mich Posted September 28, 2010 Share Posted September 28, 2010 Witam! Cztery dni temu zalałem baniaczek! Mierzyłem ph i gh 2 dni po zalaniu i wyszło mi ph 7,8 a gh 17!! Chciałbym obniżyć oba parametry! Zdziwiłem sie jak zmierzyłem parametry kranówki wyszło że ph kranówki wynosi 7 a gh 16! Akwa ma 180l Podłoże - Natural Substrate od Wojtaszka Żwir akwarystyczny czarny (chyba kwarcowy) w środku dwa średnie korzenie i kokos Filtr - Kaskada Aquaela FZN-3 Grzałka Aquael 200W Oświetlenie standard 2x30W Wydaje się że coś zwiększa ph wody i jej twardość dodam że użyłem testów kropelkowych DAJANA! Proszę o rady i pomysły jak z tym sobie poradzic!!! planowana obsada to ławica Razbory klinowej, Kiryski, Otoski, może neonki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted September 28, 2010 Share Posted September 28, 2010 nie jestem zbyt doświadczony ale na moje to musi dojrzeć baniaczek troszkę. w moim przypadku to samo po jakimś czasie opadło Gh z 7 na 3. Ph można zbić za pomocą Co2 ( PH jest zależne od Gh) poszukaj na forum jak można obniżyć te wartości ( liście olchy itp. ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted September 28, 2010 Share Posted September 28, 2010 Wiesz co 4 dni to jeszcze małe żeby od razu się przejmować parametrami wody... Poczekaj jeszcze bo do całych dwóch to jeszcze zostało trochę czasu... Niech filtr działa cały czas i akwarium sobie powoli dojrzewa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pb98 Posted September 29, 2010 Share Posted September 29, 2010 Właśnie, pH może Ci jeszcze podskoczyć na wet więcej jak 8,0 - nie ma się czym martwić Jakie masz NO2 ? Na pewno nie 0,0 Wszystko powoli się ułoży..... Mniej więcej czas dojrzewania akwarium to 2 tygodnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ShenLi Posted September 29, 2010 Share Posted September 29, 2010 Z tego co zauważyłem to 2 tygodnie to minimum. Sam postawiłem baniak 2 tygodnie temu i parametry mi "szaleją" w obie strony. Aktualnie teraz mam wysokie stężenie NH4 i NO2 przy stosunkowo jeszcze niskim NO3 (pewnie dlatego że cykl azotowy się jeszcze nie zamknął). Także na razie nie masz się co przejmować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted September 29, 2010 Share Posted September 29, 2010 Witam! Cztery dni temu zalałem baniaczek! Mierzyłem ph i gh 2 dni po zalaniu i wyszło mi ph 7,8 a gh 17!! Chciałbym obniżyć oba parametry! Zdziwiłem sie jak zmierzyłem parametry kranówki wyszło że ph kranówki wynosi 7 a gh 16! Akwa ma 180l Podłoże - Natural Substrate od Wojtaszka Żwir akwarystyczny czarny (chyba kwarcowy) w środku dwa średnie korzenie i kokos Filtr - Kaskada Aquaela FZN-3 Grzałka Aquael 200W Oświetlenie standard 2x30W Wydaje się że coś zwiększa ph wody i jej twardość dodam że użyłem testów kropelkowych DAJANA! Proszę o rady i pomysły jak z tym sobie poradzic!!! planowana obsada to ławica Razbory klinowej, Kiryski, Otoski, może neonki! W tych parametrach nie ma nic dziwnego,zbiornik świeżo zalany i to normalne że parametry się zmieniły,zresztą Gh to twardość ogólna,a na ph wody główny wpływ mają węglany i wodorowęglany o to już Kh i to one buforują ph w prawą stronę skali.Wzrost twardości Gh wody przy świeżym podłożu o nie znanym Ph może sugerować rozpuszczanie w sumie wszystkiego zrób oba testy jak już jesteś ciekawy gh i kh. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mich Posted September 30, 2010 Author Share Posted September 30, 2010 Dzis zrobilem kolejne pomiary dostalem następne testy i wyniki są następujące: Pięc dni po zalaniu: Ph 7,8 GH 16 KH 14 NO2 0 NO3 5ml/l Zaraz biore sie za przeglądanie forum odnośnie obniżki kh bo wydaje sie ze jest za duże! Ale akwa jest jeszcze świeże wiec pewnie macie racje ze trzeba poczekac! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pb98 Posted October 1, 2010 Share Posted October 1, 2010 Zaraz biore sie za przeglądanie forum odnośnie obniżki kh bo wydaje sie ze jest za duże! Ale akwa jest jeszcze świeże wiec pewnie macie racje ze trzeba poczekac! kH może jeszcze skoczyć 20 - 22 itd.... Powinno się zmierzyć stężenia amoniaków NH3/NH4 / być może jest za dużo HCO3 (związane z pH) - ale on chyba daje odczyn kwaśny ( hmmm.... NH4/HCO3) HCO3- + H2O ⇌ CO3 2- + H3O+ ( wodorowęglan ) + woda + Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mich Posted October 1, 2010 Author Share Posted October 1, 2010 Spoko w takich chwilach przekonuje się jaki jestem ciemny w tej materii!! dzisiaj zrobiłem podmianę (pierwszą) zobaczymy co dalej! jakie testy muszę kupić żeby zbadać wyżej wymienione parametry? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pb98 Posted October 2, 2010 Share Posted October 2, 2010 Parametry NH3/NH4 (amoniak). Chyba obojętne czy paski czy kropelki (krople są dokładniejsze). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted October 2, 2010 Share Posted October 2, 2010 kH może jeszcze skoczyć 20 - 22 itd.... Powinno się zmierzyć stężenia amoniaków NH3/NH4 / być może jest za dużo HCO3 (związane z pH) - ale on chyba daje odczyn kwaśny ( hmmm.... NH4/HCO3) HCO3- + H2O ⇌ CO3 2- + H3O+ ( wodorowęglan ) + woda + To błędny tok rozumowania że wodorowęglany powstają z amoniaku a Kh może skoczyć od tego.Jeżeli podał twardość ogólną Gh kranówki 16 a następnie podaje już w zbiorniku Gh 16 a kh 14 to mu się nic nie zmieniło bo w tych 16 liczona jest też twardość węglanowa(przemijająca) (wodorowęglany)np wapnia magnezu 14 to na pozostałe np,siarczany, azotany,chlorki tzw twardość stała pozostaje 2 stopnie niemieckie.Łatwo tu dojść do wniosku że podłoże w tym zbiorniku nie oddało(dodało) do twardości kh,więc jest obojętne .Właśnie jedynie wodorowęglany HCO3- (dość wysoka wartość kh)buforują powstające bądź przy nitryfikacji czy dodawaniu( powstawaniu)dwutlenku węgla jony H+(kwas) w prawą stronę skali Ph.A mierzenie parametrów wody dla zabicia czasu? po co?Z praktyki nie wykonuje niepotrzebnych testów muszą zaistnieć ku temu poważne przesłanki by tracić na to czas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts