Jump to content

Pyszczak

AsFeron
 Share

Recommended Posts

• 3 weeks later...

Napisz nam coś więcej na temat tej ryby, jak się zachowuje, czy jest osowiała, czy ma jakąś wysypkę, czy przyjmuje pokarm, itd. Żeby coś doradzić najpierw trzeba zdobyć podstawowe informacje na temat zachowania i wyglądu ryby.

Okey rozumiem, powiedz mi jeszcze jak wygląda u Ciebie sytuacja z NO2, zbiornik masz świeży czy ostały?. Niewłaściwy poziom NO2 powoduje negatywne zjawiska w tym podrażnienia, może stąd to ocieranie.

Inna możliwa przyczyna to karmienie, tzn. jeżeli karmisz granulatami to przed podaniem należy je namoczyć, bo nienamoczone pęcznieją w przewodzie pokarmowym i też wywołuje to podrażnienie.

Napisałeś że o stężeniu NO2 nic mi nie powiesz więc wnioskuję że nie masz testerów do badania pomiaru odczynu wody. Jeżeli takiego nie posiadasz to zalecam kupić jak najszybciej i zrobić pomiar. Odnośnie ,,granulatów'' to chodzi mi bardziej o pokarm w formie ,,małych kuleczek'' bądź też,,małych tableteczek'' jak kto woli ;). Jeszcze jedno mam pytanie odnośnie karmienia ,jak często i w jakich ilościach podajesz rybkom pokarm?

Postaraj się zrobić tak jak napisałem wcześniej. Mrożonkę podawaj 1 -2 razy w tygodniu. Tabletki przed podaniem niech się trochę zmoczą. Oczywiście nie przekarmiaj, podawaj w małej ilości i zobaczymy co będzie po tygodniu. Tutaj na forum jest dużo działów dotyczących karmienia ryb, poczytaj sobie ;)

Innych ryb powiadasz? a to ciekawe, to można wiedzieć, jakie to pyszczaki, z jakimi innymi rybami pływają i w jakim litrażu? O parametry nie pytam, bo pisałeś, że nie wiesz. I proszę nie mylić pojęcia tabletka a granulat, dla niewtajemniczonych, granulat jest podobny do ziarenka kawy rozpuszczalnej.

A daję go dla Glonojadów i kirysków.

Masz jakieś pojęcie jakie wymagania mają pyszczaki, a jakie zbrojniki i kiryski?

Przecież dwa przeciwne bieguny. Równie dobrze można by trzymać pyski w akwarium towarzyskim albo z pielęgnicami z BW. :zamieszany:

• 3 weeks later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...