klosek1981 Posted September 22, 2010 Share Posted September 22, 2010 Pytam osób, które korzystały, bo jestem stosunkowo świeżym akwarystą. Na ile pomaga w doświetleniu akwarium odbłyśnik świetlny, proszę o subiektywne oceny o ile procent (mniej więcej) zyskało akwarium światła. Dodam, że posiadam świetlówkę Philips Aquqrelle 15W, akwarium ma 72l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 22, 2010 Share Posted September 22, 2010 Na procenty trudno powiedzieć, ale odbłyśnik [prawdziwy aluminiowy odbłyśnik, a nie folia po kanapkach] daje dużo więcej światła. Nie tyle co druga świetlówka, ale różnicę zauważysz zarówno ty jak i rośliny. Jednak w twoim konkretnym przypadku, bez dodanie drugiej świetlówki się nie obejdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HAL9001 Posted September 22, 2010 Share Posted September 22, 2010 Popieram przedmówcę, w akwarystyce wykorzystywane jest około 50% powierzchni rury. Reszta idzie w kosmos i na ogrzewanie pokrywy, odbłyśnik pozwala odzyskać sporą cześć traconego światła. Co pokazuje mój nieudolny rysunek Link to comment Share on other sites More sharing options...
klosek1981 Posted September 27, 2010 Author Share Posted September 27, 2010 Faktycznie, różnica bardzo widoczna. Polecam wszystkim, którzy do tej pory nie próbowali, efekt murowany. Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filet Posted October 19, 2010 Share Posted October 19, 2010 Skorzystam z tego źe już istnieje taki temat i zadam pytanie. A gdyby wyłożyć pokrywe folią aluminiową (tą do kanapek ;d), to by coś pomogło? Pomysł warty zachodu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
patpat Posted October 19, 2010 Share Posted October 19, 2010 Szkoda foli xD widzałem takie odbłyśniki za 15 zł na allegro... Link to comment Share on other sites More sharing options...
w2k2 Posted October 19, 2010 Share Posted October 19, 2010 Szkoda foli xD widzałem takie odbłyśniki za 15 zł na allegro...Dokładnie. A ilość światła wzrasta naprawdę w zauważalny sposób. Na Alledrogo jest tego pełno, na pewno znajdziesz coś w pobliżu siebie (ja tak zrobiłem - odbiór osobisty = 0 zł). Link to comment Share on other sites More sharing options...
klosek1981 Posted October 19, 2010 Author Share Posted October 19, 2010 Mimo to , jeśli już wolisz folię to ona również pomoże, tyle że w mniejszym stopniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
w2k2 Posted October 19, 2010 Share Posted October 19, 2010 A gdyby wyłożyć pokrywe folią aluminiową (tą do kanapek ;d),Nie wiem jak ją przymocujesz. Na Allegro są folie samoprzylepne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted October 19, 2010 Share Posted October 19, 2010 A gdyby wyłożyć pokrywe folią aluminiową (tą do kanapek ;d),Nie wiem jak ją przymocujesz. Można silikonem akwarystycznym Tylko trochę z tym "zabawy" . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filet Posted October 19, 2010 Share Posted October 19, 2010 A mógłby mi ktoś pokazać przykładowy odbłyśnik na allegro czy gdzieś? bo coś znalazłem ale nie wiem czy o to chodzi ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
patpat Posted October 19, 2010 Share Posted October 19, 2010 Chociażby tutaj viewtopic.php?f=53&t=21438 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozakpl Posted October 19, 2010 Share Posted October 19, 2010 Hal - co do zwiększenia ok - sens rysunku jest jak najbardziej poprawny ale w fizyce kąt padania światła na powierzchnię równa się kątowi jego odbicia mała dygresja niemniej jednak masz całkowitą rację (prócz biegu strzałek ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filet Posted October 19, 2010 Share Posted October 19, 2010 Chociażby tutaj viewtopic.php?f=53&t=21438dzięki, teraz będę widział czego szukać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts