Black_Angelus Posted October 1, 2010 Share Posted October 1, 2010 mam akwarium 300 litrów, filtr zewnętrzny o wdajności do akwarium 600 litrów. Jaką powinienem ustawić wydajność filtrowania, maksymalną czy może połowę tego co oferuje filtr? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad1379 Posted October 1, 2010 Share Posted October 1, 2010 Możesz ustawić na 100 %, dodatkowa filtracja zawsze się przyda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted October 2, 2010 Share Posted October 2, 2010 To zależy głównie od obsady,zastosowanego podłoża.To właśnie przepływ i ruch wody wzbogaca ją w tlen.Chodzi mi tu o zwrócenie uwagi na wartości potencjału redoks typowych reakcji chemicznych z udziałem bakterii zależnych od tego potencjału,który właśnie zależy od ilości tlenu w poszczególnych partiach zbiornika (im go więcej tym potencjał wyższy). przypomniała mi się taka tabela ,chyba to z" D.Walstad"z której zapamiętałem:że toń wodna z tlenem ma potencjał +800 i tak coraz niższy schodząc do podłoża potrzebny do denitryfikacji,rozpuszczania żelaza to już minusowy potencjał(beztlenowe środowisko)a powstawanie siarkowodoru to już -200 bodajże.Więc widzisz jeśli chcesz zamknąć cykl azotowy tylko na nitryfikacji to puść na cały przepływ z czasem się sam zmniejszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts