japko Posted September 20, 2010 Share Posted September 20, 2010 mam na oku dwa filtry http://www.akwaria.net/Produkty/Wyposaz ... -C-HW-303B i http://www.akwarystyka.sklep.pl/Tetra_T ... 3_21___744 który lepszy. o może sami coś doradzicie do akwa 200l? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel Posted September 20, 2010 Share Posted September 20, 2010 Zdecydowanie Tetra jest lepsza od tego chińczyka Mam ją i jestem bardzo zadowolony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sonyrajder Posted September 20, 2010 Share Posted September 20, 2010 FILTR ZEWNĘTRZNY kubełkowy 1400l/h z lampą UV-C HW -303B raczej ten jest lepszy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted September 20, 2010 Share Posted September 20, 2010 Zdecydowanie Tetra jest lepsza od tego chińczyka Mam ją i jestem bardzo zadowolonyNo super, fajnie że masz tetre, tylko do 200l to ona się nie nadaje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
japko Posted September 20, 2010 Author Share Posted September 20, 2010 wiem że tetry są lepsze ale nie umiem znaleźć wydajniejszej od x700 i mniejszej od x1200 a takiej nie chce. no i ten ,,chińczyk'' ma lampę UV podobno super rzecz. sam nie wiem... a może ktoś by mi mógł polecić jakiś dobry filtr? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 20, 2010 Share Posted September 20, 2010 Wcale nie super rzecz, wręcz zbędny bajer w zadbanym zbiorniku. Sam w sobie chińczyk ok, ale lampa nie jest konieczna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shem Posted September 20, 2010 Share Posted September 20, 2010 Dlatego lepszy jest model bez lampy o wydajności 1000l/h hw-302 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
japko Posted September 20, 2010 Author Share Posted September 20, 2010 a to kupie tego "chińczyka" bez lampy 1000l/h hw-302 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
migi444 Posted September 20, 2010 Share Posted September 20, 2010 nie chinczyka on pobiera ponad 40 wat mocy a tetra 13 wat jak masz watomierz to sobie zmierz chinczyka !!!!!!! i przelicz ile to na miesiąc złotówek !!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 20, 2010 Share Posted September 20, 2010 nie chinczyka on pobiera ponad 40 wat mocy a tetra 13 wat jak masz watomierz to sobie zmierz chinczyka !!!!!!! i przelicz ile to na miesiąc złotówek !!!!! Watomierz tu do niczego nie potrzebny, wystarcza kalkulator. O ile się nie mylę różnica w rachunkach przy jednym filtrze, a drugim to mniej niż 10zł. Jak liczyłem różnicę na szybko to mi wyszło 8 coś. No to nie jest majątek. A ten: model bez lampy o wydajności 1000l/h hw-302Pobiera dużo mniej energii. Samo dobre oświetlenie takiego zbiornika to 100W+grzałka 100-200W... więc czy filtr ma 17W, czy 40W to nie duża różnica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted September 20, 2010 Share Posted September 20, 2010 nie chinczyka on pobiera ponad 40 wat mocy a tetra 13 wat jak masz watomierz to sobie zmierz chinczyka !!!!!!! i przelicz ile to na miesiąc złotówek !!!!! Z tego co kiedys słyszałem Chińczyki podają ilość W przy założonych koszach z wkładami, a Tetra, JBL itd. raczej nie. Kiedyś czytałem wypowiedź człowieka, który był testerem wszystkich filtrów typu "made in China". Nawet jeśli nie to co to za różniaca 27W? Wiele osób ma w domu plazmy, które pobierają 600W i nikt nie narzeka Wystarczy wyłączać światło za każdym razem jak się wychodzi z pokoju i na jedno wyjdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
japko Posted September 20, 2010 Author Share Posted September 20, 2010 a może ktoś polecić jakiś dobry filtr do 200l akwa? bo ja tam nie jestem specjalistą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal1511 Posted September 21, 2010 Share Posted September 21, 2010 http://allegro.pl/jbl-e900-na-300l-grat ... 76792.html 15W - 900l/h + 4lata gwarancji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted September 21, 2010 Share Posted September 21, 2010 O ile się nie mylę różnica w rachunkach przy jednym filtrze, a drugim to mniej niż 10zł. Jak liczyłem różnicę na szybko to mi wyszło 8 coś. No to nie jest majątek. Te 8 PLN to jest stówka rocznie. Można tę stówkę dołożyć i kupić np. EHEIM Professionel 2224. Po roku różnica się zwróci, a filtr będzie bezawaryjnie pracował długie lata. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba92 Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 Ja ze swojej strony mogę polecić Tetre ex700 oraz Jbl-a e900 do twojego akwarium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted September 24, 2010 Share Posted September 24, 2010 Ja ze swojej strony mogę polecić Tetre ex700 oraz Jbl-a e900 do twojego akwarium Tetra ex700 absolutnie się nie nadaje do 200l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted September 25, 2010 Share Posted September 25, 2010 Przy doborze filtra oprócz względów ekonomicznych (jak zużycie energii,cena zakupu,częstość czyszczenia)zawsze należy brać pod uwagę takie sprawy jak typ zbiornika ,obsada i zwykłe plany na wyrost. Przypominam też że prawidłowa filtracja nie polega na przewalaniu jak największej ilości wody na sekundę.dodatkowe gadżety w filtrach jak UV czy grzałka (całkowicie jak dla mnie zbędne,według zasady jak coś jest do wszystkiego to raczej jest do niczego,którą szanuje). Dla mnie podstawowym kryterium jest zawsze jak największa pojemność zbiornika filtra,największa powierzchnia wkładów filtracyjnych, rozsądny pobór energii i cena.Filtr zewnętrzny nigdy nie jest za duży ale może być za to za mały.przepływ wody na filtrach na wyrost można zawsze zmniejszyć. (do Twojego zbiornika 7 l filtra bym nie kupił,obojętnie jakiej marki) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andre Posted September 28, 2010 Share Posted September 28, 2010 A co powiecie o filtrze Aquael Unimax 150 ? Do baniaka 112L. Nigdzie nie znalazłem opinii na jego temat, poza jakimiś krótkimi wzmiankami bardzo ogólnymi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ktoś Posted October 4, 2010 Share Posted October 4, 2010 teoretycznie Unimax 150 do akwa 112l może być. ale.... Jak zawsze jest jakieś ale. Musisz wtedy mieć minimalną obsadę. Lepiej dołożyć do Unimaxa 250 i mieć problem z głowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts