doktor13xxx Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 Powoli do przodu wczoraj wrescie zrobili mi tą szafke na akwa i teraz juz stoi przygodowane do podłączenia. Filtr miałem zamawiać w środe ale sytułacja finansowa się pogorszyła i jak dobrze pójdzie to zamówie po niedzieli albo jak sprzedam skuter. Bede sadził roślinki ciemnolubne już mam wybrane jakie. A sprzęcik jaki zamawiam to: -Filtr JBL e1500 -Grzałka Tetra 200W -Napowietrzacz z Tetry No i tyle. A podłoze i roślinki to zobaczycie jak już bedzie wszytko gotowe. A niewiecie czasami czy mozna umyć szyby w środku płynem do szyb Clin +ALKOHOL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 A niewiecie czasami czy mozna umyć szyby w środku płynem do szyb Clin +ALKOHOL Nie można bo to czysta chemia którą ryby się po prostu zatrują. Lepiej jakimś zmiękczającym wodę preparatem P.S. zdejmij tą fototapetę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
doktor13xxx Posted September 24, 2010 Author Share Posted September 24, 2010 a no dzieki chciałem się upewnić bo takie te szyby brudne od środka przydało by się je umyć no ale dzieki za odpowiedz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 Moim zdaniem chyba byś mógł, ale potem byś musiał porządnie wypłukać akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
doktor13xxx Posted September 24, 2010 Author Share Posted September 24, 2010 no moze i tak bo w małym tak zrobiłem tylko gdzie ja dobrze wypłukam 240l akwa chyba ze na dworze a to szkoda czasu na takie sprawy umuje je sama woda czy czyms innym ale gdzieki za fatuge temat o myciu szyb do zamkniecia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 Yyy... skoro to 240l, to: - sum rekini 1x - glonojad zbiornik lamparci 1x - mieczyki 2x (samiec i samica) - neon czarny 1x - neon czerwony 1x - neon innesa 1x - gupiki 9x - glonojad syjamski - ślimaki Było do tej pory w 30l? A szyb nie powinieneś wewnątrz myć chemią. Zabrudzenia zejdą pod wodą, a kamień pod octem. Więcej nie potrzeba, a później możesz mieć problemy jak pewna osoba na forum która umyła akwarium Cifem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A_co_to_jest_ryba? Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 Lepiej nie ryzykować,,,, wilgotna, czysta szmatka, czy papier i też będzie ok,,,, a po zalaniu wew strony tak nie widać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
doktor13xxx Posted September 24, 2010 Author Share Posted September 24, 2010 no suma rekiniego dostałem od kolegi który zlikwidował akwa też 30l on mi go wychował takiego dużego a a glonojad jest od początku w moim akwa 30l wiem ze zle zrobiłem ale wtedy dopiero zaczynałem z akwarystyką i popełniłem błąd ale nie długo bedę mieć jak w raju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 Neonów musisz dokupić. Ryba stadna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
doktor13xxx Posted September 24, 2010 Author Share Posted September 24, 2010 no własnie wiem ale narazie trzymam to wszystko w 30l dopiero dokupie jak wpuszcze te ryby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
doktor13xxx Posted September 26, 2010 Author Share Posted September 26, 2010 A słuchajcie jak jest z tym oświetleniem wiem juz ile godzin mam świecić tylko teraz nie wiem o jakiej porze dnia czy to ma byc w nocy czy przez dzień jeszcze chce przypomniec ze bede hodował roślinki ciemnolubne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_DRAGO_ Posted September 26, 2010 Share Posted September 26, 2010 Chyba nie ma takiego czegoś jak roślinki ciemnolubne. Sa roślinki które wymagaja wiecej światła lub mniej. Ja na przykład palę świato tak od 8 rano do 20 wieczór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted September 26, 2010 Share Posted September 26, 2010 Chyba nie ma takiego czegoś jak roślinki ciemnolubne. Sa roślinki które wymagaja wiecej światła lub mniej. .Zależy to od barwy światła. Roślinki "cienilubne" preferują barwę do ok 6500kolorów. Jak mówię żle to proszę o "zrypkę" od kogoś znającego sie na tym bardziej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
doktor13xxx Posted September 27, 2010 Author Share Posted September 27, 2010 sa roślinki ciemnolybne tylko chciałem się zapytać czy jest jakas róznica ze dzien czy wnoczy swiecenia swiatła pomoże ktoś czy nie byłbym bardzi wdzięczny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielonyogrodnik Posted September 28, 2010 Share Posted September 28, 2010 w zasadzie nie ale poprzestawiasz zegar biologiczny rybek i roślin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
doktor13xxx Posted September 28, 2010 Author Share Posted September 28, 2010 czyli lepiej w nocy świecić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 28, 2010 Share Posted September 28, 2010 w zasadzie nie ale poprzestawiasz zegar biologiczny rybek i roślin Dokładnie. Ryby też muszą odpocząć Jeżeli chcesz je obserwować w nocy to możesz zastosować świetlówki nocne. EDIT. Nie. Trzeba świecić w dzień Nie wiem czy to do końca prawda ale w nocy rośliny nie pobierają C02 tylko tlen i nie przeprowadzają fotosyntezy ale nie wiem czy to prawda bo spotkałem się z różnymi poglądami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 28, 2010 Share Posted September 28, 2010 Nie wiem czy to do końca prawda ale w nocy rośliny nie pobierają C02 tylko tlen i nie przeprowadzają fotosyntezy ale nie wiem czy to prawda bo spotkałem się z różnymi poglądami No to prawda, uczą tego nawet na biologi chyba. W każdym razie, fotosynteza jest zależna od światła. Świecimy - rośliny pobierają co2 i produkują o2. Nie świecimy - odwrotnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
doktor13xxx Posted September 28, 2010 Author Share Posted September 28, 2010 czyli te 10h mam świecić w ... bo się wreście pogóbiłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 28, 2010 Share Posted September 28, 2010 Tak 10 godzin ale włączaj światło pierw w pokoju a potem po chwili dopiero w zbiorniku by się zdążyły choć trochę przyzwyczaić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 28, 2010 Share Posted September 28, 2010 czyli te 10h mam świecić w ... Dzień. Obok masz okno, dużo światła wpada do baniaka [szansa na glony]. W dzień jest tam jasno, w nocy ciemno. Jak byś świecił w nocy jasno byłoby cały czas.Gdyby akwa było w ciemnej piwnicy to byłoby to raczej obojętne, ale i tak raczej byś nie wstawał o 4 w nocy by podziwiać baniak - więc lepiej świecić w dzień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
doktor13xxx Posted September 28, 2010 Author Share Posted September 28, 2010 aha to dzięki wam wszystkim za pomoc temat do zamknięcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
doktor13xxx Posted October 5, 2010 Author Share Posted October 5, 2010 Witam was, dziś mi przyszedł filtr JBL e1500 i grzałka z Tetry 200W. Po południu wybrałem się do Sosnowca po kupno parę dupereli i ozdóbek. Nigdzie nie znalazłem roślinek takich jak potrzebuję będę pewni zamawiał z allegro. Za jakąś chwile wrzucę zdjęcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michael.Waw Posted October 30, 2010 Share Posted October 30, 2010 I co teraz, jak sprawa się potoczyła? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
doktor13xxx Posted October 30, 2010 Author Share Posted October 30, 2010 a no dobrze właśnie muszę umieścić fotki na stronie, akwa zostało zalane dnia 9.10 noi do dnio dzisiejsze jest wszystko w porządku jutro umieszcze zdjęcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts