Hooltay Posted September 23, 2010 Share Posted September 23, 2010 Witam. Mam standardową pokrywe profilowaną do akwarium 25L Pokrywa to 40-tka. mam tam żarówkę energooszczędną Philipsa 8W (rodzaj świetlówki na mały gwint) i programator mechaniczny. i teraz. Bez oświetlenia grzałka ładnie mi trzyma 26 st. Z oświetleniem dochodzi do 30 st. a grzałka dalej grzeje (Aquael 25W). Wykonałem już całą masę prób z ustawieniem grzałki i wciąż albo jest za mała temperatura z grzałki bez oswietlenia, lub za duża z grzałką z oświetleniem. Czy możliwe aby w nowiuteńkiem grzałce termostat się zepsuł? Już kombinuje aby na dzień zostawiać uchyloną klapkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted September 23, 2010 Share Posted September 23, 2010 Może grzałkę wyłączaj bo żarówka ogrzeje. Ja w moim 98l nie mam grzałki i temperatura to 24-25*. Możesz w pokrywie dziury powycinać lub ją podnieść. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hooltay Posted September 23, 2010 Author Share Posted September 23, 2010 W tym akwarium trzymam bojownika. Obawiam się że bojownik przeziębi Labirynt gdy podniosę za bardzo pokrywę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 23, 2010 Share Posted September 23, 2010 Na moje oko problem leży w... termometrze. Z tych akwarystycznych za 2-3zł bardzo bardzo wiele przekłamuje zawyżając lub zaniżając temperaturę, a jeśli to taki "naklejany" termometr to w ogóle nie ma o czym rozmawiać. Masz jakiś drugi żeby porównać temperatury? 8W trudno w zimie rozgrzać wodę do 30C Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaron Posted September 23, 2010 Share Posted September 23, 2010 Wydaje mi się, że masz raczej uszkodzoną grzałkę. 8 watowa żarówka energooszczędna nie nagrzeje wody do takiej temperatury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hooltay Posted September 23, 2010 Author Share Posted September 23, 2010 Na moje oko problem leży w... termometrze. Z tych akwarystycznych za 2-3zł bardzo bardzo wiele przekłamuje zawyżając lub zaniżając temperaturę, a jeśli to taki "naklejany" termometr to w ogóle nie ma o czym rozmawiać. Masz jakiś drugi żeby porównać temperatury? 8W trudno w zimie rozgrzać wodę do 30C Mam miernik profesjonalny cyfrowy (samochodowy) zmierzyłem temperaturę - i zgadzała się ze wskazaniem z termometrów. Drugiego termometru ze 112l już nie wkładałem, pomierzyłem oba cyfrowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hooltay Posted September 23, 2010 Author Share Posted September 23, 2010 Wydaje mi się, że masz raczej uszkodzoną grzałkę. 8 watowa żarówka energooszczędna nie nagrzeje wody do takiej temperatury. Moja diagnoza też to by wskazywała. Własnie przekładam rybke do akwa towarzyskiego na czas reklamacji. Mam nadzieję bojownik nie pogryzie się Danio przez ten czas. Podwyższyłem temp do ok. 26 st. w 112l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted September 23, 2010 Share Posted September 23, 2010 Podkleję się do tematu. Ja mam taki sam problem. Mam naklejany termometr. Grzałkę 50W ale jest cały czas wyłączona. Żarówka mi nagrzewa wodę do prawie 30*C w dzień. Masakra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaron Posted September 23, 2010 Share Posted September 23, 2010 Marcin, ale jakie masz akwarium i jaką żarówkę? Hooltay, a przełóż grzałkę ze 112l do 25l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted September 23, 2010 Share Posted September 23, 2010 Akwa mam 25 litrów żarówkę mam 25W. Taką zwykłą. Nie jest energooszczędna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaron Posted September 23, 2010 Share Posted September 23, 2010 Taka żarówka (zwykła i o takiej mocy) jest w stanie ogrzewać Twoje akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted September 23, 2010 Share Posted September 23, 2010 WIem. Ale ona ogrzewa i to bardzo mocno. Grzałkę mam wyłączoną a temperaturę ok 30*C. Chcę zmienić na energooszczędną 25W, ale narazie nie mam kasy na moduł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaron Posted September 23, 2010 Share Posted September 23, 2010 Ta żarówka jest umieszczona w pokrywie, czy może jak u mnie w lampce? Ale na moim akwarium leży szyba i woda się nie nagrzewa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted September 23, 2010 Share Posted September 23, 2010 W pokrywie jest niestety. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hooltay Posted September 24, 2010 Author Share Posted September 24, 2010 Marcin, ale jakie masz akwarium i jaką żarówkę? Hooltay, a przełóż grzałkę ze 112l do 25l Dobry pomysł.Zrobię to dzisiaj wieczorem. [edit] Wczoraj zostawiłem 25l bez oświetlenia z grzałką na MIN. Grzalka ładnie utrzymuje temperaturę na 25 stopniach. poogladam sytuacje 2 dni, sprawdze temperatury, a później włącze oświetlenie - zobaczymy co się będzie działo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts