ptysz Posted September 22, 2010 Share Posted September 22, 2010 Bardzo proszę o opinie mojej obsady w 54l baniaczku Dodam że w baniaczku znajdują się korzenie ładnie obrośnięte mchami , moczarka , "heniek" i niska trawka , mam dobrą filtrację zew. JBL Cristal Profi E 700 + JBL ClearMec wkład na NO3,NO2,NH4. Akwarium działa od kwietnia i jest ok.teraz dokupiłam 6 amano i dodatkowych 8 neonków czy to nie za dużo ? Dziękuję za każda opinię ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 22, 2010 Share Posted September 22, 2010 Nie wiem ale chyba neonków jest już powiedzmy max. Oddaj kryski albinosy bo są za duże a ten litraż i dodaj minimalnie 4 szt. pandy Link to comment Share on other sites More sharing options...
ptysz Posted September 22, 2010 Author Share Posted September 22, 2010 No albinoski faktycznie urosły dostałam je w prezencie i tak zostało , ale chyba lepszy będzie dla nich większy baniak . Dzięki Rafi200 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted September 23, 2010 Share Posted September 23, 2010 Jeśli ryby z opisu to twoja obsada to: 18 neonków innesa-może być lub zredukuj do 12-15 szt. 2 pielęgniczki ramireza-jeśli parka to ok 2 kiryski panda-dokup do 6 sztuk 2 kiryski albinosy-oddaj 3 ampularie-ok 20 krewetek red cherry-ok,ale mnożą się szybko więc trochę możesz gdzieś rozprowadzić 6 krewetek amano-ok 40 świderków-zredukuj ich liczbę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ptysz Posted September 24, 2010 Author Share Posted September 24, 2010 Tak rafa9 z opisu to moja ilość rybek z tym że , -1 neon wczoraj padł bez oznak chorobowych. Do jakiej ilości zredukować świderki ? Wogóle ich nie widać w akwa. bo siedzą w żwirku , dla albinosków znajdę nowy dom . Ramirezki to parka ,co do Redek to nie boję się plagi bo Ramirezek samiec ciągle poluje na maluchy a reszta ginie niestety w filtrze . Dlatego też kupiłam Amano co prawda się nie rozmnożą , ale są duże i radzą sobie z napastnikiem Ramirezem pozdrawiam ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 Ok.4-10 świderków zdecydowanie wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 Ok.4-10 świderków zdecydowanie wystarczy. Uwierz mi na pewno nie ma 40 i nie tak łatwo je wyłapać a nawet jeśli zostanie 4-6 po i tak za miesiąc będziesz ich znowu przedszkole U mnie się nawet w malutkim słoiczku z lodowatą wodą rozmnażały Link to comment Share on other sites More sharing options...
noovaa Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 Uwierz mi na pewno nie ma 40 i nie tak łatwo je wyłapać a nawet jeśli zostanie 4-6 po i tak za miesiąc będziesz ich znowu przedszkole U mnie się nawet w malutkim słoiczku z lodowatą wodą rozmnażały A ja miałam kilka i nie mam już nic chyba ... a tak chciałam mieć świderki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 Poszukaj dokładnie albo poczekaj na noc bo wtedy część wchodzi na szybę Ja za pierwszym razem przyniosłem 2 i potem przez kilka lat się z nimi męczyłem bo ciągle wracała plaga Link to comment Share on other sites More sharing options...
noovaa Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 Ja miałam ich na tyle, że w dzień 2-3 zawsze były na widoku. Teraz ich od dawna nie widze. Mam też jedną helenkę, 3 neritiny i kilka zatoczków.... Ale moje akwarium nie ma chyba sprzyjających warunków do rozmnażania się ślimaków, bo po pierwszej pladze zatoczków na samym początku... ilość ślimaków jest stała lub malejąca... jakoś się rozmnażać nie chcą u mnie ;]. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 Helenka i po nich Się nie dziwie czemu ich nie ma Link to comment Share on other sites More sharing options...
ptysz Posted September 24, 2010 Author Share Posted September 24, 2010 No właśnie też to chciałam napisać - Helenka to zabójca ślimaków Link to comment Share on other sites More sharing options...
ptysz Posted October 1, 2010 Author Share Posted October 1, 2010 Do zamknięcia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts