quake_bmw Posted September 21, 2010 Share Posted September 21, 2010 Witam Moj neon jest dziwnie chory ma dziwne bąble na ciele (przezroczyste pęcherze) dodatkowo Dodatkowo niektóre rybki maja wyłupiaste oczy. Wszystkie parametry wody w normie NO3 No2 w w normie PH6,5 ,KH 6 Ogólnie akwarium piekne tylko rybki mają rożne problemy. Moze ktos wie co im dolega??;( Rybę przełożyłem do drugiego akwarium. kiedy zdechła to następnego dnia znalazłem ją spleśniała było mnostwo małych niteczek.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted September 22, 2010 Share Posted September 22, 2010 Posocznica, rybom eutanazja , akwarium do restartu + odkażanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
noovaa Posted September 22, 2010 Share Posted September 22, 2010 Bez przesady. Ryby które już zachorowały, musisz zabić. Nie uleczysz, padną same w męczarniach. Pozostałe obserwuj i NIE DOKUPUJ NIC ponieważ ta choroba jest w wodzie. Też miałam ten dylemat. Już chciałam robić restart, ale szkoda mi było zabić zdrowe ryby, a oddać nie mogłam bo były nosicielami choroby. Więc zostawiłam. U mnie było tak: Pierwsza ryba chora. Druga zachorowała po miesiącu. Trzecia jakieś 2 miesiące później. Teraz dłuugo, dlugoo nic, w między czasie kupowałam też nowe ryby, które podczas "aklimatyzacji" nie chorowały, więc śmiem przypuszczać że po dłuższym czasie woda "staje się bezpieczna" / "lub bardziej bezpieczna". Zasada jest taka, że jak masz jakieś choróbsko w akwarium, zawsze najpierw chorują osobniki osłabione (stres, złe parametry). Zadbaj więc, by wszystko w akwarium było jak należy, a jest szansa że nic więcej nie zachoruje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted September 22, 2010 Share Posted September 22, 2010 W sumie tez tak można przez trzy miesiące obserwować czy neon nie padnie , oraz żyć w tej niewiedzy czy można coś dokupić. Zawsze na skróty łatwiej. Może miałaś farta , może to nie była posocznica... . w sumie gdyby to były ryby warte zachodu to bym podpowiadał leczyć, ale nie neon za 50 gr, aczkolwiek antybiotyki dla ryb niby wycofali. Link to comment Share on other sites More sharing options...
noovaa Posted September 22, 2010 Share Posted September 22, 2010 Samego neona zabić trzeba. Ja jestem tylko przeciwniczką zabijania ryb, które w tej chwili są zdrowe. A nie odda tych ryb komuś, bo to największe świństwo świadomie oddać nosicieli nieuleczalnej choroby Dlatego ja bym czekała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted September 22, 2010 Share Posted September 22, 2010 nieuleczalnej choroby Nie ma chorób nieuleczalnych, pamiętam nawet chyba na tym forum ktoś operował bojownika z rakiem Posocznica była nie uleczalna ale 15 lat temu i powstał następny mit akwarystyczny. Już nie jedna posocznica została wyleczona na tym forum Link to comment Share on other sites More sharing options...
noovaa Posted September 22, 2010 Share Posted September 22, 2010 No dobra.. "Ciężko- uleczalnej" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts