zuczek222 Posted September 10, 2010 Share Posted September 10, 2010 Witam jestem w trakcie robienia nowej pokrywy do baniaka 126l, mam zamiar wsadzic tam 4x18/20 W i tu moje pytanie -jakie dać świetlówki do roślinnego ? -co sądzicie o świetłówkach http://allegro.pl/swietlowka-t8-sylvani ... 69014.html są o wiele tańsze niż w zoologu, a wpadło mi to w oko podczas kupna statecznika i oprawek u tego gościa. Jeżeli się to nadaje i bedzie spełniać swoje zadanie to jaką barwe dać zależy mi na roślinach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted September 10, 2010 Share Posted September 10, 2010 Wszystko zależy od roślin jakie będziesz uprawiał w swoim akwarium,Czy będą świetłolubne czy nie. Co do barw i widma ,to staramy się wykorzystywać pełny zakres spektrum czyli tak od 4000K do 10000K.Bardzo często się zdarza,tak jak i w moim przypadku,że mam od 6400K do 18000K. Moja przestroga to nie korzystać z nadmiaru i przewagi widma w kolorze żółci oraz koloru niebieskiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts