gottri Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Witam, Właśnie "przesiadam się" na 120 l. Oczywiście zabieram całe tałatajstwo z poprzedniego baniaka + ewentualne zakupy. Docelowo planuję: 3x Kirysek Spiżowy 2x Kirysek Panda 1x Kirysek Albinos 1x Gurami Niebieski 1x Labeo 1x Glonojad 7x Neon Inessa 3x Bocja Wspaniała Nie za dużo??/ Za mało??? Jakieś sugestie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Zdecyduj się na jeden gatunek kirysa i kup go z 7 sztuk Gurami kup harem 1+2 Na labeo baniak ciut za krótki "glonojad" może być Neony są stadne, ale jak dla mnie nie bardzo pasują do gurami. Bocje wspaniałe odpadają z dwuch powodów. 1 byłby za duży tłok przy dnie i 2 że to nie ten litraż. Ja zrobiłbym coś takiego 7 kirysków(jednego gatunku) 25 neonów inesa para ramirez albo harem kakadu zbrojnik niebieski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gottri Posted September 18, 2010 Author Share Posted September 18, 2010 W zasadzie jaki litraż jest odpowiedni dla bocji ??? Sporo osób, nawet tu na tym forum opisuje swoje stadka trzymane w 112l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Bocji, jakiej bocji? Jest tyle gatunków różniących się wielkością. Do 120l jedynie bocje karłowate bo reszta jest za duża na takie szkło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gottri Posted September 18, 2010 Author Share Posted September 18, 2010 Bocji, jakiej bocji? Dla wspaniałej oczywiście ... bo taką mi odradzałeś i o takiej piszę w pierwszym poście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gottri Posted September 18, 2010 Author Share Posted September 18, 2010 Na wspaniałe kategorycznie 120 litrów się nie nadaje. Już to yorki napisał dość wyraźnie... teraz pytam jaki litraż zatem. Ciekawi mnie to zwłaszcza, że jak powtórzę, wiele osób stąd trzyma je w 112l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 To że trzymają ją w takich małych baniakach to ich czysta głupota i nie widzę w tym nic poprawnego. Dla tych ryb minimalna długość zbiornika to 150cm czyli standardowe 375l albo 450l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Trzymają je tam tylko z niewiedzy Ja bym proponował tak z 450l dla stadka bocji wspaniałej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts