Alisson Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Witam Chciałabym założyć małe akwarium ale nie wiem co będzie mi do niego potrzebne. A z racji tego, że jestem początkująca nie chcę radzić się sprzedawcy w sklepie bo tam potrafią wcisnąć tylko niezły kit (nabrałam się już przy kupnie mysz). Tak więc mam bardzo małe mieszkanie więc chciałabym żeby i akwarium nie było duże. Może takie góra 4-5 l. Podobają mi się takie w kształcie kuli ale słyszałam, że rybki się w nich ,,męczą". Czy rzeczywiście tak jest? Jaki gatunek rybek nadaje się do takiego akwarium? No i czy grzałka, napowietrzacz, filtr i oświetlenie są do takiego akwarium potrzebne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Podobają mi się takie w kształcie kuli ale słyszałam, że rybki się w nich ,,męczą". Czy rzeczywiście tak jest?Tak i to bardzo... Do 5l nie nadaje się żadna rybka. Sensowne minimum to przynajmniej 20-25l. W małym akwarium powinno znaleźć się dokładnie to samo co w takim dużym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal1511 Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Do akwa 4-5l nie możesz wpuścić żadnej rybki. Kup sobie 25l dużo miejsca nie zajmuje ;0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skyzzer Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 I wtedy możesz albo krewetki albo bojowniki , przy dobrych kryjówkach i wcześniejszym wpuszczeniu krewetek do akwa to można trzymać z bojownikiem . Bojownik najlepiej kupiony z akwarium , NIE z kubeczka , nie polecam takich jak z innymi rybkami ma być chyba że sam będzie to może być Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 bojownikiBojownika. Albo: viewtopic.php?f=39&t=19607 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alisson Posted September 16, 2010 Author Share Posted September 16, 2010 No takie 10-15 l mogłoby jeszcze być. Większego niestety nie mam gdzie postawić Czyli bojownik, a konkretnie dwa mogłyby być? No i jakie parametry tych dodatkowych urządzeń powinny być do takiego akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skyzzer Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Tak o bojownika mi chodziło Tylko jednego na ten litraż Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alisson Posted September 16, 2010 Author Share Posted September 16, 2010 A czy jeden welonek pasuje do akwarium takich rozmiarów? Wiem, że strasznie śmiecą ale w miarę częsta wymiana wody chyba wystarczy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrej Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Dla welona to min. 80 l Link to comment Share on other sites More sharing options...
adeptmarine Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 do 10-15 litrów filtr: AquaEL - Filtr FAN Mikro Plus grzałka: GRZAŁKA PLASTIKOWA AQSN 15W podłoże: w zależności czy chcesz hodować roślinki czy tylko mchy to: tylko mchy dał bym piasek kwarcowy biały dostępny na allegro w ilości 1kg do 15l gdzie z przodu 1cm a z tyłu około 4cm taki spadek zrobić ( wszystko owinięte na jakimś korzeniu red moor albo kamieniach) jeśli roślinki to: najlepsze podłoże do takiego akwarium małego czyli Power Sand Special S w ilośći 2L i wtedy z przodu 2cm a z tyłu 7c, też spadek. to drugie podłoże jest dosyć drogie w porównaniu do piasku ale jeśli dołożysz do tego malutką bimbrownię zrobioną z bidonu i zestawu do kroplówek powinnaś mieć piękne akwarium. aha jeśli masz zamiar zrobić akwarium u szklarza to polecam szkoło opti white jeśli takie posiada a jeśli nie to możesz zamówić przez neta. do tego świetlówka : modul oswietleniowy econoline 9W aquael zastanów się nad rybkami ja bym proponował hodowanie krewetek i ślimaków też fajna zabawa i nie będzie strachu że zagazujesz je bimbrownią bo mają większy próg tlenowy czyli potrzebują go mniej. przykładowa 15 Litrówka to że nie widać filtra i grzałki to tylko do zdjęcia "tak się robi" zamiast tego filterka małego możesz zastosować jakaś mała kaskade jeśli nie będziesz mieć pokrywy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pysio97 Posted September 17, 2010 Share Posted September 17, 2010 Do takiego litrażu niestety tylko ślimaki i krewetki się nadają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted September 17, 2010 Share Posted September 17, 2010 No takie 10-15 l mogłoby jeszcze być. Większego niestety nie mam gdzie postawić Czyli bojownik, a konkretnie dwa mogłyby być? No i jakie parametry tych dodatkowych urządzeń powinny być do takiego akwarium?Na bojownika minimum 20l w 15l możesz trzymać same krewetki bez ryb Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 17, 2010 Share Posted September 17, 2010 W 15 litrach można jeszcze spróbować z haremem gupików też np. z endlerkami oraz haremem drobniczek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrix85 Posted September 17, 2010 Share Posted September 17, 2010 Bojownik najlepiej kupiony z akwarium , NIE z kubeczka , nie polecam takich jak z innymi rybkami ma być chyba że sam będzie to może byćA dlaczego taki bojownik z kubeczka sie nie nadaje ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skyzzer Posted September 17, 2010 Share Posted September 17, 2010 Bojownik najlepiej kupiony z akwarium , NIE z kubeczka , nie polecam takich jak z innymi rybkami ma być chyba że sam będzie to może byćA dlaczego taki bojownik z kubeczka sie nie nadaje ? Jeśli ma być sam to ok , ale z innymi rybkami czy z samiczkami to może ale nie musi być bardzo agresywny Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrowa Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 przecież 5 litrów to nawet nie akwarium hehe nawet nie umiem sobie tego wyobrazić, 15x15x20?. To jakiś pojemniczek. Nie wierzę że nie znajdziesz miejsca na małe akwa koło 30 litrów a w takim to już można coś zmajstować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts