Snajper Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Witam. Dzis rano pije sobie kawke i jest fajnie. Popatrzylem na akwarium i patrze a rybki gonia po akwarium jak glupie.... Nawet pytam mamy co im sie stalo a ona mowi ze pewnie zaswiecilem swietlowke i temu . Potem patrze a filter nie napowietrza wody (Nie ida babelki ) wiec mysle ze trzeba go wyciagnac i przeczyscic.... wkladam reke do wody a tu niespodzianka.... Woda zimna ! Tzn nie bylo to az takie zimne ale chlodna...nie taka jak zwykle...I teraz nie wiem co robic... ? Czy one maga byc bez grzalki pare dni ? czy nie przezyja.... w moim domu nie jest az tak zimno.... a akwarium jest od 24-22 Stopni....Kolega ma mi przywiesc grzalke ale nie wiem kiedy.... Z gory dzieki za odpowiedz... ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evelyn Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Parę dni? Hm... A nie masz gdzieś w pobliżu zoologicznego? Zobacz też czy grzałce skończyła się już gwarancja, bo jak nie to złóż reklamacje. Żeby akwarium nie traciło ciepła można je owinąć kocem i możesz dolać ciepłej wody, ale na dłuższą metę to się nie sprawdzi. Chociaż jak masz 22-24 stopnie rybkom nie powinno się nic stać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snajper Posted September 18, 2010 Author Share Posted September 18, 2010 Parę dni? Hm... A nie masz gdzieś w pobliżu zoologicznego? Zobacz też czy grzałce skończyła się już gwarancja, bo jak nie to złóż reklamacje. Żeby akwarium nie traciło ciepła można je owinąć kocem i możesz dolać ciepłej wody, ale na dłuższą metę to się nie sprawdzi. Chociaż jak masz 22-24 stopnie rybkom nie powinno się nic stać. Dzwonilem do zooligika i powiedzial ze grzalki maja i juz mialem jechac ale przypomnialem sobie ze na to akwarium powinna byc jeszcze gwarancja bo nie mam go dlugo... Lecz brat ktory kupywal to akwarium jest zagranica i nie wiem gdzie dal papierki od tych rzeczy.A jak na zlosc sie do niego dodzwonic nie moge ani nic.... Bede probowal.... Aa i mam nadzieje ze mi kolega przywiezie ta grzalke jakas...bo bedzie trudno....A na wymiane grzalki musze czekac te ustawowe 21 dni.... wiec i chodzbym oddal to nic mi to nie da... Dzieki za odpowiedzi... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 22-24 stopnie (nie podałeś obsady )ale większość ryb z powodzeniem może być trzymana stale w takiej temp.Jak zaczniesz sam płacić za prąd kiedyś (a nie mama) to zaczniesz liczyć niepotrzebnie zużywane Waty.Grzałek używam do zbiorników tarliskowych, stymulowania tarła czy odchowu narybku i w krótkich okresach przed sezonem grzewczym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Ale jeżeli temperatura w kółko waha się pomiędzy tymi 22-24 stopniami to grzałka i tak nie jest ciągle włączona (termostat ją wyłącza) więc aż tyle prądu nie czerpie (w przeciwieństwie np. do oświetlenia)...Zresztą nie ma co dyskutować, bo wszystko zależy od warunków mieszkaniowych. A jeżeli jest ciągle wysoka temperatura- to wystarczy grzałka małej mocy, aby podnosiła tylko temperaturę o te dosłownie kilka stopni. Póki co pilnuj termometru, jeżeli temperatura się za bardzo obniży dolej ciut ciepłej wody, albo zadbaj aby woda nie traciła za bardzo ciepła- koce, folia aluminiowa cokolwiek. Zwracaj uwagę na temperaturę zwłaszcza z samego rana, bo w nocy woda lubi się ochładzać. I kombinuj jakoś grzałkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snajper Posted September 18, 2010 Author Share Posted September 18, 2010 Dzieki Wam za odpowiedzi Jak narazie przykrylem akwarium kocem i jest 24-27 stopni wiec wrecz idealnie W poniedzialek (Bo dzis nie zdaze a w niedziele zamkniete ) to pojade do zoologicznego i dam na gwarancje ta grzalke.... Jakos bede musial sobie radzic bez grzalki te 2 tygodnie (jesli pojdzie na gwarancje ) Dzieki jeszcze raz . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Nic się nie dzieje, ja sobie wiele miesięcy radziłem bez grzałki i było ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snajper Posted September 18, 2010 Author Share Posted September 18, 2010 heh sprawdzilem patent z kocem i to jest lepsze nic grzalka temperatura wzrosla prawie do 28 Stopni ;O Dzieki Wam za odpowiedzi... : ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts