Jump to content

Odbłyśnik

Recommended Posts

Pytam osób, które korzystały, bo jestem stosunkowo świeżym akwarystą. Na ile pomaga w doświetleniu akwarium odbłyśnik świetlny, proszę o subiektywne oceny o ile procent (mniej więcej) zyskało akwarium światła. Dodam, że posiadam świetlówkę Philips Aquqrelle 15W, akwarium ma 72l.

Na procenty trudno powiedzieć, ale odbłyśnik [prawdziwy aluminiowy odbłyśnik, a nie folia po kanapkach] daje dużo więcej światła. Nie tyle co druga świetlówka, ale różnicę zauważysz zarówno ty jak i rośliny.

Jednak w twoim konkretnym przypadku, bez dodanie drugiej świetlówki się nie obejdzie.

Popieram przedmówcę, w akwarystyce wykorzystywane jest około 50% powierzchni rury. Reszta idzie w kosmos i na ogrzewanie pokrywy, odbłyśnik pozwala odzyskać sporą cześć traconego światła. Co pokazuje mój nieudolny rysunek :)

Dołączona grafika

• 4 weeks later...

Szkoda foli xD widzałem takie odbłyśniki za 15 zł na allegro...

Dokładnie. A ilość światła wzrasta naprawdę w zauważalny sposób. Na Alledrogo jest tego pełno, na pewno znajdziesz coś w pobliżu siebie (ja tak zrobiłem - odbiór osobisty = 0 zł).

Hal - co do zwiększenia ok - sens rysunku jest jak najbardziej poprawny :D

ale w fizyce kąt padania światła na powierzchnię równa się kątowi jego odbicia :) mała dygresja :) niemniej jednak masz całkowitą rację (prócz biegu strzałek :D )

Share

• Create New...