Jump to content

Zielenice - jak to wyeliminować ?

alien1987
 Share

Recommended Posts

Hej akwa ludzie mam problem z zielenicami - tak się domyślam iż to one, gdyż szyby oraz żwir porasta mi zielonymi jasnymi plamkami.

Czytałem dużo na rożnych forach - google, ale nie znalazłem jednej sprawdzonej czy skutecznej metody, większość przypadków wyklucza inne, dlatego proszę was

o radę.

główny problem - rośliny nie rosną , obumierają liście robią się brązowe i odpadają, natomiast szyby i żwir porastają zielonymi plamkami coś jak meszek.

Mialem problem z wysokim ph ale już obniżyłem do prawidłowej wartości.

1.Akwarium 120 litrów z podmianą wody co 2 do 3 tygodni łącznie z odmulaniem dna.

2. Oświetlenie ograniczone z 8h na 4 do 6 - 2x 24W T5 ( Aquasky + Aquarelle)

3.Filtr - BluWave05 Pompa BluPower 350l/h - napęd dla filtra, bez napowietrzania

4. Stosuje nawóz płynny plantamin - Płynny nawóz dla roślin • zawiera przyswajalne żelazo pobierane przez liście roślin • jest wolny od azotanów i fosforanów • zawiera ważne dla roślin mikroelementy ( jak np. mangan) • sprzyja wytwarzaniu się chlorofilu • nie powoduje zanieczyszczenia wody • posiada składniki odżywcze

Jak ograniczyć wzrost glonów a poprawić wzrost i w ogóle rośnięcie roślin??

post-1269-13685160466715_thumb.jpg

post-1269-13685160467158_thumb.jpg

post-1269-13685160467607_thumb.jpg

Idealny przepis na glony:

- rzadkie podmiany

- mało światła

- słaba filtracja

- nawożenie przy słabym świetle, braku nawożenia CO2 i słabej obsadzie roślinnej

Po prostu robisz wszystko, żeby dorobić się dorodnej plantacji glonów.

jak przeczytałem u nas na forum ilość światła należy ograniczyć, filtracja mała - z tym za bardzo bym się nie zgodził identyczne akwa i filtr ma kumpel plus co2 Nutrafit z takiego plastikowego pojemnika z wymienianym wkładem raz w miesiącu i u niego rośliny jak dżungla i 0 glona, mało roślin owszem bo wszystkie umierają po kilku dniach od sadzenia bądź po tygodniu, CO 2 - pytanie jakie - gaz w płynie ?? Jakie rośliny sadzić by przeżyły?? Podmiana wody - tak jak pisze w większości postu od 2 do 3 tygodni 20% do 30 % - czyli tak jak i u mnie

Nie znam "u was na forum", ale:

- podmieniam co najmniej 20% wody tygodniowo

- w baniakach mam od 0.7 do 0.9 W/l, jeśli chodzi o oświetlenie

- moje filtry nominalnie przewalają wodę trzy razy w ciągu godziny

- nawożę CO2 "w gazie", ale jeden baniak nawożę CO2 "w płynie", czyli tak naprawdę aldehydem glutarowym zawartym w Easy Carbo. Działa i to i to.

Uważam, że "u was na forum" panują jakieś zasady, które odbiegają od "U nas na forum". I "u nich na forum". I "u nich na tysiącu innych forów" też...

PS. Jedna z najpopularniejszych metod walki z glonami nie polega na ograniczaniu światła, tylko na całkowitym zaciemnieniu na kilka dni. Być może "u was na forum" wynaleziono inny patent...

u nas na forum chodziło mi o nasze form ty - czyli forum super akwarium.

Więc tak :

- dziś podmieniam 25 litrów odstanej wody

- gaszę światło już do końca dnia, a jutro tylko na 3 h resztę dnia zasłonię ścianki

- dosadzę roślin

i teraz czy warto np takie co 2

http://allegro.pl/easy-life-easycarbo-2 ... 19256.html ???

gaszę światło już do końca dnia, a jutro tylko na 3 h resztę dnia zasłonię ścianki

Czy potrafisz zrozumieć, co to znaczy "całkowite zaciemnienie na kilka dni"? Czy to naprawdę takie trudne?

jestes jakiś strasznie nerwowy - mniejsza oto ważne że dajesz cenne rady za co dziękuje, zgaszę światło całkowicie i zaciemnię ściany,

powiedz mi tylko czy warto inwestować w wyżej wymieniony węgiel w płynie??

czy potas zmienia jakieś parametry wody ??

Tak, podnosi poziom m.in. potasu :roll:

Nie podobają mi się te blade liście.. Sprawdź proszę jaki masz poziom NO2 i PO4 w akwarium. Może w którymś z zoologicznych w pobliżu Ci sprawdzą jak nie masz testów. Jakie masz twardości wody? Ile masz podłoża (jak gruba warstwa) i czy masz w/pod podłożem jakieś substancje wzbogacające (kulki glin-torf, substrat podżwirowy, ziemia itp)?

Nie mam żadnych dodatków ani nawozów w podłożu jedyny stosowany to płynny PlantaMin

ostatnio zrobione testy jakieś niecałe dwa tygodnie temu :

NO 3 - 15

No 2 - 0,2 ( bo ani 0,5 ani całkowite 0 )

GH - 6.5 - moim zdaniem też nożna by lekko obniżyć

KH - 15 - według instrukcji testów za dużo powinno być od 7 do 10

PH - 8 - według instrukcji powinno być 6.8 do 7.2

Testy były paskowe JBL , obecnie robiłe testy na ph spadło do 7, podłoże około 5 do 6 cm

GH - 6.5 - moim zdaniem też nożna by lekko obniżyć

KH - 15 - według instrukcji testów za dużo powinno być od 7 do 10

To się dość rzadko zdarza, żeby GH

No 2 - 0,2 ( bo ani 0,5 ani całkowite 0 )

NO2 powinno być 0. Inny wynik świadczy o tym, że w akwarium coś jest nie tak, np z filtracją albo prawidłową higieną zbiornika.

Nie mam żadnych dodatków ani nawozów w podłożu jedyny stosowany to płynny PlantaMin

Zapodaj na początek pod korzenie tych żabieniczek kulki gliniano-torfowe. Można je kupić na allegro albo w sklepie zoologicznym (np JBL-a). Włącz też normalnie oświetlenie. Skracanie oświetlenia do 4 h działa na nitki ale nie na kropki.

Częstą podmiana wody stosowanie ścianek akwarium gąbka ograniczenie światła praktycznie do 0 pomogły choć nie wyeliminowało problemu

czekam teraz na easycaro i easy K-potas.Mam nadzieję że to pomoże we wzroście roślin oraz zlikwidowaniu glonow.Wszystkim dzięki za rady .

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...