SkazanyNaBluesa Posted September 25, 2010 Share Posted September 25, 2010 Jest sprawa, otóż z tydzień temu pękł mi filtr - zewnętrzny(robił 300l/h), ale mam już nowy, bardzo wydajny ( tetra ex 700 600l/ h, akwarium 112 l). No więc pomyślałem sobie że skoro ten filtr jest bardzo wydajny i tafla wody jest ciągle w ruchu, a w akwarium liście roślin aż wiuwają to napowietrzacz będzie zbędny , więc go odłączyłem, wyjąłem kamienie napowietrzające itd. Po kilku dniach jednak padły mi 4 razbory ( wcześniej zaobserwowałem że oddychają przy powierzchni). No to podłączyłem znów napowietrzacz i sytuacja się uspokoiła, nic już nie zdycha (przynajmniej na razie). A więc jest to sprawka tego że nie miałem napowietrzacza czy tego że filtr jest nowy ? A i mam też sporo roślin pływających na powierzchni, może to przez to? Dziś wyjąłem trochę wgłębki , teraz została tylko pistia. Z obsady to tak: 3x prętnik morelowy, 3x gurami mozaikowy(ale one to i tak oddychają powietrzem atmosferycznym , więc się nie martwię) , 3x mieczyk hellera, 2x pielęgniczka ramireza , 5x kirysek pstry, 2 x zbrojnik niebieski i teraz już 6 razbor (było 10) . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elunia233 Posted September 25, 2010 Share Posted September 25, 2010 Jeśli powierzchnia wody jest w ciągłym ruchu to napowietrzacz nie jest potrzebny a rybki mogły zdechnąć z innego powodu najprawdopodobniej zatrucie azotynami.Każdy nowy filtr musi dojrzeć biologicznie ja miałam kiedyś podobną sytuację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts