zielonyogrodnik Posted September 26, 2010 Share Posted September 26, 2010 Witam, jestem zaczynającym swoją działalność hodowcą rybek i mam zamiar kupić akwarium 72L z pokrywą. Czy możecie mi doradzić jakie roślinki i rybki mogę mieć(chciałbym mieć bojownika syjamskiego ) I czy skalary mogą być z neonkami bo czytałem, że skalary zjadają neonki Jeżeli możecie napiszcie mi jaki filtr jest najlepszy do takiego litrażu.I czy 400zł w zupełności starczy?? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubi Posted September 26, 2010 Share Posted September 26, 2010 Skalary, jeśli od małego są z małymi rybami ławicowymi, nie traktują ich jako pożywienie.SKALARY MINIMUM 200L. Do tak małego akwa myślę, że wystarczy filtr wewnętrzny(..zł). Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielonyogrodnik Posted September 26, 2010 Author Share Posted September 26, 2010 No dobra ze skalarów mogę zrezygnować bo mi bardziej zależy na bojowniku. A takie rybki chce mieć w akwa: -Kirysek 2szt. -Neon innesa 15szt. -bojownik syjamski 3szt.(1samiec i 2 samice) -kosiarka 1szt. -glonojad 2szt. I jeżeli starczy miejsca to może 5 kirysków Link to comment Share on other sites More sharing options...
elunia233 Posted September 26, 2010 Share Posted September 26, 2010 Może być taka obsada nawet z 5 kirysami i kup lepiej 2 kosiarki lepiej się trzymają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielonyogrodnik Posted September 26, 2010 Author Share Posted September 26, 2010 Aha czyli nawet przy wysokości 40cm nie mogę mieć skalarów?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elunia233 Posted September 26, 2010 Share Posted September 26, 2010 Skalary naprawdę odpadają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielonyogrodnik Posted September 26, 2010 Author Share Posted September 26, 2010 Aha no trudno jeszcze czy mogę kupić parke gurami dwuplamistego?? bardzo mi się podobają Link to comment Share on other sites More sharing options...
elunia233 Posted September 26, 2010 Share Posted September 26, 2010 Niestety też odpadają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielonyogrodnik Posted September 26, 2010 Author Share Posted September 26, 2010 Dlaczego ?? O.o w akwarium klasowym(54L)są 2 gurami jedno dwuplamiste(kupione przezemmnie)i gurami perłowe i dobrze się czują i jest tam też bojownik syjamski(też mój ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pytajnik Posted September 26, 2010 Share Posted September 26, 2010 Może być taka obsada nawet z 5 kirysami i kup lepiej 2 kosiarki lepiej się trzymają. no po prostu takiego czegoś nie widziałem ! elunia jak się nie znasz nie doradzaj kosiarki nadają się do akwarium minimum 300litrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted September 26, 2010 Share Posted September 26, 2010 Może być taka obsada nawet z 5 kirysami i kup lepiej 2 kosiarki lepiej się trzymają.Za małe akwarium na kosiarki, a poza tym to jest ryba stadna i minimum 6 sztuk powinno być Bojowniki lepiej 1+3 bo jeśli będą dwie samice to samiec nie da im spokoju Na zbrojniki zbyt małe akwa. Jedynie w grę wchodzą otoski w ilości 6 szt. A alternatywą za górami może być prętnik karłowaty lub morelowy, lecz też trzyma się je w haremach, więc albo bojki albo prętniki Neony ok KIryski panda 6 szt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielonyogrodnik Posted September 26, 2010 Author Share Posted September 26, 2010 Aha nie wiedziałem że z akwarium może być tyle problemów ale w klasowym akwa jest kosiarka (w 54l)(JEDNA) nic się jej nie dzieje Link to comment Share on other sites More sharing options...
elunia233 Posted September 26, 2010 Share Posted September 26, 2010 Ja mam cztery kosiarki co prawda w 300l. ale oprócz nich pływają tam jeszcze inne ryby i nie mam problemów więc nie przesadzajcie. Co prawda strzeliłam babola te 72l. to naprawdę za mało na kosiarki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted September 26, 2010 Share Posted September 26, 2010 Aha nie wiedziałem że z akwarium może być tyle problemów ale w klasowym akwa jest kosiarka (w 54l)(JEDNA) nic się jej nie dziejeNic się jej nie dzieje, Tylo trochę skarłowaciała Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielonyogrodnik Posted September 26, 2010 Author Share Posted September 26, 2010 ?? O.o ona jest młoda i ma 4cm i ma sporo przestrzeni Link to comment Share on other sites More sharing options...
pytajnik Posted September 26, 2010 Share Posted September 26, 2010 to nie ważne kosiarki muszą mieć spore akwaria to nic że ma dużo miejsca do pływania i tak skarlowacieje Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielonyogrodnik Posted September 26, 2010 Author Share Posted September 26, 2010 No dobra kosiarek nie muszę mieć i może ktoś podać jaki filtr bedzie najlepszy i czy grzałka 100W bedzie dobra_?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pytajnik Posted September 26, 2010 Share Posted September 26, 2010 nawet 80W by starczyło Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted September 26, 2010 Share Posted September 26, 2010 Grzałka 100w wystarczy, a filtr kasskadę, wewneczny czy kubełek chciałbyś? Kaskada:aqaEl FZN1 Kubełek: MInikani 120 Wewneczny: aqaEl fun2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
elunia233 Posted September 26, 2010 Share Posted September 26, 2010 Kup AQUA SILENT 2 mój kolega go sobie kupił i bardzo go chwali. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielonyogrodnik Posted September 26, 2010 Author Share Posted September 26, 2010 filtr wewnętrzy i taki wydajniejszy i żeby był tani a kaskada raczej odpada bo bym musiał pokrywę ciąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad1379 Posted September 26, 2010 Share Posted September 26, 2010 Kiryski to ryby stadne. Przy twoim litrażu nadają się pandy ok.6 szt. Jeśli chcesz mieć jakiegoś glonojada to jedynie nadają się otoski. Polecam AquaEl Minikani 120 osobiście go mam i świetnie się sprawuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielonyogrodnik Posted September 26, 2010 Author Share Posted September 26, 2010 aha a jakie roślinki?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad1379 Posted September 26, 2010 Share Posted September 26, 2010 Napisz jakie ci się podobają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted September 26, 2010 Share Posted September 26, 2010 Tanie ale nie sprawdzone filtry wewn. http://belio.pl/index.php?p11711,filtr- ... wietrzanie http://belio.pl/index.php?p11657,filtr- ... eszczownia A roślinki zależy od oświetlenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts