Joachim32 Posted September 28, 2010 Share Posted September 28, 2010 Witam, proszę o pomoc ! Czy mój Kirysek jest w ciąży czy taka jest po prostu jego natura ? Brzuszek ma dużo "głębszy" niż wcześniej. Mam jeszcze 2 kiryski oprócz tego, jeden tego samego gatunku drugi mniejszy (samiec) panda. Samiec został wpuszczony do akwa około 3 tyg temu. Co mam dalej zrobić ... Z góry dzięki za pomoc i oto fotka "samiczki" Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad1379 Posted September 28, 2010 Share Posted September 28, 2010 Kiryski to nie gupiki u nich ciąża jest niemożliwa. Od jakiego czasu to ma ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joachim32 Posted September 28, 2010 Author Share Posted September 28, 2010 Wiem z innych for, że będzie składać ikre, oba kiryski z tego gatunku były od początku "duże" ale dzisiaj wyjątkowo zaobserwowałem u jednej samiczki taki brzuszek. Może to trwać góra od 3 dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad1379 Posted September 28, 2010 Share Posted September 28, 2010 Jeśli zauważyłeś to po karmieniu a potem powoli zanikło to znaczy, że mógł się lekko przejadł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joachim32 Posted September 28, 2010 Author Share Posted September 28, 2010 niemożliwe, rybki karmie koło godziny 15 i wieczorem + jedzenie dla kirysów i glonojadów późnym wieczorem przy gaszeniu zbiornika Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad1379 Posted September 28, 2010 Share Posted September 28, 2010 Kiryski trzyma się w większych grupach, jak się zachowuje ? Pomogły by również info o zbiorniku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 28, 2010 Share Posted September 28, 2010 Według mnie to właśnie duża samica z brzuszkiem pełnym ikry Ile masz sztuk kirysków Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted September 28, 2010 Share Posted September 28, 2010 Kiryski trzyma się w większych grupach, jak się zachowuje ? Pomogły by również info o zbiorniku.Właśnie to wcale nie wygląda dobrze ,taki rozdęty brzuch,trudno tu mówić o konkretnej chorobie bez obserwacji zachowania,czy otłuszczeniu na skutek przekarmiania i trzymania pojedynczo bądź w za małych grupach przez co kiryski tylko zjedzą i siedzą bez aktywności,nawet tak zwane zatwardzenia ikry spotykane u samic,trzymanych bez samczyków albo w warunkach całkowicie nie sprzyjających wytarciu.W każdym razie wycierałem wielokrotnie kiryski i tak rozdętych samic przed tarłem nie spotkałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joachim32 Posted September 28, 2010 Author Share Posted September 28, 2010 Mam 2 takie samiczki + samiec Panda. Akwa 60 litrów: Obsada : 5 gupikow , 5 neonkow inessa, 3 danio rózowe, 2 Zbrojniki. "Okrągła" samiczka zachowuje się dokładnie tak samo jak jej "siostra" , aktywna, nigdy nie chorowały. Kiryski tak jak już pisałem karmie raz dziennie na noc, 2 Tabletki na 3 kirysy i 2 Zbrojniki dziennie. Fotka, "Ciężarnej" i samca, druga samica niestety ucieka po kątach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 29, 2010 Share Posted September 29, 2010 Na zbrojniki, danio oraz te okrągłe samiczki za mały litraż. Dokup minimum 5 pand oraz też kilka neonków. Proponowałbym usunąć bazalt ze względu na kiryski. Co do tematu jakby była obficie nakarmiona to już by to znikło a to się dalej trzyma więc albo choroba albo ma jaj. Czy długo już jest taka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joachim32 Posted September 29, 2010 Author Share Posted September 29, 2010 max 4 dni. Wcześniej jej takiej nie widziałem. Jeśli chodzi o podłoże 90% to drobny piasek, to co widać na zdjęciu to pozostałości na rogach akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts