ZSSW Posted September 27, 2010 Share Posted September 27, 2010 Miesiąc temu zwodowałem akwarium 80l. Filtr Aqua Szut 750, wkład zmieniłem na gąbkę, do tego żwirek grubości od 3 do 7 cm, jedenaście roślin (gatunków nie znam), temperatura wody 16-18*. Półtora tygodnia temu wpuściłem dwie welonki. Dostają dziennie jeden woreczek wodzenia i płatki. Niestety zaczyna występować problem zaniku, gniecenia się i rwania płetw. Ogólnie wyglądają też gorzej kolorystycznie - co z tym zrobić? Od pięciu lat mam ciepłowodne z i nie było problemów... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 27, 2010 Share Posted September 27, 2010 Możliwe ze to martwica płetw... Daj zdjęcie oraz parametry wody. 80 litrów to za mało nawet dla jednego welonka Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZSSW Posted September 27, 2010 Author Share Posted September 27, 2010 Tym się kierowałem jak zakładałem: "Akwarium dla welonów. Typ akwarium: Nie ogrzewane, ryby znoszą okresowo wodę o temperaturze od 4oC do 30oC, ważne by zmiany nie były natychmiastowe i by skrajne wartości nie utrzymywały się zbyt długo. Akwarium nie powinno być mniejsze niż 60-70 litrów. Generalnie należy pamiętać, że na jedną dorosłą rybkę nie powinno przypadać mniej niż 15-20l wody. Sprzedawcy w sklepie często rozmijają się z prawdą mówiąc, że welonki mogą żyć w kuli. Potwierdzam, to mogą żyć ale krótko i w męczarniach. Welonka jeśli zapewni się jej dobre warunki potrafi przeżyć kilkadziesiąt lat. Rośliny: Ponieważ ryby kopią więc w grę wchodzą tylko rośliny o pełnych mocnych liściach znoszące utrzymywane przez nas warunki termiczne. Welony czują się dobrze w akwarium, na którego powierzchni pływa rzęsa chętnie zjadana przez dorosłe osobniki. Ryby: Wszelkie odmiany złotej rybki, a do wielkiego akwarium można dołożyć karpie koi. Teleskopy, niebowidy, pyzatki i im podobne są wrażliwsze na skrajne temperatury. Na lato można większość odmian umieścić w basenie w ogrodzie. Podczas przenoszenia do basenu należy zabezpieczyć ryby przed szokiem termicznym jaki może wywołać nagłe przeniesienie do wody o innej temperaturze niż ta w akwarium. Na zimę oczywiście odławiamy wszystkie rybki do akwarium. Prawdą jest, że kolega przez nieuwagę nie odłowił jednej ryby, ta przezimowała i ma się do dzisiaj doskonale. Nie należy jednak brać przykładu z mojego kolegi, gdyby basen przemarzł lub nastąpiło zjawisko przyduchy to ta rybka by nie przeżyła. Ryby w odpowiednio urządzonym basenie chętnie przystępują do tarła. Jeśli chcemy rozmnażać welonki w sposób "naturalny" w basenie należy zapewnić im płytką strefę przybrzeżną, porośniętą drobnolistną roślinnością wodną w której woda szybko się nagrzewa. Ikra i świeżo wyklute młode pozostają wtedy poza zasięgiem dorosłych, które w przeciwnym wypadku mogłyby je zjeść. Welonki przystępują do rozmnażania gdy temperatura wody osiągnie około 16-18oC. Urządzenie: Gruby piasek, kamienie do obłożenia roślin, ryby kopią w podłożu, więc wskazany wydajny filtr. Żywienie: Wszelkie rodzaje pokarmu, wskazany dodatek pokarmu roślinnego. Ryby jedzą dużo i chętnie, jednak w temperaturze poniżej 10-8oC zaprzestają żerowania." Parametry wody - wg papierka uniwersalnego pH 7-7,1 na nic innego mnie na razie nie stać I daję zdjęcia takie jakieś ujęcia mi wyszły, jakby nie pasowały to jeszcze mogę inne zrobić... To zdjęcie z filtrem ma takie jakby pęknięcia - to bąbelki z filtra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 27, 2010 Share Posted September 27, 2010 Pomniejsz zdjęcie ponieważ wtedy będą wyraźniejsze oraz nie można dawać zdjęć o takiej rozdzielczości Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZSSW Posted September 27, 2010 Author Share Posted September 27, 2010 Tak może być? Przepraszam ale ja mam dość duży monitor i jak dla mnie te zdjęcia są małe... Atreyu: Przenoszę do działu choroby. Drugie zdjęcie tylko o 4px za duże, nie będę wredny i może zostać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts