Jump to content

Czy nie przeludniłem akwa! Pomocy.

m@rcin
 Share

Recommended Posts

Mam akwarium ponad 54l. Są w nim rośliny żywe: anubis, kryptokoryna, jakaś trawa. Poza tym mały korzeń i 3 ozdoby z piaskowca. Zastanawiam się czy nie przeludniłem czasem akwarium.

Mam w nim:

- 8 prętników karłowatych,

- parkę pielęgniczek ramireza,

- parkę razborek galaxy(docelowo chciałbym zwiększyć ich ilość do 5-6), przeszły test i prętniki nie postrzegają ich jako żywy pokarm,

- jednego glonojada lamparciego około 5-6cm i dwa zwykłe glonojady błękitne czy niebieskie około 3cm

Nie chciałbym, żeby ryby się męczyły broń Boże, więc postanowiłem poprosić was o opinię.

Z góry dziękuję za pomoc. pozdrawiam

Akwarium można przerybić, a nie przeludnić. ;)

1. Za dużo prętników.

2. Jak prętniki to moim zdaniem bez ramirezek.

3. Galaxy są stadne.

4. Chyba nie zdajesz sobie sprawy do jakich rozmiarów dorastają te zbrojniki, oddaj wszystkie.

Nie chciałbym, żeby ryby się męczyły broń Boże, więc postanowiłem poprosić was o opinię.

- parkę razborek galaxy (...) przeszły test i prętniki nie postrzegają ich jako żywy pokarm,

A to to co :shock: Eksperymentujesz czy prętniki je zjedzą :?: :zamieszany: Mógłbyś se to tu podarować :roll:

Zwiększyłbym ilość galaxy do ok. 10-12 szt., zostawił tylko parkę Ramizer i kupił 8 szt. otosków.

nie eksperymentuję! Bałem się na początku i dosyć długo myślałem o zakupie tych galaxy. Moje prętniki rosną wręcz wzorowo i obawiałem się czy nie najdzie je ochota na mniejsze towarzyszki. Wiem, że galaxy są stadne dlatego w poniedziałek dokupię jeszcze kilka. Oczywiście, że zdaję sobie sprawę do jakich rozmiarów rosną zbrojniki, mój kuzyn ma w dużym akwarium (pojemność dosyć pokaźnego oczka wodnego, niestety się nie orientuję jaki litraż, ale ogrom po prostu) i tamte osobniki już kilkunastoletnie mają ponad 25-30cm długości. Kiedyś słyszałem, że z glonojadami to jest tak, że rosną na tyle, na ile pozwalają im na to warunki otoczenia. W chwili obecnej rybki żyją we względnej harmonii... nie widzę żadnych konfliktów interesów. Mam jeszcze akwarium ponad 30l, ale planuję z niego zrobić zbiornik rozrodczy. Faktycznie przerybianie, a nie przeludnienie ;)! Zbyt szybko pisałem.

Share

• Create New...