Jump to content

mam kilka pytan jak to zrobic

Recommended Posts

Witam

Mam akwarium ok 50 L. chciałbym w nim zrobić po pierwsze taka ladna trawke na podłoże tylko nie wiem jaki piasek czy kamienie nie wiem. Po drugie myslalem zeby w jednym narożniku akwarium podnieść troche teren (tak z górki) i jak ktos wie to niech powie z czego to zrobic co bym musial miec? . A po trzecie jaka trawe lub mech (zeby nie byla taka wysoka) Licze na wasza pomoc;) moge pokazac jakie to akwarium jak chcecie.

Aby cokolwiek zacząć przy robieniu trawnika należy pamiętać,że roślinki jakie się na niego nadają są troszeczkę bardziej wymagające jeśli chodzi o podłoże ,oświetlenie i nawożenie.

Podaj więcej informacji o akwarium i wtedy coś ci podpowiemy.

Zapewne ile masz watów pod pokrywą,,,,, co leży na spodzie akwa (jakie podłoże),,,, i no oczywiście nawożenie czy używasz, jakie?

CO2? używasz? no i jeśli mierzysz to możesz od razu podać,,,, parametry wody,,,,, mogą się kiedyś przydać :)

No i właśnie o nic innego nie pytam ;)

Ja mam na trawniczku eleocharis parvulus. Tylko faktycznie jest ona bardziej wymagającą roślinką. Gdy miałam standardowe oświetlenie gniła i wypadała. Poza tym kupiłam na aukcji w sklepie internetowym w specjalnej pożywce. Więc została przerzucona z lepszych warunków w gorsze. Straciłam połowę roślinek aż wreszcie dodałam świetlówkę i zwiększyłam oświetlenie do 0,5W/l Wtedy ruszyła i ładnie zarosło. A podłoże mam zwykły żwirek czarno biały.

ja mam akwarium AQuael 40 L. pod pokrywa mam żarówkę jasna 11W

na spodzie akwarium mam takie grobne male kamuszki (piasek)jasny

nawożenia nie używam a powietrze no to mam taka pompkę co pompuje powietrze. Nie wiem czy sie nadaje czy nie.

Trawki raczej w takich warunkach nie uciągną. Możesz spróbować z mchem pheonix, rośnie do ok. 3/4cm, albo z gałęzatką przymocowaną np. do płaskich łupin kokosa. Stringy moss też by się nadał, ale u mnie bardzo szybko rośnie, więc co tydzień pewnie byś musiał przycinać do odpowiedniej długości.

Nurzaniec to roślina 3 rzędu (czyli obsada na tył akwarium), rośnie dosyć wysoka- poczytaj o niej http://www.superakwarium.pl/nurzaniec-id463.html. Na tym forum jeśli czegoś nie wiesz, najpierw czytasz. Nie, nie da się z niej zrobić trawnika. Jeśli go przycinasz, tak czy siak końcówki zaczynają gnić, obumierają (co nie jest zbyt urodziwe).

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...