Agreas Posted September 13, 2010 Share Posted September 13, 2010 Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad obsadą do moich 54L. Na pewno będzie: 1x2/3x Bojownik 6x Otosek i może 6x krewetka Amano I do tego planuję jeszcze jakieś stadko rybek, myślałem nad microrasborami galaxy, ile mógłbym ich mieć ? A może jakieś inne ciekawe gatunki rybek? (nie chce neonków, ani razbor: klinowej, hengela czy espei) Link to comment Share on other sites More sharing options...
elunia233 Posted September 13, 2010 Share Posted September 13, 2010 Więcej nie dawaj starczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agreas Posted September 13, 2010 Author Share Posted September 13, 2010 więcej nie dawaj starczy. Jakieś "ławicowe" na pewno będą, pozostaje tylko wybór jakie i ile. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted September 13, 2010 Share Posted September 13, 2010 Polecam: 1+3 bojownik (samiec i 3 samice) 6 Otosek 6 Amano 12 microrasbora galaxy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 13, 2010 Share Posted September 13, 2010 Microrasbor dałbym max. 10. Może autor chce Red cherry które się rozmnażają w słodkiej wodzie bardzo łatwo a nie amano które tylko w słonej się rozmnażają Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agreas Posted September 13, 2010 Author Share Posted September 13, 2010 Microrasbor dałbym max. 10. Może autor chce Red cherry które się rozmnażają w słodkiej wodzie bardzo łatwo a nie amano które tylko w słonej się rozmnażają Autor nie ma ochoty fundować bojownikom drogiej karmy . Raz takie połączenie miałem (t.j. bojek + krewetki) i dość szybko sobie z nimi poradził, a specjalnie kupiłem takiego co w sklepie pływał w akwarium wraz z innymi rybami. Dlatego zdecydowałem się na większe Amano, żeby bojki ich nie zjadły ;]. A RC mam w mniejszym akwa . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 13, 2010 Share Posted September 13, 2010 Microrasbor dałbym max. 10. Może autor chce Red cherry które się rozmnażają w słodkiej wodzie bardzo łatwo a nie amano które tylko w słonej się rozmnażają Autor nie ma ochoty fundować bojownikom drogiej karmy . Raz takie połączenie miałem (t.j. bojek + krewetki) i dość szybko sobie z nimi poradził,A to nie jest reguła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agreas Posted September 13, 2010 Author Share Posted September 13, 2010 Microrasbor dałbym max. 10. Może autor chce Red cherry które się rozmnażają w słodkiej wodzie bardzo łatwo a nie amano które tylko w słonej się rozmnażają Autor nie ma ochoty fundować bojownikom drogiej karmy . Raz takie połączenie miałem (t.j. bojek + krewetki) i dość szybko sobie z nimi poradził,A to nie jest reguła. Mimo wszystko wolę nie ryzykować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 13, 2010 Share Posted September 13, 2010 To możesz spróbować z babaulti które są większe od red cherry i też się łatwo rozmnażają Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agreas Posted September 14, 2010 Author Share Posted September 14, 2010 W tym zbiorniku nie zależy mi na młodych krewetkach, więc jak dla mnie Amano będą najlepsze ^^ Co do rybek, znacie może jeszcze jakieś inne małe ławicowe rybki? Takie rzadziej spotykane w akwariach ^^ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 14, 2010 Share Posted September 14, 2010 Są dziesiątki małych, nie spotykanych gatunków rybek ławicowych. Można długo wymieniać, a i tak to wszystko rozbije się o zaopatrzenie pobliskich sklepów. No chyba że znasz takie gdzie rybki sprowadzają na zamówienie, albo bywasz na giełdach i w hurtowniach. Z mniej znanych, a takich które można kupić w większych miastach... Wcześniej padła propozycja galaxy, dobrym wyborem byłyby też neony zielone [oczywiście nie razem]. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agreas Posted September 14, 2010 Author Share Posted September 14, 2010 Właśnie z dostępnością będzie chyba najgorzej, ale się pochodzi, podzwoni czy popisze, to może się uda , no ewentualnie zostaje opcja z wysyłką PKS/PKP, no ale już chyba prędzej zdecydowałbym się na wybór jakieś bardziej popularnego i dostępnego gatunku ^^. Neonów nie chce, jakoś mi nie pod pasowały te rybki Galaxy to była pierwsza moja myśl, ale teraz zastanawiam się właśnie nad jakimiś innymi małymi rybkami ^^. Oglądałem właśnie na allegro jakieś mniejsze razbory i z tych mniej spotykanych znalazłem takie gatunki jak: Maculata, Urophthalmoides, merah . A może zna ktoś jakiś ciekawy gatunek ryby inny niż: neon, razbora, bystrzyk (i ich odmiany)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 14, 2010 Share Posted September 14, 2010 Może Sawbwa resplendens Ci sie spodoba Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agreas Posted September 14, 2010 Author Share Posted September 14, 2010 Fajna rybka, tylko że: temperatura: 21-24 oCPrzy bojownikach za niska Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 15, 2010 Share Posted September 15, 2010 Możesz mieć przy nich spokojnie 24 stopnie. Poszukaj na innych stronach temperaturę a nie tylko z jednej bo może być ona inna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agreas Posted September 16, 2010 Author Share Posted September 16, 2010 Poszukaj na innych stronach temperaturę a nie tylko z jednej bo może być ona inna Szukałem na kilku stronach i to nie tylko polskich i wszędzie była podana temperatura z zakresu 20-24 stopni . Spodobała mi się jeszcze taka rybka jak: Boraras brigittae, nadawała by się? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skyzzer Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Może Zwinnik jarzeniec (Hemigrammus erythrozonus) ?? dorasta do 4,5cm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 17, 2010 Share Posted September 17, 2010 Spodobała mi się jeszcze taka rybka jak: Boraras brigittae, nadawała by się? Oczywiście że tak ale tylko w połączeniu z bardzo małymi rybami np. haremem endlerek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agreas Posted September 17, 2010 Author Share Posted September 17, 2010 A ile mogłoby ich być? Otoski mogą z nimi być? To teraz poszukać trzeba by było poszukać jakiegoś fajnego haremiku do nich Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 17, 2010 Share Posted September 17, 2010 Już Ci dałem propozycję haremu endlerek W takim dużo może ich być ale z otoskami to bym ich dał 15 około a otosków 6 szt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts