 2010 Share Posted October 10, 2010 Gupiki i krewetki RC [no i kiryski panda i pigmeje - inne nie]... niektóre z ryb które wymieniłaś potrzebują +300l... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nuna Posted October 10, 2010 Share Posted October 10, 2010 a jeżeli byłoby to akwarium 112 L? Jakie stada z tych ryb można połączyć? Krewetki i kiryskie do takiego wielkiego 60 litrowego akwarium? Kiryski i krewetki to do akwarium 25 L raczej eheh Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted October 11, 2010 Share Posted October 11, 2010 Krewetki i kiryskie do takiego wielkiego 60 litrowego akwarium? Kiryski i krewetki to do akwarium 25 L raczej eheh 54 litry to wielkie akwarium Do 25 litrów z kirysków to tylko habrosusy, hastatausy oraz może pygmeusy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts