Jump to content

Kombinacjujne podłoże- Czy ono da efekt?

Michal1511
 Share

Recommended Posts

Chciałbym zrobić trochę inaczej z podłożem.

A mianowicie ten grubszy żwirek co na foto jest dać na wierzch a pod spód dać normalną ziemię z ogrodu albo kompost (zobaczę czy już jest dobry).

Tylko teraz pytanie czy ta ziemia nie będzie się przedostawać na wierzch i brudzić wody?

I czy przy takim układzie jest szansa na lepszy rozwój roślinek? ;)post-2629-13685160296185_thumb.jpg

To już musisz poczytać o akwariach low-tech, ja w swoim dałam pomiędzy ziemię a żwir siatkę, jaką daje się na ściany pod gładź itd. w każdym sklepie typu castorama, obi itd. taką dostaniesz na metry- i jest tania.

O ile lot-tech jest to stosunkowo tanie akwarium- o tyle na początku trzeba trochę pokombinować, pomyśleć i poczytać- bo nie każda ziemia się nadaje i nie trudno o katastrofę jak Ci się ziemia dostanie bezpośrednio do wody w akwarium. Kompost- zdecydowanie nie.

No i pamiętaj o dużej liczbie roślin na początku- żeby wszystkie związki z ziemii zostały odrazu wykorzystywane, aby nie gromadził się w ziemi CO2 i żeby nic nie zaczęło gnić...

Ja nie myślę o założeniu low-tech. Tylko o zmianie pdołoża w moich 25l bo mam piasek jak do malawi i roślinki nie bardzo się kwapią do ładnego rośnięcia.DLatego kombinuje coś z innym,tanim podłożem.

Co do siatki to mam fajną drobniutką,więc to nie problem :) Tylko muszę znaleźć czas by się za to wziąć :)

A glina? Taka ze stawu? tzn mam stawy na łąkach i obok nich są place z siwą gliną. Czy ona się nada? Nie będzie to zbyt zwięzłe dla roślinek?