Pawel00 Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Witam Mam już 2 akwaria w domu (112l i 54l). Znalazłem w domu akwarium 13litrów(32,18,23). Więc zamierzam je założyć które będzie "ekspertem". W domu także mam 1 świetlówkę 8W(T5) i oprawki bryzgoszczelne(co daję 0,6W/l),grzałkę 25W i filtr gąbkowy. I moje pytanie jakie kupić podłoże żeby było dobre i nie trzeba było wlewać nawozów??Mogę wydać ok 70zł,i co jeszcze kupić żeby wszystko ładnie rosło??zamierzam tam mieć mchy i glosie heńka i jeszcze jakieś ładne:) Mam jeszcze jedno pytanko czy mogę trzymać w tak małym akwarium krewetki red cherry oraz amano?? Aha a co się stanie jak nie będę podawał co2 przy takim świetle?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skyzzer Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Krewetki i tylko je możesz tam trzymać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel00 Posted September 18, 2010 Author Share Posted September 18, 2010 Wiem że w takim małym akwarium nie można trzymać rybek ,nawet myślałem żeby było to akwarium bez stworzonek(same rośliny). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Na takie akwarium amano się nie nadaję tylko Red Cherry Jak nie chcesz dużo to władować kasy to możesz dać zwykły drobny bazalt Jak nie będziesz podawał CO2 przy takim świetle to szybko będziesz miał problem z glonami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel00 Posted September 18, 2010 Author Share Posted September 18, 2010 Na takie akwarium amano się nie nadaję tylko Red Cherry Jak nie chcesz dużo to władować kasy to możesz dać zwykły drobny bazalt Jak nie będziesz podawał CO2 przy takim świetle to szybko będziesz miał problem z glonami Aha a ile mogę dać red cherrów??Pisałem że na podłoże to moge dać 70zł,więc chyba cos lepszego się znajdzie niż bazalt to takiego małego akwarium?? 8-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Możesz mieć 5 kreweci, a na podłoże jakiś substrat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel00 Posted September 18, 2010 Author Share Posted September 18, 2010 jakiś??czyli jaki??przypominam że mam na te podłoże 70zł. i jak się rozmnoży te 5 kreweci to co?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Jak się rozmnożą krewecie, to znajdziesz na nie chętnych A substrat polecam : Tetra complete substrate. A i jeszcze na jakiś dodatek do podłoża wystarczy np na kilka kulek glinowo-torfowych ps jak nie znajdziesz chętnych to ja też jestem z WielkOOpolski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel00 Posted September 18, 2010 Author Share Posted September 18, 2010 a co myślisz o ASII+?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Szczerze mówiąc nie miałem z tym doświadczenia "ASII+ ,które po pół roku powoduje nieograniczony,nie do zlikwidowania wysyp glona "-znalazłem tylko taką wpowiedż, lecz nie wiem czy to prawda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 a co myślisz o ASII+?? Bardzo dobre podłoże, długo zaopatruję rośliny w potrzebne dla nich pierwiastki dla mnie jest super Możesz też pomyśleć o specjalnym podłożu dla krewetek Schrimp Sand które wchłania szkodliwe substancje np. amoniak. Jednak ciężko je znaleźć tu jednak masz taką aukcję : http://allegro.pl/item1181849649_shrimp ... a_art.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Co do tego że ciężko je znaleźć to bym się kłóciła- bo u mnie w zoologicznych Schrimp Sand jest pod dostatkiem, a ciężko o AS II Ale jeżeli bierzesz je, to stawiaj na czarne Ta grzałka jest z termostatem? bo jeżeli ona ma 25W to musi być stosunkowo duża jak na to akwarium (nawet nie wiem czy nie większa niż ono jeżeli chodzi o samą jej długość) a filtr gąbkowy też swoje zajmuje. Przymierzałeś już wszystko razem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkazanyNaBluesa Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 nie jestem pewien, może możesz trzymać parkę albo 1+2 proporczykowca..ale na nie to chyba min. 20l ale nie jestem pewien Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 nie jestem pewien, może możesz trzymać parkę albo 1+2 proporczykowca..ale na nie to chyba min. 20l ale nie jestem pewien Proporczykowce minimum 25 litrów i musi być harem a nie parka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Huuboss Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Jak krewetki Ci się namnożą, zawsze możesz przenieś do tych 2 baniaków, które posiadasz, chyba że obsada na to nie pozwoli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel00 Posted September 18, 2010 Author Share Posted September 18, 2010 Co do tego że ciężko je znaleźć to bym się kłóciła- bo u mnie w zoologicznych Schrimp Sand jest pod dostatkiem, a ciężko o AS II Ale jeżeli bierzesz je, to stawiaj na czarne Ta grzałka jest z termostatem? bo jeżeli ona ma 25W to musi być stosunkowo duża jak na to akwarium (nawet nie wiem czy nie większa niż ono jeżeli chodzi o samą jej długość) a filtr gąbkowy też swoje zajmuje. Przymierzałeś już wszystko razem? Tak ta grzałka jest z termostatem,ale chyba zamiast tego filtru gąbkowego kupie kaskade. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 ale chyba zamiast tego filtru gąbkowego kupie kaskade. Wtedy byłoby by najlepiej bo taki gąbkowy zabiera cenne miejsce w już i tak małym akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts